RECENZIJA: PUŠTENI S LANCA – nekorektna i brutalna pseća osveta

REDATELJ: Josh Greenbaum

GLAVNE ULOGE: Will Ferrell, Jamie Foxx, Isla Fisher, Will Forte, Randall Park, Josh Gad, Sofia Vergara

TRAJANJE: 93 minute

NAZIV ORIGINALA: Strays 

 

S obzirom na to da odavno dobili titulu najboljeg čovjekovog prijatelja nije čudno što su postali glavni ili sporedni protagonisti ogromnog broja filmova. Pogađate, riječ je o psima – većina filmova o četveronožnim pratiteljima ljudskih života u fokusu imaju nevjerojatno privrženost i vjernost pasa prema ljudima. Žanrovski, većinom je riječ o komedijama i dramama (neke su drame inspirirane stvarnim pričama – “Hachiko” je vjerojatno najpoznatiji film o psu temeljen na stvarnim događajima), ali ima i horora te kombinacija žanrova poput “Bijelog psa” Samuela Fullera u kojem je priča o psu zapravo metafora za…rasizam.

“Pušteni s lanca” jedan je od ovogodišnjih filmova u kojima su glavni protagonisti psi, ali, iako žanrovski pripada komediji, riječ je o drugačijem psećem filmu. Film o psima koji, zbog sadržaja i humora, nije namijenjen djeci čak i mlađim tinejdžerima…Zapravo, vjerojatno postoje i stariji gledatelji kojima će sve ono što se može vidjeti u filmu biti…previše.

Početak filma upoznaje nas s psićem koji se odaziva na ime Reggie. Reggie živi s vječito napušenim vlasnikom Dougom i, iz njegove perspektive, život je lijep. Reggie je uvjeren kako je gazdin ljubimac s kojim se Doug redovito igra – istina je malo drugačija. Doug se želi riješiti Reggieja – pas je smetnja redovitim Dougovim aktivnostima (masturbiranje i drogiranje). Međutim, Reggie uvijek pronađe put do kuće…sve do dana kada Doug odvede psića daleko, predaleko od kuće. Reggie postaje lutalica, ali upoznaje nove, pseće prijatelje – Bug, Maggie i Hunter upoznaju Reggieja sa životom na ulici. Uskoro četvorka kreće u osvetnički pohod – Reggie se silno želi osvetiti vlasniku koji mu je okrenuo leđa i, uz pomoć novih prijatelja, Reggie se vraća kući…

Gledatelji koji od filma očekuju rutinsku pseću komediju ostat će iznenađeni (možda i šokirani) već nakon nekoliko minuta filma. Od uvodnih scena ekipa filma bombardira gledatelja s nekorektnim (u svakom smislu), bezobraznim, žestokim, ali u trenucima pretjerano i bespotrebno vulgarnim humorom. Reggie i njegova ekipa psuju, međusobno se vrijeđaju, drogiraju se….izvode vratolomije kakve još nisu viđene u sličnim projektima. U vrijeme filmova (točnije komedija) u kojima se, često, vodi previše računa o korektnosti koja ograničava kreativnost (i)li ideje filmaša “Pušteni s lanca” su iznenađujuće drzak i bezobrazan projekt u kojem redatelja Josha Greenbauma nije briga za korektnost bilo kakve vrste niti ulagivanje gledateljima. “Uzmi ili ostavi.” – kao da poručuje ekipa filma. Sredine nema.

Foto: Universal Pictures

Ipak, koliko god je nekorektan i, u trenucima, provokativan te, na neki način, osvježenje u moru komedija koje su manje-više slične, toliko je problem filma pretjerivanje koje postaje zamorno, odvlači pažnju s glavne ideje filma i (pre)često se ponavlja. Teško se oteti dojmu kako je redatelj pretjerao s trenucima kada inspiraciju za humor pronalazi u tjelesnim izlučevinama pasa. Neke su scene doista nevjerojatne – jedna od njih je kada Hunter (jedan od članova Reggiejeve bande osvetnika) pokušava ključeve od ćelije u koju su psi zaključani dohvatiti…penisom. Da, dobro ste pročitali – penisom.

Bez obzira na silnu nekorektnost i različite vrste humora redatelj nije promašio poantu filma odnosno psećeg postojanja. Psi su beskrajno odani vlasniku ili vlasnici – u njima (dakle, mnogima od nas) vide sve što im je potrebno u životu i imaju neograničeno povjerenje. Vraćaju se vlasniku uvijek i bez zadrške. S druge strane ljudi (vlasnici, ali i oni koji pse nemaju) znaju biti okrutni prema psima. Novost koju gledamo u filmu je pseća osveta koja je brutalna i nemilosrdna.

Glumci koji su posudili glasove psima koje gledamo u filmu vrlo dobro su pogođeni s obzirom na fizionomiju i karakter pasa. Glasove koje slušamo tijekom iskričavih i žestokih verbalnih psećih dijaloga pripadaju, između ostalih, Jamieju Foxxu, Willu Ferrellu, Isli Fisher, Sofiji Vergari, Rendallu Parku…

Bezobrazan i vulgaran, sklon pretjerivanju istovremeno i film koji prilično dobro detektira odnos čovjeka i psa – kratki je zaključak nakon gledanja pustolovine Reggieja i prijatelja. Film o psima koji se zbog nevjerojatnih scena i žestokih verbalnih okršaja nikako ne preporuča najmlađim i nešto starijim gledateljima natopljen je nekorektnim humorom, ali je ponekad sklon pretjerivanju koje je glavna mana filma. Ipak, i takav je vrijedan gledanja jer neke trenutke filma teško je riječima opisati…

 

OCJENA: 7