OKUS KRVI

AUTOR SERIJE: Alan Ball
GLAVNE ULOGE:Anna Paquin, Stephen Moyer,Sam Trammel, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Alexander Skarsgard, Todd Lowe, Chris Bauer…
TRAJANJE: 7 sezona, 70 epizoda

Najzaslužniji za nastanak “Okusa krvi” je Alan Ball, “otac” televizijske serije “Dva metra pod zemljom”, te dobitnik “Oscara” za scenarij filma “American beauty”. Nakon pročitane prve knjige “Dead until dark” autorice Charlaine Harris, Ball se oduševljen književnim predloškom, prihvatio televizijske adaptacije. U sedam sezona prikazivanja serija je osvojila desetke nagrada – najvrednija među njima je “Zlatni globus” iz 2009 godine. U čemu je tajna privlačnosti i ogromne popularnosti serije?

Nakon fenomenalne uvodne špice  koju prati pjesma “Bad Things” Jacea Everetta (genijalan tekst koji u potpunosti odgovara radnji i likovima serije) Ball nas upoznaje s protagonistima serije. Vampiri su nakon višestoljetnog skrivanja izašli iz ilegale i žive slobodno i ravnopravno. Imaju svoju “liniju zapovijedanja” i poštuju hijerarhiju. Zasluga za to je japansko otkriće sintetičke krvi (True Blood) koja zamjenjuje pravu krv – vampiri ne moraju više progoniti ljude u potrazi za obrokom. Ne moraju, ali to ne znači i da neće. Većina radnje se događa u Bon Tempsu gradiću na krajnjem jugu Amerike. U središtu priče odnosno je konobarica Sookie Stackhouse (izvrsna Anna Paquin) koja je naizgled, ali samo naizgled jednostavna djevojka iz susjedstva. Kao i svi likovi ove serije i ona ima tajne – stvari se počinju komplicirati kada upozna i zaljubi se Billa Comptona. Vampira….

“Ovdje nitko nije normalan” jedna je od prvih misli nakon pogledanih nekoliko epizoda serije. U redu, složit ćemo se da su standardi normalnog kod svake osobe drugačiji. ali u “Okusu krvi” galerija likova je u najmanju ruku…neobična. Junaci serije su vampiri, vile i vilenjaci, ,mjenjolici (bića koja se u svako doba mogu transformirati u životinju po izboru), vještice i vještaci, mediji koji privlače i komuniciraju sa  +duhovima, rasisti raznih vrsta (ipak je radnja smještena na jug Amerike), vjerski fanatici (među ljudima, ali i među vampirima), ljudska družina koja ubija sve dosad navedene s maskama Baraka Obame na glavi, lokalni šerif (pravi) ovisan o svemu i svačemu. Neki likovi su izostavljeni, ali i ovako je lista prilično impresivna…
Jedna od kvaliteta ove serije su sjajno “ocrtane” osobine likova bilo da je riječ o ljudskoj ili nekoj drugoj vrsti. Naime, likovi su punokrvni, (kako i ne bi bili o vampirima je riječ) slojevito prikazani.Većinom je izbjegnuta rutinska, klišeizirana crno-bijela karakterizacija odnosno podjela na dobre i loše. Zanimljivo je gledati kako se razvojem serije likovi koji su naizgled pozitivni “klize” prema tamnoj strani i obrnuto. Gledatelj vrlo lako razvija empatiju prema junacima serije jer su dosta često i najružniji postupci određeni događajima iz prošlosti (ubojstvo obitelji, nasilni ugriz vampira, ratne traume….

Žanrovski, “Okus krvi” je nemoguće precizno odrediti. Postoje ljubavno, erotski dijelovi koje u tren oka smjenjuju trilersko-akcijske krvave scene koje nas podsjećaju da gledamo vampirsku seriju. Vampiri su u “Okusu krvi” dobili novu dimenziju. Naime, u većini dosadašnjih pojavljivanja na velikom ili malom ekranu oni su bili heteroseksualci ponešto promiskuitetni tek zbog lakšeg načina da se nahrane, ali u vječnoj potrazi za nekom starom, nikad prežaljenom ljubavi. U ovoj seriji postoje vampiri različitih seksualnih orijentacija. Također treba spomenuti i da je vampirska karizma (vječni život i mladost) prilično uzdrmana. Naime oni imaju problema. Ljubav, osude okoline zbog onog što jesu ili pak “umor” od vampirskog načina života su veliki problemi vampira. Nisu samo mistični,šarmantni i privlačni. Nego i ranjivi. Emocionalno ranjivi.

“Okus krvi” progovara o (ne)toleranciji među vrstama. Svijet u kojem se odigrava radnja nagrizen je ksenofobijom, rasizmom i sličnim problemima. Vampiri su zbog svoje različitosti izloženi preziru i zbog toga imaju problema – bez obzira na to što je većina njih miroljubiva. Zvuči poznato, zar ne?
Problemi i situacije s kojima se suočavaju likovi, bez obzira kojoj vrsti pripadali, nisu uobičajeni već se najčešće radi o vrlo bliskim, životnim situacijama.Unatoč tome iskonski šarm i erotičnost vampira (i drugih likova također) u seriji nisu zanemareni. Serija je nabijena seksom i erotskim scenama – očekivano s obzirom na protagoniste. Autori nisu zaobišli  humor. Likovi su često cinični, neke scenarističke ideje su zaista urnebesne (vampiri su nekada bili česti zaposlenici u Crkvi, danas su u Googleu i Fox Newsu, Albert Einstein je vještak…).
“Okus krvi” nije serija za sve uzraste niti za gledatelje koji ne podnose previše krvi i nasilja, ali svi koji su željni drugačije priče u kojima su glavni protagonisti vampiri, vukodlaci i slična stvorenja uživat će u vrhunskom televizijskom događaju (posljednje dvije sezone spuštaju ocjenu čitave priče). Ako i niste ljubitelj vampira i horor likova pogledajte “Okus krvi”. Tamo u Bon Tempsu netko će Vam se sigurno svidjeti….

 

One Comment

  1. Crni Gavran Reply

    nažalost prijatelju mi smo nacija Gumusa i Sulejmana Veličanstvenog, premalo je danas ostalo ljudi s dobrim ukusom, zato, nažalost, nikad nećemo vidjeti remek djela poput Igre Prijestolja ili Breaking Bad-a…te serije ionako neće imati veću gledanost od turskih/hrvatskih sapunica koje gledateljima smanjuju inteligenciju po sekundi gledanja…postali smo fast food nacija u kojoj nije važna kvaliteta već praćenje onog drugog, ne mislimo svojom glavom već dopuštamo da nam ju drugi pune raznom komercijalom…robovi smo mi prijatelju, robovi…znaš onu:

    "So this is how liberty dies, with thunderous applause…"

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)