REDATELJ: Ariel Vormen
GLAVNE ULOGE:Michael Shannon,Winona Ryder,Ray Liotta,Chris Evans,David Schwimmer
TRAJANJE:105 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Iceman

“Ja sam Poljak. Radim za svakoga.” – Richard Leonard Kuklinski

 

“The Iceman” biografski je film o Richardu Leonardu Kuklinskom. Kuklinski je radeći kao plaćeni ubojica od 1948 do 1986 godine likvidirao više od 100 ljudi. Zbog svoje brutalnosti i smirenosti u najsloženijim situacijama Kuklinski je dobio nadimak “The Iceman (“Ledeni”). Impresivnog fizičkog izgleda (visok 196 cm težak 135 kg) i vrlo efikasan, “Iceman” je bio idealan izbor za obavljanje mafijaških prljavih poslova. Ubijati je počeo prije mafijaške regrutacije; prema vlastitom priznanju Kuklinski je prvi puta ubio sa samo 13 godina. Nakon uhićenja i suđenja osuđen ja na dvije doživotne robije. Pronađen je mrtav 2006 godine pod vrlo sumnjivim okolnostima. Naime, ubijen je nekoliko dana prije nego što je trebao svjedočiti protiv šefa mafijaške obitelji. Nakon što je onemogućeno njegovo svjedočenje optužbe su odbačene te je proces okončan zbog nedostatka dokaza….

Prvi film temeljen na životnoj priči Kuklinskog trebao je biti snimljen 2010 godine. Glavna uloga je dodijeljena  Mickeyu  Rourkeu, no projekt je vrlo brzo upao u probleme, i njegova je realizacija do daljnjega odgođena. Novi projekti, “The Iceman”, koji je nedavno počeo igrati u kinima, temeljen je na knjizi Anthonya Bruna “The Iceman: The Story of a Cold Blooded Killer”.

U ovom novom,recentnom filmu o Kuklinskom glavnog lika tumači Michael Shannon. Glumac, koji je 2011. godine oduševio u filmu “Take shelter”, a ove smo ga  godine mogli gledati u “Mudu” (kratka, ali efektna uloga) te kao generala Zoda u “Čovjeku od čelika”, odlično je obavio svoj posao. Shannon je uvjerljivo odradio transformacije glavnog lika što je vrlo zahtjevan posao s obzirom na to da se radnja proteže kroz nekoliko desetljeća. Shannon odnosno Kuklinski  je na početku filma ubojica početnik koji tek počinje raditi za mafiju te kroz godine napreduje i postaje iskusni “contract killer” koji mijenja i prilagođuje svoj način rada novim okolnostima. Sve transformacije glavnog lika Shannon je odlično odradio. “The Iceman” bi mogao biti i povratak u glumački život pomalo zaboravljene Winone Ryder. Glumica koja je u devedesetim godinama prošlog stoljeća bila jedna od najtraženijih u Hollywoodu (“Male žene”, “Doba nevinosti”, “Alien 4″,”Dracula”, “Prekinuta mladost”) posljednjih je godina nestala sa scene. No, nastup u ovom filmu daje naslutiti da Winona još nije rekla svoju zadnju riječ. Ostatak glumačke ekipe je vrlo dobar (Ray Liotta, Chris Evans, Stephen Dorff, Robert Davi…), osim pojavljivanja Davida Schwimmera (Ross iz tv serije “Prijatelji”) koji svojim izgledom u filmu kod gledatelja izaziva….Osmijeh.

Redatelj Vromen ne bavi se “Icemanovim” djetinjstvom. Mudra odluka. S obzirom na zanimljivost životopisa glavnog junaka film bi imao znatno duže trajanje, te je upitno bi li cjelina bila jednako zanimljiva. Radnja filma se većim dijelom podudara s početkom mafijaške karijere Richarda Kuklinskog. Vromen se u stotinjak minuta trajanja fokusira na obiteljski život glavnog junaka, te na njegove “poslove”. Nevjerojatna je činjenica da supruga i djeca nisu znali kakvim se poslom bavi Kuklinski. Kuklinski je drugačiji plaćeni ubojica. On nije vuk samotnjak, čovjek koji se skriva od društva. On je obiteljski čovjek, dio društva. Više ugovorenih i odrađenih poslova znače i više novaca za obitelj koja je Kuklinskom jedina važna u životu. Kuklinski je u isto vrijeme brutalni plaćeni ubojica i brižan suprug,otac. Sve navedene fragmente Icemanovog života redatelj je složio u vrlo zanimljivu cjelinu. Iako neki događaji i detalji u filmu nisu najbolje objašnjeni (npr.odnos Kuklinskog i brata), “The Iceman” je film koji nema praznog hoda i suvišnih minuta. Riječ je o zanimljivom i uspjelom filmu s odličnom pogođenim “retro” ugođajem.

OCJENA:8