SARAJEVO FILM FESTIVAL: PRETPREMIJERE SERIJA

Ovogodišnji program Pretpremijere Serije 29. Sarajevo Film Festivala predstavlja pomno izabrane nedavno producirane regionalne dramske serije. Publika Festivala moći će ekskluzivno pretpremijerno pogledati epizode šest dugoočekivanih dramskih serija te prisustvovati Press Cornerima na Festivalskom trgu, gdje će imati priliku sresti sjajne glumce i ekipe svih serija te ih bolje upoznati kroz razgovore uživo.

Regionalna produkcija high-end serija je u porastu. Rezultat je vidljiv i u ovogodišnjoj selekciji, sedmog po redu izdanja Pretpremijera Serija, gdje s ponosom predstavljamo šest serija iz regije. One su potpuno različite u formi, žanru, ritmu i temi, no sve su izrazito visoke produkcijske vrijednosti i originalnog autorskog izražaja, stoga vjerujem da je ovogodišnja selekcija iznimno zanimljiva. Za ljubitelje serija, ovo je jedinstvena prilika da na velikom ekranu premijerno pogledaju serije, koje na TV ekranima gledamo tek u nadolazećoj jesenskoj i zimskoj sezoni. Neke serije će nas držati napetima, neke navesti na razmišljanja, a neke će nas baš jako nasmijati“, izjavila je Tina Hajon, selektorica programa.

Igrane serije prikazane na prethodnim izdanjima Pretpremijera Serija, programa Sarajevo Film Festivala, zabilježile su uspjehe na domaćem i na međunarodnom tržištu. Neke od njih stručni žiri nominirao je za ovogodišnje nagrade Srca Sarajeva za TV serije 29. Sarajevo Film Festivala.

 

Predstavljamo program Pretpremijere Serije:

 

AZBUKA NAŠEG ŽIVOTA (druga sezona)

 

Srbija, 2023, 101 min.

Kreatorica: Jelena Bajić Jočić

Režija: Jelena Bajić Jočić

Uloge: Aleksandra Janković, Anastasia Mandić, Anđelka Prpić, Đorđe Mišina, Isidora Simijonović, Jadran Malkovich, Jelena Moore, Miona Marković, Radivoje Bukvić

 

Druga sezona serije nastavlja priču o ljubavi, promašenim životima, razočaranju, otrežnjenju i pokajanju, o epidemiji razvoda, usamljenosti savremenog čovjeka i pokušaju da se uhvati makar djelić proćerdane sreće. Nakon što su doživjeli krah, Vesna i Uroš se razvode. Putevi im se razilaze i oni započinju nove priče. Taman kad su pomislili da ulaze u mirnu luku, život će ih demantovati. Počinje bura kakvu ni sanjali nisu. 

 

Foto: SFF Promo

 

FRUST 

 

Srbija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, 2023, 50 min.

Kreatori: Srđan Vuletić, Gábor Krigler

Režija: Danis Tanović

Uloge: Deni Mešić, Dunja Stojanović, Ermin Sijamija, Alban Ukaj, Anđela  Jovanović, Faruk Hajdarević, Maja Izetbegović, Sanela  Krsmanović, Adnan Goro, Aleksandar  Dimitrijević 

 

Vedran, nеuspješni mladi pisac, muči se da privuče bar malo pažnje i poštovanja. Nakon što Vedran slučajno ubije sitnog kriminalca koji je terorizirao njegov komšiluk, javnost slavi nepoznatog osvetnika i on preko noći postaje lokalna zvijezda. Zbog nemogućnosti da otkrije svoj identitet, Vedranova frustracija samo raste. Prisiljen je donijeti odluku koja će mu promijeniti život – da li da nastavi svoj tajni pohod.

 

GORA 

 

Hrvatska, 2023, 90 min.

Kreatorica: Maja Pek-Brünjes

Režija: Mladen Dizdar, Aldo Tardozzi, Radislav Jovanov Gonzo

Uloge: Kristijan Petelin, Ugo Korani, Dinka Vuković, Sandra Lončarić, Barbara Nola, Jasmin Mekić, Aleksandar Cvjetković, Lucija Rukavina

 

GORA je priča o junaštvu, prijateljstvu i žrtvi koje povezuju članove gorske službe spašavanja i njihove porodice unutar malog mjesta u Gorskom kotaru. Dok žive u idiličnom i naizgled mirnom krajoliku, ovi istinski junaci trude se pomiriti izazove svog poziva i privatnog života.

 

POSJETA / POSETA 

 

 

Srbija, 2023, 105 min.

Kreator: Veljko Mićunović

Režija: Uroš Tomić, Mina Đukić, Veljko Mićunović

Uloge: Matija Vastl, Kamka Točinovska, Luka Grbić, Miloš Tomotijević, Rale Milenković, Boris Isaković, Izudin Bajrović, Ksenija Marinković, Krešimir Mikić, Ozren Grabarić, Radoš Bajić, Ivana Vuković, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Nikola Ristanovski, Gordana Boban, Dragan Despot, Leon Lučev, Nataša Šolak, Stefan Vukić, Vahid Džanković, Nikola Rakočević, Ljuba Bandović, Andrija Kuzmanović

 

Četiri priče, utemeljene na događajima iz stvarnog života. Četvoro običnih ljudi našlo se u istražnom zatvoru, čekajući da budu pušteni na slobodu ili odvedeni na suđenje. Svako od njih nalazi se pred odlukom – biti oslobođen ili biti istinski slobodan? Prve dvije epizode donose priču „Rijeka“, o fudbaleru, zvijezdi u usponu, koji se budi u bolnici, bez sjećanja na prošlu noć. Doznaje da su mu prijatelji poginuli u saobraćajnoj nesreći, a da je on osumnjičen da je vozio auto.

 

POZIV 

 

Srbija, 2023, 97 min.

Kreatori: Marko Popović i Iva Mitrović

Režija: Marko Djilas

Uloge: Mirjana Joković, Danica Nedeljković, Uliks Fehmiu, Miloš  Timotijević, Snežana Bogdanović, Ana Franić, Nikola Glišić, Nada Šargin

 

Anica Reljić, bivša policijska inspektorica koja sada radi u call centru, dobija poziv od Sonje Tošić, bogate samohrane majke koja želi da sazna identitet osobe koja joj prijeti telefonom. Dok Anica istražuje prijeteće pozive, shvata da su oni povezani sa kriminalnom grupom iz njenog prošlog života. Pokušava da upozori Sonju, ali Sonja nestaje, što tjera Anicu i Tijanu, Sonjinu buntovnu kćerku, da krenu u potragu za njom. Uskoro otkrivaju da Sonja može biti ključ u otkrivanju istine koja stoji iza ekološkog skandala koji potresa zemlju: misteriozno trovanje tri dječaka. 

 

PRINC IZ ELEJA 

 

Bosna i Hercegovina, 2023, 52 min.

Kreatori: Amra Bakšić Čamo, Elma Tataragić, Dušan Vranić, Enes Zlatar

Režija: Alen Šimić

Uloge: Alen Muratović, Nadine Mičić, Mediha Musliović, Mirvad Kurić, Moamer Kasumović, Džana Pinjo, Mario Drmać, Emir Zumbul Kapetanović, Slaven Vidak, Sabit Sejdinović

 

Miki se vraća iz Eleja sa prekrasnom Amerikankom Kate i idejom da je kod kuće slavan. Ovdje ga se niko ne sjeća, no jedna lokalna televizija stalno vrti njegove spotove. Miki ponesen kupuje televizijsku stanicu i postaje direktor maloj ekipi TV (ne)radnika.

 

  1. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

 

Tekst: SFF Promo

Share