FILMOVI SA ZELENOG OTOKA (O IRSKOJ I IRCIMA)

 

U ovom tekstu (prvi dio) pokušat ću, što je bolje moguće, sastaviti listu deset filmova koji tematiziraju ljude, događaje i povijest Smaragdnog otoka. Republika Irska i Sjeverna Irska poznate su po svojoj dugoj i zamršenoj povijesti od čega su neki događaji pretočeni u film. Zemlje su poznate i po svojoj prekrasnoj prirodi tako da nemaju problema što se tiče pronalaženja lokacija za snimanje, a mi, gledatelji, možemo samo uživati u kadrovima. Krenimo redom.

DUHOVI OTOKA The Banshees of Inisherin 

 

Izvrsna tragikomedija redatelja Martina McDonagha koji je još jednom udružio fantastični duo Colin Farrell – Brendan Gleeson. Radnja se odvija na izmišljenom otoku Inisherinu za vrijeme irskog građanskog rata. Za rat saznajemo tek usputno, ponekad se čuje neka eksplozija u daljini, ali nikog nije briga što se događa na najvećem otoku. Stanovnici otoka Inisherina imaju svoje vlastite probleme, a najveći problem za Padraica (Farrell) nastane kada njegov dugogodišnji prijatelj i suborac u ispijanju piva Colm (Gleeson) naprasno prekine njihovo prijateljstvo. Tu dolazimo do svakakvih problema i zavrzlama dok Padraic pokušava vratiti izgubljeno prijateljstvo što Colma dodatno odbija. O kvaliteti filma dovoljno govori i broj nagrada koje je osvojio, točnije 109 uz 328 nominacija od čega ih je devet bilo za Oscara. Uz sjajnu glumu možemo uživati i u prekrasnoj prirodi koju nude dva otoka, Inishmore i Achill, gdje je film sniman. 

 

KALVARIJA (Calvary)

 

Foto: Screenshot

 

Ostajemo u društvu Brendana Gleesona. Calvary je irska drama koju je napisao i režirao John Michael McDonagh, a glavnu ulogu, kao svećenika, igra već spomenuti Gleeson. Kalvarija ili Golgota, brežuljak je izvan jeruzalemskih zidina na kojem su se izvršavale smrtne kazne i gdje je bio razapet Isus Krist, odatle se riječ upotrebljava kao simbol patnji i ispaštanja. Nedjelja, taman prije mise, odlično je vrijeme za ispovijed. Ispovijed nepoznatog čovjeka koja će svećeniku Jamesu zauvijek promijeniti život. Svećenik tijekom ispovijedi saznaje kako je čovjek u ranoj mladosti bio seksualno zlostavljan od strane jednog svećenika te da će njegov odgovor na zlostavljanje biti ubijanje dobrog svećenika jer ubijanje lošeg svećenika nema smisla i ne bi značilo mnogo. To predstavlja problem za svećenika Jamesa jer je upravo on taj, dobar svećenik, kojem nepoznati čovjek daje točno tjedan dana života i zakazuje njihov susret na obližnjoj plaži. Bit će to najzanimljivijih i najturbulentnijih tjedan dana u njegovom životu u kojem će dati sve od sebe da riješi sve probleme te da pomogne svojim župljanima, od kojih mnogi, pomoć baš i ne zaslužuju. 

 

MOJE LIJEVO STOPALO (My Left Foot) 

 

Foto: Miramax

 

Biografska drama Jima Sheridana o Christyju Brownu, irskom umjetniku koji je rođen s cerebralnom paralizom i koji može pomaknuti samo lijevo stopalo. Priča o Brownu pokazuje nam kako je stvarno moguće postići velike stvari u životu i kako nikada ne smijemo odustati. Daniel Day Lewis odlično je utjelovio Browna i sasvim zasluženo je za glavnu ulogu dobio nagradu Oscar kao i Brenda Ficker (možda najpoznatija kao žena s golubovima u filmu Home Alone: Lost in New York) za najbolju sporednu glumicu. Christy Brown uspio je sa svojim lijevim stopalom slikati te koristiti pisaći stroj pomoću kojeg je i napisao autobiografiju Down All The Days. U njoj progovara o svom djetinjstvu, odnosima u obitelji, svojim borbama, strahovima, nadama, a poslužila je i kao predložak za film. Svakako preporuka za jedan od najboljih filmova o Irskoj i Ircima

 

U IME OCA (In the Name of the Father) – (1993)

 

Foto: Screenshot

 

Još jedan odličan film Jima Sheridana. Temeljen je na istinitom događaju o Guildfordskoj četvorci koji su lažno optuženi za IRA-in bombaški napad na pub. Godine 1974. situacija u Sjevernoj Irskoj bila je posebno napeta pa je britanska vlada donijela odluku, odnosno zakon, koji je policiji omogućavao ljude osumnjičene za terorizam zadržati u zatvoru do sedam dana i bez uhidbenog naloga. Gdje je Sheridan tu je i odličan Daniel Day Lewis koji je ponovo sjajan u glavnoj ulozi. Utjelovio je Gerryja Conlona, a njegovi prijatelji pa čak i njegova obitelj postaju glavni osumnjičeni nakon napada i tako pod pritiskom i prijetnjama policije priznaju krivnju te završavaju u zatvoru. Nakon toga počinje duga i mukotrpna borba za nevinost. Film nije dobio nagradu Oscar, ali je bio nominiran za najbolji film, montažu, najboljeg redatelja, najbolji adaptirani scenarij, dok je Day-Lewis nominiran za najboljeg glavnog glumca, a Pete Postlethwaite i Emma Thompson za najboljeg sporednog glumca, odnosno glumicu.

 

BELFAST (2021)

 

Foto: Screenshot

 

Luka i glavni grad Sjeverne Irske, poznat po brodogradilištu u kojem je izgrađen Titanic. Iako je u povijesti često razaran, Belfast se uspio dignuti iz pepela pa je danas jako turističko središte koje posjete milijuni ljudi. Također, u 19. i 20. stoljeću, a osobito od 1960-ih često je bio poprište sukoba između protestantske i katoličke zajednice. U protestantskoj obitelji u Belfastu rođen je i Kenneth Branagh, redatelj filma. Glumac, pisac i redatelj dugo je želio ostvariti svoju želju i napraviti ljubavnu odu svom gradu, bez obzira kakav on bio i kakve probleme nosio. Film je poluautobiografski, a napravljen je u crno bijeloj boji kako bi što bolje dočarao tmurnu atmosferu koja je tih godina vladala Belfastom. Film govori o problemima obitelji koja živi u ratnom gradu i koja je razapeta u promišljanjima vrijedi li ostati i boriti se za svoj grad ili otići negdje daleko, u mirniju i sigurniju luku. Film izvrsno nose već poznata glumačka imena kao što su Jamie Dornan, glava obitelji, i Judi Dench koja utjelovljuje baku. Najviše je impresionirao debitant na filmu desetogodišnji Jude Hill koji glumi malog Branagha. Film vrijedi pogledati kako biste vidjeli koliko je teško bilo funkcionirati tih godina u glavnom gradu Sjeverne Irske. 

 

VJETAR KOJI POVIJA JEČAM (The Wind that Shakes the Barley) – (2006)

 

Foto: Screenshot

 

Ken Loach zaslužan je za odličnu irsku ratnu dramu koja prikazuje koliko je teška i mukotrpna bila borba Iraca za neovisnost i vlastitu slobodu. Radnja filma je u vrijeme Irskog rata za neovisnost i Irskog građanskog rata gdje se dva brata priključuju Irskoj republikanskoj vojsci i vode gerilski rat protiv Ujedinjenog Kraljevstva. Gerilski rat podrazumijeva zasjede, sabotaže, taktiku udari i bježi te terorizam, odnosno usredotočuju se na izbjegavanje izravnih sukoba s neprijateljem što u njihovom ratu ima potpuni smisao s obzirom na to da je britanska vojska bila superiornija i mnogobrojnija naspram Iraca. Braća Damien O’Sullivan (C. Murphy) i Teddy O’Sullivan (P. Delaney) prilično su uspješni u opasnoj i nasilnoj borbi te polako, ali sigurno dovode Britance do sloma i konačno, primirja. Kako će se to primirje odraziti na daljnju budućnost Irske vidjet ćete ako pogledate ovaj fantastični film koji je u Cannesu 2006. godine osvojio Zlatnu palmu za najbolji film. 

 

MICHAEL COLLINS (1996)

 

Foto: Screenshot

 

Još jedan film iz rubrike borba za irsku neovisnost. Ovaj film je također proglašen najboljim, ali ovaj put to nije Cannes, već Venecija i nagrada Zlatni lav 1996. godine. Michael Collins, kojeg utjelovljuje Liam Neeson, bio je vodeća figura u irskom ratu za neovisnost. Njegova karijera započinje učlanjenjem u političku stranku Sinn Fein koja je bila zaslužna za proglašenje irske neovisnosti i samim time započela irski rat za neovisnost. Irski scenarist i redatelj Neil Jordan za ovu biografsku dramu skupio je odličnu ekipu pa se tako uz spomenutog Neesona u filmu pojavljuju Aidan Quinn, Alan Rickman, Stephen Rea i Julia Roberts. Collins je glavni organizator gerilskog rata. Ubija sve ljude koji predstavljaju britansku vlast uključujući policajce, vojnike te tajne agente u cilju formiranja irske neovisnosti. Za neke narodni heroj, a za neke ubojica i terorist. 

 

WAKING NED DEVINE (1998)

 

Foto: Fox Searchlight Pictures

 

Jeste li ikad dobili novac u igrama na sreću? Na što biste potrošili novac ako biste osvojili glavni zgoditak?  U malom irskom selu Tullymore u kojem živi samo 52 stanovnika netko je osvojio pozamašnu svotu novaca na irskoj nacionalnoj lutriji. Najbolji prijatelji Jackie O’Shea (Ian Bannen) i Michael O’Sullivan saznaju za vijest i bacaju se u potragu tko bi mogao biti sretnik te koriste razne načine za otkrivanje identiteta. Pozivaju na večeru sve potencijalne dobitnike s popisa lutrijskih kupaca kojeg su dobili u pošti od gospođe Kennedy gdje na razne načine pokušavaju navesti dobitnika da se otkrije. Nakon neuspješne večere shvaćaju da se jedna osoba nije pojavila, a to je Ned Devine. Jackie kasno u noć po teškim vremenskim uvjetima posjećuje Neda gdje otkriva da je Ned zapravo osvajač jackpota, ali ima jedan problem, Ned je mrtav. Budući da Ned nema nikakve rodbine koja bi taj novac mogla naslijediti postoji prijetnja da će novac propasti. Jackie i Michael prikupljaju Nedove podatke te podnose zahtjev za isplatu novca. No, to je dovelo do slanja inspektora za zahtjeve i tek tu počinje zavrzlama. Odlična irska komedija koju je napisao i režirao Kirk Jones ima zaista upečatljiv kraj s odličnom glazbom, a iako je priča smještena u Irsku, zapravo je snimljena na obližnjem otoku Man. 

 

SING STREET (2016)

 

Foto: The Weinstein Company

 

Sing Street je mjuzikl komedija – drama o odrastanju u teškom financijskom razdoblju u Irskoj 1980-ih koju je napisao i režirao John Carney. Teško financijsko stanje u državi i nedostatak posla zbog kojeg su trajekti puni Iraca koji putuju trbuhom za kruhom, točnije u London, pogađa i Conorovu obitelj. Kako bi obitelj uštedjela novac, Conor je ispisan iz svoje skupe škole te premješten u školu Christian Brothers koja navodno ima isti ugled, ali nije toliko skupa. U školi se susreće s puno problema, ali i upoznaje djevojku Raphinu, ambicioznu manekenku koju angažira za svoj glazbeni spot, iako nema ni bend ni pjesmu. Pogađate, Conor u vrlo kratkom roku osniva bend kako bi impresionirao mladu djevojku. Bend počinje sa stvaranjem novih pjesama i snimanjem spotova gdje je mlada Raphine glavna muza. U filmu se spominju popularni bendovi kao što su Duran Duran, Genesis, Spandau Ballet, The Cure, Daryl Hall & John Oates, The Clash, Starship, Joy Division te Motorhead. Ako ste obožavatelj dobre glazbe i fantastičnih bendova osamdesetih onda je ovo film za Vas. 

 

ČUVAR ZAKONA (The Guard) – (2011)

 

Foto: Sony Pictures Classics

Irski Ivo Gregurević, Brendan Gleeson, još jedanput je oduševio u odličnoj irskoj policijskoj komediji. Policajac Gerry Boyle (Gleeson) koji ima probleme u ponašanju, sklon drogi, alkoholu i ženama lakog morala sa svojim partnerom istražuje ubojstvo. Kasnije upoznaje i FBI agenta Wendella Everetta ( Don Cheadle) koji je poslan u Irsku kako bi suzbio lanac droge i uhitio četvoricu Iraca koji čekaju pošiljku s Jamajke. Kasnije se Boyle i Everett udruže i uz njihovo „divno druženje“ pratimo istragu. Film je dobio pohvale kritičara, a Gleeson nominaciju za Zlatni globus. Treba napomenuti i da je The Guard najuspješniji irski film svih vremena što se tiče prihoda na kino blagajnama u Irskoj te je tako prestigao film “Vjetar koji povija ječam”.

Boyle: Where are you from? Romania?

Gabriella: Croatia.

Boyle: Ah, Croatia. Good footballers, The Croatians. They used to be, anyway. 

 

 

Tekst napisao: Neven Martinec