NAJBOLJI FILMOVI O ZATVORU I ZATVORENICIMA (prvi dio)

Zatvor, zatvorenici bijeg iz zatvora ili zatvorski život tema su na kojoj su nastali mnogi dobri, vrlo dobri i odlični filmovi. U nekoliko nastavaka GOODTALKING Vam donosi pregled najboljih, manje ili više poznatih, zatvorskih filmova (pred Vama je prvi od četiri nastavaka najboljih zatvorskih filmova).

 

ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU (The Shawshank Redemption) – (1994)

 

Foto: Screenshot

 

Redatelj: Frank Darabont

“Iskupljenje u Shawshanku” jedan je od najpopularnijih i, mnogima, najdražih filmova u povijesti. Film temeljen na književnom predlošku Stephena Kinga drži vrh najbolje ocijenjenih filmova na IMDB-u (9.3 ocjena dobivena na nešto manje od tri milijuna glasova). Priča o Andyju Dufresneu i njegovom putu od slobode do zatvora i natrag krase izvrsne glumačke izvedbe Tima Robbinsa i Morgana Freemana (upravo je Red, lik kojeg interpretira Freeman i narator priče – glumčev glas postao je kasnije dio, zapravo zaštitni znak dokumentarnih filmova). Film koji prikazuje život iza zatvorskih zidina, ali i mnogima težak povratak normalnom životu nakon odslužene kazne, potragu za srećom, osvetu i svjetlo u mraku zatvorskog života. Andy Dufresne se vratio životu iako kaznu do kraja izdržao nije. U finalu filma Andyju se pridružio i Red – simboličan sastanak dva protagonista koji su obilježili film.

 

ZELENA MILJA (The Green Mile) – (1999)

 

Photo by Archive Photos – © 2012 Getty Images – Image courtesy gettyimages.com

 

Redatelj: Frank Darabont

Ponovo redatelj Frank Darabont koji je pet godina nakon “Iskupljenja…” ekranizirao priču Stephena Kinga i ponovo snimio emotivan i slojevit film čija se radnja, većinom, odigrava u zatvoru. Neki kažu kako je “Zelena milja” film koji govori o potrebi zabrane smrtne kazne, neki smatraju kako je John Coffey zapravo inspiriran likom i djelom Isusa Krista, neki misle…puno je interpretacija – teško je za bilo koju napisati da je u potpunosti pogrešna, ali teško se oteti dojmu kako je glavni motiv filma zapravo priča o zlu u ljudima i svemu onom ružnom što jedno ljudsko biće može napraviti drugom. Zapravo John Coffey (izvrsni, pokojni Michael Clarke Duncan) jako je puno rekao kroz ove rečenice…

“I’m tired, boss. Tired of bein’ on the road, lonely as a sparrow in the rain. Tired of not ever having me a buddy to be with, or tell me where we’s coming from or going to, or why. Mostly I’m tired of people being ugly to each other. I’m tired of all the pain I feel and hear in the world everyday. There’s too much of it. It’s like pieces of glass in my head all the time. Can you understand?”
Uz spomenutog Clarke Duncana glumačku ekipu predvode Tom Hanks, Sam Rockwell, David Morse, James Cromwell, Barry Pepper i Bonnie Hunt.

VIŠA SILA (Return to Paradise) – (1998)

 

Foto: Screenshot

 

Redatelj: Joseph Ruben

Zamislite ovakvu situaciju…. 
Na ljetovanju, odmoru negdje u Maleziji, uživate u društvu i svemu što odmor i ljetovanje nosi. Uživate u životu. Seks, alkohol i, većinom, lake droge Vaša su svakodnevica. Nakon završetka odmora vraćate se kući, redovitim obavezama i poslovima – s puno manje seksa, još manje alkohola i još manje droge. Imate, recimo, normalan život, ali duhovi prošlosti pokucaju na Vaša vrata – nekoliko godina nakon povratka iz Malezije na Vaša vrata dolazi odvjetnik osobe s kojom ste proveli odmor i ima loše vijesti. Nakon Vašeg odlaska poznanik s ljetovanja je uhićen s većom količinom droge i osuđen je na smrt. Jedina šansa da izbjegne najgori scenarij ste Vi – ako se vratite u Maleziju i priznate da je dio hašiša bio Vaš i vratite se u Maleziju smrtna kazna više ne vrijedi, ali morate odležati tri godine zatvora….
Prethodne rečenice zaplet su  filma u nas prevedenog kao “Viša sila”….
“Return to Paradise” remake je francuskog filma “Force Mejeure” (o originalu uskoro više u novom nastavku neameričkih preporuka)  snimljenog 1989. godine. Kao što se iz prethodnih rečenica može zaključiti riječ je o iznimno intrigantnom zapletu koji karaktere glavnih protagonista razotkriva do najsitnijih detalja. Film koji je znatno više pažnje privukao nakon što se pojavio na policama videoteka nego u vrijeme kino distribucije.
Razlog više za gledanje filma je i glumačka ekipa remakea koju predvode Vince Vaughn, Joaquin Phoenix, Anne Heche, Vera Farmiga i Jada Pinkett – Smith….

PRAVILA PREŽIVLJAVANJA (Starred Up) – (2014)

 

Foto: Screenshot

 

Redatelj: David Mackenzie

Iako je riječ o vrlo dobrom, surovom i sirovom zatvorskom filmu, “Pravila preživljavanja” jedan je od onih filmova koji su prilično neprimjetno prošli u vrijeme premijere. Priča o Ericu Loveu, divljem i bijesnom zatvorniku koji dolazi na novu zatvorsku adresu snimljena je toliko uvjerljivo – u pojedinim se trenucima čini kao da je pred gledateljem dokumentarni film o zatvorskom životu (film je djelomično inspiriran i stvarnim događajima). Čitava radnja filma se događa unutar zatvorskih zidova. Uski hodnici, male ćelije i dotrajali inventar kod gledatelja stvaraju neugodan, klaustrofobičan doživljaj kaznionice. “Pravila preživljavanja” nasilan je i žestok film koji ne romantizira zatvorski život već udara direktno u glavu. Glumačku ekipu predvode dojmljivi Jack O’ Connell i Ben Mendelsohn.

 

PONOĆNI EXPRESS (Midnight Express) – (1978)

 

Foto: Screenshot

 

Redatelj: Alan Parker

Godine 1970. američki student Billy Hayes odlučio je dodatno zaraditi na povratku iz Istanbula u SAD. Hayes je pokušao prokrijumčariti nekoliko kilograma hašiša, ali uhvaćen je i uhićen na aerodromu. Nakon toga počinje priča o njegovom zatvorskom životu u Turskoj koje je Hayes opisao u knjizi “Ponoćni ekspres”.

Scenarij filma napisao je Oliver Stone – za redatelja je odabran Alan Parker (“Angelin prah”, “Anđeosko srce”, “Mississippi u plamenu”…) koji je uspio prikazati slučaj Hayes na više razina, ali i staviti slučaj u kontekst vremena (važan dio radnje događa se dan nakon smrti Janis Joplin, vrijeme je terorizma – otmice aviona itd, itd). Film sadrži nekoliko šokantnih scena, prema riječima autora knjige zatvorski život u Turskoj vjerno je rekonstruiran. Što je ponoćni ekspres iz naslova filma? E to ćete saznati kada pogledate film…

 

BIJEG IZ ALCATRAZA (Escape from Alcatraz) – (1979)

 

 

Foto: Screenshot

 

Redatelj: Don Siegel

Zatvorska tematika nije zaobišla filmografije dinamičnog redateljsko-glumačkog dueta Don Siegel/Clint Eastwood (prije realizacije “Bijega iz Alcatraza” Eastwood i Siegel surađivali su na filmovima “Prljavi Harry”, “Dvije mule za sestru Saru”, “Coogan’s Bluff”…). Eastwood interpretira Franka Norrisa kojeg pratimo od trenutka dolaska u zatvor. Od prvog susreta s Alcatrazom, Norris želi pobjeći (iako bijeg izgleda kao nemoguća misija)  s vremenom okuplja ekipu i počinje raditi rupu. U zidu, ali i u sigurnosnom sistemu Alcatraza. Osim rekonstrukcije događaja , Siegel donosi i prikaz zatvorskog života, pucanja psihički nestabilnih i preživljavanju – novi dan, novi je izazov. Eastwood ponovo glumački dominira – od kolega vrijedi spomenuti Freda Warda, Roberta Blossomsa i Patricka McGoohana kao upravitelja zatvora.

 

LEPTIR (Pappilon) – (1973)

 

Foto: Screenshot

 

Redatelj: Franklin J. Schaffner

Za mnoge najbolji predstavnik zatvorskog filma je drama “Leptir” iz 1973 godine. Film je temeljen na istinitoj priči Henrya “Papillona” Charriera, osuđenika na doživotnu robiju u zatvoru u Francuskoj Gvajani. Papillon je zatvorska iskustva zapisao u autobiografiji prema kojoj je snimljen film. Priča o prijateljstvu, slobodi, borbi za život u teškim, nemogućim uvjetima i smrti vrijedi više gledanja. Film “nose” sjajna glumačka izdanja Stevea McQueena (“Leptir” je prema glumčevim riječima, najbolji film u njegovoj karijeri) i Dustina Hoffmana. Ako je netko propustio ….

VELIKI BIJEG (The Great Escape) – (1963) 

 

Foto: United Artists

Redatelj: John Sturges
Za realizaciju filma “Veliki bijeg” zaslužan je Paul Brickhill, pilot koji je tijekom Drugog svjetskog rata zarobljen i zatočen u Njemačkoj. Brickhill je bio sudionik i svjedok priprema i realizacije bijega iz logora Stalag Luft III koji se dogodio 1944. godine (većina zatočenih u logoru bili su saveznički piloti). Svoje je doživljaje Brickhill zapisao u knjizi “Veliki bijeg” prema kojoj je napisan scenarij za film Johna Sturgesa. Sturges i scenarist James Clavell napravili su nekoliko izmjena u odnosu na knjigu (ključna je lik The Cooler Kinga kojeg interpretira Steve McQueen), jer ovakav spektakl nije mogao proći bez Amerikanaca iako u vrijeme bijega iz logora u njemu nije bilo zatočenih pripadnika američkog zrakoplovstva. Unatoč tome, svjedoci događaja hvalili su “Veliki bijeg” kao vrlo uvjerljivu rekonstrukciju događaja – za veliki uspjeh filma zaslužna je i sjajna glumačka ekipa u kojoj se nalaze, uz spomenutog McQueena, James Garner, Donald Pleaseance, James Coburn, Charles Bronson i Richard Attenborough.