RECENZIJA: SECRET INVASION – Nick Fury spašava svijet

AUTOR SERIJE: Kyle Bradstreet

GLAVNE ULOGE: Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Kingley Ben-Adir, Don Cheadle, Carmen Ejogo, Cobie Smulders 

 

Napomena: Tekst koji čitate napisan je nakon gledanja tri (od šest) epizoda prve sezone serije.

 

“This is my war, alone, and I’m the last person standing between them and what they truly want.” – Nick Fury

 

Nakon komercijalnog superjunačkog vrhunca koji se dogodio 2019. godine velikim finalom poznatim pod imenom Završnica , “Marvel” je, očekivano, u padu (kreativnom, ali i komercijalnom). U redu, Spider-Man filmovi premijerno prikazani nakon “Završnice” (Put bez povratkaDaleko od kuće ) ostvarili su odlične rezultate na kino blagajnama, Čuvari galaksije 3 emotivan su i zabavan završetak (?) priče o Star Lordu, Rocket Raccoonu, Grootu i ostatku ekipe, novi je dr. Strange solidan no “Marvel” kino život nakon “Završnice” (i otvaranja kino dvorana) ispunjen je s više ozbiljnih promašaja (Shang- ChiVječnici …).

Istovremeno s filmovima, “Disney” na svojoj streaming platformi nudi niz “Marvel” serija – prošla je godina solidno počela (Mjesečev vitez ), ali nakon toga uslijedila je loša “Ms. Marvel” i još gora “She-Hulk: Attorney at Law”. No, prva ovogodišnja “Marvel”/”Disney Plus” serija ipak najavljuje bolje dane (u redu, nakon “Ms. Marvel” i “She-Hulk” nije teško dobiti takvu ocjenu) – njeno ime je “Secret Invasion”.

Za razliku od recentnih superjunačkih projekata “Secret Invasion” nema multiverzuma, ali je čovječanstvo i jedini nam planet u velikoj opasnosti. Teroristički napadi prijete izazivanjem rata između najvećih svjetskih sila. I dok tenzije između država rastu odgovorni za izazivanje kaosa, pripadnici vanzemaljske rase Skrulla (ne svi, dio njihovih pripadnika predvođeni Gravikom) pripremaju invaziju. Tko ih pokušava spriječiti? Nick Fury i njegova ekipa u kojoj se nalaze Marija Hill, Everett Ross i Talos (dobri Skrull).

Ljubitelji superjunačkih akcijskih vratolomija i(li) čudnovatih scenarističkih rješenja (kakve smo imali prilike vidjeti u “She-Hulk” seriji) mogli bi (p)ostati razočarani kada je o seriji “Secret Invasion” riječ. Serija je drugačija od većine viđenog iz “Marvel” svijeta – sličnosti ima s Ratnikom zime , ali akcijskih scena je manje i one nisu (pre)duge. Sličnost se odnosi na (špijunski) triler kao temeljni žanr, zavjere djelomično i političke igre koje su dio serije.

Foto: Marvel/Disney Plus

Nije samo ozbiljniji, mračniji ton serije drugačiji u odnosu na prethodne “Marvel” projekte – većina glavnih protagonista nisu superjunaci nego ljudi. U prvom je planu Nick Fury te članovi njegove ekipe – superjunačka nadmudrivanja su u, ne drugom, već trećem planu. Serija je mračnija i sadrži nekoliko iznenađenja – u obračunima stradaju i glavni protagonisti…

Spomenute različitosti dobrodošli su odmak i osvježenje kada je o “Marvelu” riječ. Epizode traju nešto duže od prethodnih superjunačkih serija, ali nema pretjerano nepotrebnih minuta. Napetosti i obrata ne nedostaje – autori serije nastoje objasniti protagoniste i njihove motive.

Zanimljiva se glumačka ekipa okupila na realizaciji serije – Samuel L. Jackson ponavlja ulogu Nicka Furyja no Fury odnosno Jackson je drugačiji (glumački uvjerljiviji) nego u prethodnim projektima (baš kao što je “Secret Invasion” drugačija serija). On je umorni i potrošeni agent koji (ponovo) pokušava spasiti svijet, ali i pronaći vlastito iskupljenje za prijetnju čovječanstvu (Furyja, naime, Gravik i pobunjeni Skrulli smatraju odgovornim za…). U seriji gledamo i stare znance (Don Cheadle, Cobie Smulders, Ben Mendelsohn…) ali i nova glumačka pojačanja predvođena sjajnom Olivijom Colman.

Iako su rečenice koje ste pročitali napisane nakon tri epizode može se zaključiti kako je “Secret Invasion” pozitivan pomak kada je o “Marvel” serijama riječ. “Secret Invasion” mračna je špijunska priča dobar je serijski izbor za vruće ljetne dane.

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)