GRU NA SUPERTAJNOM ZADATKU

REDATELJI:Pierre Cofin i Chris Renaud
GLASOVI:Steve Carell,Kristen Wiig,Benjamin Bratt,Russel Brand
TRAJANJE:90 minuta
NAZIV ORIGINALA: Despicable me 2

Minioni su se vratili. U velikom stilu. Nakon što je njihovo pojavljivanje u neočekivanom hitu iz 2010 godine “Kako je Gru ukrao Mjesec” donijelo zaradu od fantastičnih 250 milijuna dolara samo na američkom tržištu nastavak je bio pitanje vremena. Novi doživljaji Grua su premijerno prikazan u kinima ovoga ljeta; procjena je da je film u svjetskoj distribuciji zaradio blizu 600 milijuna dolara. No, osim silnih milijuna Gru i Minioni su važni i zbog činjenice da je “Universal” pokazao da ima “konja za utrku” s ostalim major kompanijama što se crtića tiče. Uz neprikosnoveni “Disney” odnosno “Pixar” većina “majora” se uspješno upustila u crtane/animirane/ kompjuterske projekte. “Universal” je dugi niz godina bio bez pravog crtanog “blockbustera”; Gru i Minionsi(uz “Loraxa” iz 2012 godine) su pokazali da je i taj studio sposoban kreirati komercijalni i kreativni uspjeh.

 

Nakon što se preobratio sa “tamne strane” Gru je postao brižan otac i uspješan poslovni čovjek. Živi sa svoje tri posvojene kćerkice, a njegov “laboratorij zla” je postao benigna tvornica….želea i džema. Gruovu idilu prekida poziv za mobilizaciju; nestao je serum koji bi u krivim rukama mogao predstavljati veliku opasnost. Isprva neodlučan Gru ipak odluči pomoći. Partnerica u istrazi mu je Lucy agentica koja pomaže u istrazi ali i koja će u nekadašnjem negativcu probuditi osjećaje….

 

Iz prethodnih rečenica je vidljivo da je Gru na putu da postane pravi obiteljski čovjek. Autori filma recikliraju provjerenu “disneyevsku” formulu; promicanje obiteljskih vrijednosti koje su “omotane” slojevima humora i zabavnim, živopisnim likovima. A kako Gru ima djecu za kompletnu obitelj nedostaje netko tko će držati tri kuta u kući. Redatelji su stvorili Gruovu bolju polovicu u liku otkačene i simpatične Lucy. No, to nije jedini izazov za Grua;jedna od kćerkica ulazi u adolescentsko doba…prva zaljubljivanja. A Gru skoro kao i svaki brižni otac baš i ne želi da cure odrastu….

Iako cijela obiteljska priča solidno funkcionira, ona ipak nije na “Disney/Pixar” razini. Priča nema (pre)veliku dubinu i emotivnost poput primjerice “Potrage za Nemom” ili “Wall-e”. No, to nije nikakav problem; ovaj film ima Minione. Sve nedostatke ili dijelove “Gru-a” koji možda i nisu toliko zabavni gledatelj zaboravlja kada su Minioni u akciji. Za razliku od prvog filma Minioni su dobili veću minutažu koju su iskoristili. Te male spodobe su likom i djelom toliko zarazno zabavne i simpatične da je svako njihovo pojavljivanje razlog za smijeh. Pogledajte odjavu filma do kraja; u tijeku je Minion audicija. Vrhunska zafrkancija u kojoj ima puno istine; krajem sljedeće godine Minioni dobivaju svoj film.
“Gru na supertajnom zadatku” je,koliko god to stereotipno zvučalo,film za cijelu obitelj.Malo smijeha,ponešto pjesme,neodoljivi Minioni i poneka “umotana” obiteljska poruka. Zabava može početi….

OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)