PRVI POGLED: DRAŽEN

Prije više od trideset godina na autocesti kod Denkendorfa u blizini Ingolstadta u Njemačkoj ugasio se život jednog od najvećih sportaša Hrvatske i bivše Jugoslavije. Nevjerojatnim spletom okolnosti prerano je  i zauvijek otišao Dražen Petrović jedan od najvećih košarkaša u povijesti Europe. Dražen je otišao prerano, prije tridesetog rođendana, ali njegova je sportska i ljudska ostavština ogromna…

Od odrastanja u Šibeniku, klinca koji zabija ključna slobodna bacanja u jednom od najkontroverznijih finala prvenstva Jugoslavije, dolaska u Cibonu i dvostrukog osvajanja Kupa prvaka – vrijeme kada se u Zagrebu igrala najbolja košarka na Starom kontinentu preko odlaska u Real i NBA ligu te mukotrpnog puta i konačne potvrde kako i igrači iz Europe mogu igrati važnu ulogu u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu sve do brojnih reprezentativnih uspjeha s odabranom momčadi pokojne Jugoslavije i velikog finala košarkaškog turnira u Barceloni kada je Hrvatska igrala protiv jedine prave američke ekipe snova, Draženova je životna priča morala dobiti film. Ne samo zbog brojnih sportskih uspjeha već i zbog nevjerojatne radne etike kakva se rijetko može pronaći čak i kada je o vrhunskim sportašima riječ. Film koji se (pre)dugo čekao, ali su u konačnici ipak dogodio…

“Dražen” je snimljen u Šibeniku, Zagrebu i New Jerseyju – ostaje postprodukcija i početak kino prikazivanja. Film inspiriran životnom pričom košarkaškog Mozarta nastao je u produkciji zagrebačke “Kinoteke” uz asistenciju slovenske kuće “December” i srpske “Living Pictures”.

Glumačku ekipu filma predvode Tonko Stošić (mlađi Dražen), Domagoj Nižić (stariji Dražen), Zrinka Cvitešić (Biserka Petrović), Dragan Mićanović (Jole Petrović), Romina Tonković (Renata), Pavle Matuško (Aleksandar Petrović) i mnogi drugi.

Redatelj filma je Danilo Šerbedžija – “Dražen” je film za kojeg se već sada može napisati kako će postati domaći blockbuster – u kojoj mjeri i koliko će gledatelja pogledati film saznat ćemo ove jeseni (točan datum premijere još uvijek je nepoznat)…..