VIKEND TV PREPORUKE

PETAK, 26.01

 

RTL, 22.00: Nevjerojatan život psa Enza

Glavni protagonist filma je pas Enzo. Iz pseće, vlasnicima pasa tako poznate perspektive, slušamo komentare na ljudske postupke i obiteljske odnose. Enzo dijeli sudbinu ljudskih likova, suosjeća, veseli se i tuguje – film pogađa u sridu kada je riječ o mnogim psima. Oni su stvarni članovi obitelji koji reagiraju na događaje oko njih, ljudske sudbine. Naša raspoloženja, uspone i padove. Oni su uvijek tu – negdje iza ili ispred vrata, strpljivo i vjerno čekaju trenutke koje će im posvetiti ljudski članovi obitelji. Do tih trenutaka, poput Enza, oni su kroničari, pratitelji događaja. Glumačku ekipu filma predvode  Milo Ventimiglia, Kevin Costner, Gary Cole, Amanda Seyfried.

 

SUBOTA, 27.01

 

HTV 1, 22.45: Schindlerova lista

U trenutku kada je odlučio, prema istoimenom književnom predlošku, snimiti “Schindlerovu listu”, Spielberg je iza sebe imao niz hitova i milijarde dolara zarade na kino blagajnama. Ipak neki su sumnjali u trosatni, crno-bijeli projekt koji se bavi holokaustom. Spielberg nije – prihvatio se, prema vlastitom priznanju, najzahtjevnijeg projekta u karijeri i stvorio jedan najpotresnijih i najuvjerljivijih prikaza holokausta i događanja tijekom Drugog svjetskog rata. U razgovorima, intervjuima nakon premijere filma redatelj je često spominjao nervozu i odgovornost zbog teme filma kao i želju da film ima dokumentaristički dodir koji bi gledatelja uključio u priču filmaSpielberg je na krilima impresivne crno-bijele fotografije (zasluga “Oscarom” nagrađenog Janusza Kaminskog – Spielbergovog kućnog majstora od kamere) prikazao jednu od najmračnijih epizoda ljudske povijesti. “Schindlerova lista” osvaja 8 zlatnih kipića (jedan od dobitnika je i pokojni Branko Lustig) i u svjetskim kinima zaradio više od 300 milijuna dolara (budžet 22 milijuna). Za potpuni kreativno-komercijalni trijumf filma zasluge idu i izvrsnoj glumačkoj ekipi predvođenoj Liamom Neesonom, Benom Kingsleyem i demonskim Ralphom Fiennesom.

 

Doma TV, 21.45: La La Land

“Here’s to the ones who dream…”

Neki, zapravo mnogi od nas doživjeli su i preživjeli onaj trenutak  kada je trebalo donijeti odluku koja mijenja život. Odlučuje o budućnosti. Odluku poslije koje ostaje vječno i neodgovoreno pitanje – “što bi bilo da sam napravio, napravila drugačije?”. Takvu je odluku, naprimjer, i Francesca u “Mostovima okruga Madison” kada je na križanju otišla ravno, nije skrenula putem kojim je otišao Robert Kincaid. Odluke su donijeli i Sebastian i Mia – kako je moglo biti donosi briljantan epilog filma, a kako je bilo gledamo u “La La Landu”, redatelja i scenarista Damiena Chazella. Priča o budalama koje sanjaju i žele uspjeti u poslu koji vole (ona – gluma, on-glazba…) raznobojan je i razigran film u kojem su glavni protagonisti filma uspjeli ostvariti snove kada je o filmu i glazbi riječ, ali su putem izgubili jedno drugog. Puno dobre glazbe, Emma Stone i Ryan Gosling, posvete klasicima kao što je “Casablanca”… Sve navedeno, ali i više od toga je “La La Land”. I dok Rick i Ilsa zauvijek imaju Pariz, Sebastian i Mia imaju “La La Land”….

 

NEDJELJA, 27.01

 

Doma Tv, 23.20: Vrućina

Robert De Niro je iskusni mozak, lider grupe pljačkaša (u ekipi su Tom Sizemore, Danny Trejo, Val Kilmer i logističar Jon Voight) dok je Pacino detektiv kaotičnog privatnog života koji pokušava uhvatiti McCauleyja (ime lika kojeg tumači De Niro) i ekipu. Između glavnog kriminalca i detektiva razvija se odnos koji bi najbliže mogli nazvati poštovanjem, ali nalaze se na suprotnim stranama zakona. Film u kojem je tanka linija između dobrih i loših, kriminalci imaju svoja pravila koja će morati prekršiti zbog slučajnog suradnika. De Niro uživa u ulozi vođe ekipe. On je organizator, ali brine za privatni život prijatelja. Zna da njegovo vrijeme na ulici prolazi, ali splet okolnosti neće mu dopustiti da zauvijek napusti život pljačkaša. Film u kojem, uz upečatljivi nastup De Nira, možemo vidjeti i vrlo dobra ženska glumačka izdanja (Ashley Judd, Natalie Portman, Amy Brenneman…) te jedan od najboljih gradskih obračuna u povijesti.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

Doma Tv, 20.00: Greben spašenih

Gibsonova priča o Desmondu Dossu, neobičnom ratnom junaku. Doss je odlikovan Medaljom časti za hrabrost zbog zasluga tijekom bitke za Okinawu. Doss vjerojatno nije jedini koji je zaradio odlikovanje nakon spomenute bitke. Posebnost Dossovog dostignuća je u činjenici da je herojstvo pokazao ne ispalivši niti jedan jedini metak. Doss je zbog priziva savjesti odbio nositi oružje, ali nije odbio sudjelovati u borbama. Pridružio se postrojbi kao bolničar, bez osobnog naoružanja i uspio je spasiti 75 teže i lakše ranjenih suboraca. Andrew Garfield vrlo dobar u ulozi glavnog junaka – film sadrži žestoke, brutalne scene prikaza ratnih stradanja. Baš onakve kakve se od redatelja Gibsona mogu očekivati….

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE