EGZORCIST FRANŠIZA ili svi “Istjerivač đavola” filmovi (plus serija)

EGZORCIST (1973.)

 

REDATELJ: William Friedkin

GLAVNE ULOGE: Linda Blair, Ellen Burstyn, Max von Sydow, Jason Miller

TRAJANJE: 122 minute (kino verzija), 132 minute (redateljska verzija)

NAZIV ORIGINALA: The Exorcist

 

Godina 1973.  je godina izvrsnih filmova. “ Žalac” (“ The Sting”), “ Američki grafiti” (“ American Graffiti”), “ Leptir” (“ Papillon”) samo su neki od filmova koji su izašli te godine. Ipak film koji se je posebno istaknuo jedan je jedini “ Egzorcist”. Priča koja govori o djevojčici koja je opsjednuta demonom kao i dvojici svećenika koji pokušavaju izvršiti egzorcizam postala je neizostavni dio  filmske povijesti. “ Egzorcist” je postao najuspješniji film 1973. godine, pa stoga nije ni čudno da je uslijedilo nekoliko nastavaka.

 

EGZORCIST 2: HERETIK (1977.)

 

REDATELJ: John Boorman

GLAVNE ULOGE: Linda Blair, Richard Burton, Max von Sydow, James Earl Jones

TRAJANJE: 117 minuta

NAZIV ORIGINALA: Exorcist 2: The Heretic

 

Četiri godine nakon originala izašao je “ Egzorcist 2: Heretik”. Ispostavlja se da je demon koji je opsjednuo Regan još uvijek u njoj. U međuvremenu, svećenik istražuje smrt djevojčinog egzorcista. Neki glumci koji su nastupili u prvom filmu nastupili su i u ovom nastavku kao što su Linda Blair i Max von Sydow. Film jr loše prošao kod kritike i publike i smatra se jednim od najlošijih nastavaka u povijesti filma.

 

EGZORCIST 3 (1990.)

 

REDATELJ: William Peter Blatty

GLAVNE ULOGE: George Campbell Scott, Ed Flanders, Jason Miller, Scott Wilson

TRAJANJE: 110 minuta

NAZIV ORIGINALA: The Exorcist 3

 

Zbog neuspjeha prethodnog filma “Egzorcist 3” je premijerno prikazan trinaest godina kasnije. Ovaj put redateljsku palicu odlučio je preuzeti William Peter Blatty, autor originalnog romana. Jason Miller je nakon uloge u prvom filmu ponovno nastupio u franšizi. Radnja je smještena jedanaest godina nakon prošlog filma, a govori o policijskom poručniku koji istražuje niz ubojstava, koja imaju sva obilježja preminulog serijskog ubojice Blizanca (Gemini). To ga dovede do ispitivanja pacijenata psihijatrijskog odjela. Film je dobio pomiješane kritike, ali se većina složila kako je riječ o boljem filmu od “Heretika”.

 

EGZORCIST: POČETAK (2004.)

 

JAMES DÕARCY and STELLAN SKARSGRD in Morgan Creek ProductionsÕ prequel to The Exorcist, Exorcist: The Beginning, distributed by Warner Bros. Pictures.

 

REDATELJ: Renny Harlin

GLAVNE ULOGE: Stellan Skarsgard, Izabella Scorupco, Ralph Brown, Julian Wadham

TRAJANJE: 114 minuta

NAZIV ORIGINALA: Exorcist: The Beginning

 

Film prati svećenika Lankestera Merrina, koji se je odrekao vjere nakon iskustava u Drugom svjetskom ratu, dok radi kao arheolog i otkriva mračne pojave tijekom iskapanja u Keniji. “Egzorcist: Početak”  prednastavak je originalnog filma. Kritike prema filmu su bile negativne, a niti publika nije bila sklona filmu redatelja Rennyja Harlina.

 

DOMINION: PRETHODNIK EGZORCISTE (2005.)

 

REDATELJ: Paul Schrader

GLAVNE ULOGE: Stellan Skarsgard, Gabriel Mann, Clara Bellar, Billy Crawford

TRAJANJE: 117 MINUTA 

NAZIV ORIGINALA: Dominion: Prequel to the Exorcist

 

Film je alternativni prednastavak “ Egzorcista” i peti je film franšize. Namjera je bila da bude službeni prednastavak prije nego što je preinačen u “ Egzorcist: Početak”, jer su se rukovoditelji Morgan Creek Prodcutionsa bojali da će već završeni film biti neuspješan. Radnja je potpuno ista kao u prethodnom filmu, jedino što je raspoloženje u ovom filmu više misaono, a manje nasilno.

EGZORCIST (2016-2017.)

 

AUTOR SERIJE: Jeremy Slater

GLAVNE ULOGE: Alfonso Herrera, Ben Daniels, Hannah Kasulka, Brianne Howey

TRAJANJE: 2 sezone

NAZIV ORIGINALA: The Exorcist

 

Godine 2016 na red je došla i serija. Služi kao direktan nastavak prvog filma ignorirajući sve ostale filmove u franšizi. U dvije sezone snimljeno je sveukupno 20 epizoda. Nakon završetka druge sezone, serija je otkazana.

 

EGZORCIST: VJERNIK (2023.)

 

REDATELJ: David Gordon Green

GLAVNE ULOGE: Leslie Odom Jr., Lidya Jewett, Jeniffer Nettles, Norbert Leo Butz

TRAJANJE: 111 minuta

NAZIV ORIGINALA: The Exorcist: Believer

 

Točno 50. godina nakon izlaska originala, dobili smo trenutno posljednji film u franšizi. Kao i serija, služi kao direktan nastavak originala. Linda Blair i Ellen Burstyn ponovile su svoje uloge iz originalnog filma. Trebao je to biti prvi film u novoj trilogiji, no zbog negativnih kritika, trilogija nije zaživjela.

 

Pregled napisao: Sebastian Ptiček