KRADLJIVICA KNJIGA

REDATELJ: Brian Percival
GLAVNE ULOGE: Sophie Nelisse, Geoffrey Rush, Emily Watson, Roger Allam, Ben Schnetzer
TRAJANJE: 120 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Book Thief

“Riječi su život” – Max

Tridesete godine prošloga stoljeća. Nacisti su osvojili vlast u Njemačkoj i njihova vladavina postaje sve radikalnija. Nakon što je ostala bez brata i majke djevojčica imenom Liesel dolazi na udomljavanje kod Rose (Emiliy Watson) i Hansa (Geoffrey Rush). Liesel kreće u školu, uči čitati te postaje veliki ljubitelj knjiga. Svoje dane, osim čitanjem, krati i druženjem sa vršnjakom Rudyem (Nico Liersch). Život obitelji Hubermann se ubrzo mijenja; na vrata im je pokucao Max (Ben Schnetzer). Max traži pomoć i utočište; on je Židov koji bježi od nacista. Maxov otac je spasio Hansa tijekom Prvog svjetskog rata i Max ga prima u kuću, te ga nastoji zaštititi od Hitlerovog režima….

 

“Kradljivica knjiga” je film snimljen prema istoimenoj knjizi Markusa Zusaka. Prebacivanje knjige na filmsko platno pripalo je redatelju Brianu Percivalu. Percival je filmski nepoznat autor; najpoznatiji projekt na kojem je radio je vrlo dobra televizijska serija “Downtown Abbey” (režirao 6 epizoda). Percival je na raspolaganje dobio vrlo zanimljiv i čitan književni predložak, te odličnu glumačku ekipu. Film je, za sada, u svjetskoj distribuciji zaradio blizu 45 milijuna dolara što je obzirom na temu filma pristojan rezultat. Zanimljivost je da je film snimljen na lokacijama u Njemačkoj . Logična odluka redatelja koji je snimanjem, između ostalih, i u Berlinu filmu dao dodatnu autentičnost i uvjerljivost. No, nastojanje da bude što uvjerljiviji u opisu događaja iz knjige je donijelo jednu nerazumljivu i za gledatelje prilično iritantnu odluku. Glavni likovi govore čudnom kombinacijom engleskog jezika sa povremenim korištenjem izraza na njemačkom sa čvrstim “deutsche” naglaskom. Nevjerojatna i nepotrebna jezična vratolomija koja remeti pažnju gledanja filma. Također, vidljivo je da redatelj ima iskustvo rada na televizijskoj seriji. Želja da nam što više približi likove rezultira ponekim minutama previše koje su posvećene likovima, ne toliko bitnima za priču filma. Za razliku od tv serija, film ne dopušta uzaludno trošenje minuta na sporedne stvar, a da se to ne bi odrazilo na kvalitetu cjeline.

 

Bez obzira na navedene probleme “Kradljivica knjiga” je film vrijedan pažnje odnosno gledanja. Kroz film nas vodi neobičan pripovjedač. To je Smrt. Nije to Smrt kakvu smo navikli gledati u većini filmova. Ona ovdje nije sredstvo za plašenje gledatelja ili naglašavanja jeze; Smrt je ovdje ono što zapravo i stvarno jest. Jedino izvjesno u našim životima i ono što nas čeka na kraju puta. Smrt koja je u godinama vladavine nacista imala previše posla. Cijeli film ima bajkovit ugođaj. No, taj ugođaj nikako ne umanjuje ozbiljnost tema kojima se film bavi. Glavna junakinja je djevojčica koja odrasta u teško vrijeme. Vrijeme nacizma. Redatelj prikazuje kako se na djetinjstvo odražavaju događaji u društvu kojim vlada Hitler (rasizam, progon Židova, paljenje knjiga, rat…). Dojam je da film želi doprijeti (i) do mlađe publike kako bi i novim generacijama prikazao jedan od najmračnijih perioda čovječanstva.

 

“Kradljivica knjiga” je film u kojem je prikazano stradanje “malih” ljudi u ratnim vremenima. Zanimljivost filma je da je u njemu prikazano kako su i pripadnici njemačkog naroda stradavali zbog sulude nacističke politike. Malo je recentnih filmova koji stvari prikazuju na takav način.
Glumačka ekipa filma je vrlo dobra. Uz očekivano pouzdane Geoffreya Rusha i Emily Watson ugodno iznenađenje je malena Sophie Nelisse. Sophie je izvrsna u glavnoj ulozi i potpuno je ravnopravna sa starijim kolegama. Spomena vrijedna je i glazba u filmu za koju je John Williams zaradio nominaciju za “Oscara”.
“Kradljivica knjiga” je film koji govori o djetinjstvu u teškim vremenima. Govori o odrastanju, životu i smrti, ljudskosti i toleranciji u danima kada se zbog pomaganja drugom ljudskom biću može izgubiti život. Film koji će rijetko kojeg gledatelja ostaviti ravnodušnim.

OCJENA: 7