VIKEND TV PREPORUKE

PETAK, 08.03: 

 

HTV 1, 20.45: Spotlight

Istinita filmska priča o novinarskom otkriću ekipe Spotlighta osvojio je “Oscara” za najboji fiolm. Pulitzerom nagrađena novinarska priča dobila je dostojno i zasluženo prebacivanje na film. Redatelj Tom McCarthy  snimio je slojevit i kompleksan film koji grijehe svećenika prikazuje iz nekoliko kuteva. Nije “Spotlight” film koji se bavi samo grijesima svećenika; on je i prikaz važnosti istraživačkog novinarstva u okviru tiskanih medija koje, dolaskom interneta, pomalo gubi dah. Novinari su često korektiv društva, govore tamo gdje državne institucije šute. Bez obzira na nevjerojatnu količinu informacija koje su nam dostupne na “mreži svih mreža” istraživačko novinarstvo je potrebno društvu posebno kada se radi o slučajevima opisanima u “Spotlightu”. Glumačku ekipu predvode Mark Ruffalo, Rachel MacAdams, Michael Keaton, Liev Schreiber i Stanley Tucci…

 

HTV 3, 22.50: Mullholand Drive

“Mullholand Drive” trebala je biti televizijska serija, ali nakon što su producenti odbili pilot epizodu, Lynch je snimio dodatne scene, pretvorio epizodu u film te napravio jedan od najboljih filmova 21. stoljeća. Redatelj i scenarist je u vrhunskoj formi – “Mullholand Drive” nema linearnu crtu radnje, neke (mnoge?) je stvari nemoguće objasniti (kako bi Lynch rekao  “u životu su neke stvari neobjašnjive – zašto ne bi bile i na filmu?”), ali šarm i privlačnost noira Davida Lyncha je neodoljiva. O radnji ništa – glumačku ekipu filma predvode Naomi Watts, Laura Elena Harring, Justin Theroux, Ann Miller i Robert Foster.

 

 

SUBOTA, 09.03

 

NOVA, 20.15: Top Gun: Maverick

Dugoočekivani nastavak filma iz 1986. godine nadmašio je očekivanja i, ako pitate pisca ovih redaka, nadmašio prethodni film. Ekipa filma predvođena redateljem Josephom Kosinskim i neuništivim Cruiseom donijela je u kino dvorane filmski paket ispunjen akcijom, emocijama, nostalgijom i akterima važnim za stvaranjem prvog filma koji više nisu među živima (prije svih redatelj Tony Scott). Maverick je u potrazi za iskupljenjem i pokušava parirati novim generacijama, njegov susret s Icemanom je…ha, tko je gledao film zna o čemu se radi. Film je, većinom, lišen političko-vojnih konotacija jer protivnici vrhunskih pilota nisu imenovani odnosno ne pripadaju niti jednoj poznatoj nam vojnoj sili. Uz sve navedeno palac gore za nastavak je podigla i kino publika o čemu svjedoči i velika zarada na svjetskim kino blagajnama.

GOODTALKING RECENZIJU FILMA MOŽETE PROČITATI OVDJE 

 

HTV 3, 20.15: Posebni dodaci – Brad Pitt

  • Rijeka sjećanja
  • Kalifornija  

 

HTV 1, 20.15: Pijanist

Kažu da u ratu muze šute odnosno da nitko tijekom ratnih strahota nema vremena za umjetnost. Wladyslaw Szpilman pokušao je, u rijetkim, ali dragocjenim trenucima oživjeti umjetnost u nemogućim uvjetima. Szpilman je bio poznati pijanist poljsko-židovskog porijekla koji je prije početka Drugog svjetskog rata radio na radio Varšavi. Preživio je Szpilman godine ratnih stradanja i bio svjedokom užasa u Varšavi (spletom okolnosti Wladek je odvojen je od obitelji i nije završio u koncentracijskom logoru Treblinka) – o događajima koje je preživio napisao je knjigu koju je ekranizirao Roman Polanski. Bez obzira na brojne nagrade koje je film osvojio teško se oteti dojmu kako se o “Pijanistu” (pre)malo govori i komentira – riječ je o potresnoj priči, dokumentu vremena kroz svjedočanstvo pijanista, umjetnika. Adrien Brody nagrađen je “Oscarom” za interpretaciju Wladeka….

 

NEDJELJA, 10.03

 

Doma TV, 20.00: Tango & Cash

Jedan ne skida odijelo, pazi na izgled u javnosti. Drugi izgleda poput kvartovskog corner boya. Prvi je Ray Tango, drugom je ime Gabriel Cash. Različiti, ali slični – Tango i Cash su policajci, efikasni u poslu. Strah i vječita prijetnja kriminalcima. Spletom okolnosti Tango i Cash morat će raditi zajedno kako bi se suprostavili moćnom gangsterskom šefu…
“Tango & Cash” pravi je predstavnik buddy akcijskih komedija. Film nabijen akcijom i humorom u kojem se Stallone i Russell odlično nadopunjuju. Uz njih u filmu nastupaju kućanica i bond djevojka Teri Hathcer, Jack Palance i Brion James.