RECENZIJA: ČUVARI GALAKSIJE 3 – Are you ready for one last ride?

REDATELJ: James Gunn

GLAVNE ULOGE: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Karen Gillan, Will Poulter, Sylvester Stallone, Elisabeth Debick

TRAJANJE: 150 minuta

NAZIV ORIGINALA: Guardians of the Galaxy: Volume 3

 

“Idemo spasiti prijatelja.” – Star-Lord

 

Godine 2014. superjunačko kino ludilo bilo je u punom zamahu. U toku je bila druga faza “Marvel” kino priče – svijetu su, u zasebnim, ali i zajedničkom filmu, predstavljeni “Osvetnici” – svaki je film bio veliki kino hit bez obzira na kvalitetu proizvoda što je upravo. Te su godine u samo nekoliko mjeseci premijerno prikazani jedan od najslabijih (Thor 2: Svijet tame ), ali i jedan od najboljih (Kapetan Amerike: Ratnik zime) “Marvel” filmova. Ipak, za mnoge ljubitelje superjunaka i filmova u kojima su oni glavni protagonisti godinu je obilježila ekipa koja se prvi puta pojavila…

Čuvati galaksije premijerno su prikazani usred ljeta – film je postao veliki komercijalni hit. Film je isporučio puno zabave i humora, neobične likove (humanoidno drvo Groot i brbljavi, cinični Rocket Raccoon mnogima su glavni favoriti) i akcije – dobitna kombinacija koja je donijela komercijalan i kreativan uspjeh. Nastavak je bio očekivan, sudjelovali su Guardiansi u velikom obračunu protiv Thanosa. Nešto manje od deset godina nakon premijere prvog filma, čuvati galaksije ispisali su pozivnicu za još jednu, posljednju (kino) pustolovinu

Početak filma vodi nas na Knowhere, svemirski dom Star-Lorda i ostalih članova ekipe. Upravo je Peter u najlošijem psihofizičkom stanju – gubitak voljene Gamore ne može zaboraviti i tugu utapa u piću. Iznenada, svakodnevicu čuvara i Knowherea prekida napad nepoznatog stvorenje (kasnije saznajemo i njegovo ime – Adam Warlock). Cilj napada je Rocketčuvari svladaju Warlocka, ali Rocket je teško ranjen, umire. Ostalo je Rocketu vrlo malo vremena i njegova ekipa kreće u misiju spašavanja prijatelja….

Treći film serijala sadrži uvjerljivo najviše minuta. Gotovo 150 minuta naglašava kako je riječ o finalu priče koje mora biti veće i duže od prethodnika (biti veći i spektakularniji od prethodnika posebno je naglašena u finalu filma). Ipak, 150 minuta je previše za količinu sadržaja koju film nudi. Ne puno, ali svakako je previše – osim (pre)dugog završnog obračuna dužina filma je pretjerana zbog, u trenucima, razbacanog scenarija. Višak minuta, ne prevelik, nije presudan za doživljaj trećeg filma serijal – “Čuvari galaksije 3” nude puno razloga za gledanje na velikom platnu.

Ne, glavni razlog (ili razlozi) zbog kojih je finale uspjelo nisu dojmljiv (u trenucima i prenaglašen) vizualni doživljaj filma. Nije ni akcija koje ima u velikim količinama kao ni humor kojeg ne nedostaje. Gledanje trećeg filma nije, kako se često zna dogoditi kada je o filmski serijalima o superjunacima riječ, recikliranje već viđenog bez previše novih detalja – bez ideje, tek toliko da se stvori novi blockbuster. 

 

Foto: Marvel Studios

“Čuvari galaksije 3” nije takav film – redatelj James Gunn stvorio je jedan od, tematski, najmračnijih, ali i najemotivnijih  “Marvel” filmova. Pomalo iznenađujuće u prvom je planu Rocket Racoon – njegovo porijeklo odnosno prošlost koja će malo gledatelja ostaviti ravnodušnima. Njegova je priča ispunjena traumama i gubitkom, ožiljcima (fizičkim, ali i onima na duši) koji ostaju čitav život. Maleni je rakun zapravo genijalac kojeg progone demoni prošlosti.

Nije samo Rocket dobio novu dimenziju odnosno dodatno objašnjenje u trećem filmu – svi protagonisti, članovi ekipe (čak i Groot) zanimljivo su prikazani i događaji u trećem filmu daju im dodatnu karakterizaciju. Njihove emocije i strahovi, prošlost koja nije do kraja završena otkriveni do kraja su razotkriveni u filmu.

Iako film, za standarde “Marvela”, ima mračan i taman podzaplet redatelj nije zaboravio isporučiti niz pozitivnih poruka o važnosti prijateljstva, obitelji… o ljudima koje volimo, onih zbog kojih se vrijedi podnijeti žrtvu jer su uvijek uz nas – tu je i ona poznata kao svatko zaslužuje drugu priliku. Nije Gunn propustio naglasiti i potrebu empatije te suživota sa živim bićima koja nas okružuju. Završni obračun sadrži i lagani utjecaj “Matrixa” i prikazuje svojevrsnu svemirsku Noinu Arku.

Visoki evolucionar nije impresivan pojavom, ali ideje i način na koji ih realizira svakako opravdavaju njegov status glavnog negativca filma. Genetsko manipuliranje, stvaranje savršenog društva….igranje Boga njegove su ambicije. Sudbina Visokog evolucionara usko je povezana sa sudbinama Čuvara…

Soundtrack filma (ponovo) je izvrstan. Gunn nepogrešivo, tarantinovski pogađa pravom glazbom scene filma. Glazbom koja je, kao i uvijek, raznolika – na popisu su, između ostalih, “Beastie Boys”, Alice Cooper, “Faith No More”, “Radiohead”, Bruce Springsteen….

Glumačka ekipa većinom je poznata – od starih imena Zoe Saldana odnosno Gamora doživjela je uskrsnuće, ali i transformaciju. Od novih protagonista vrijedi spomenuti epizodu Nathana Filliona te Willa Poultera u dojmljivoj interpretaciji Warlocka.

Čuvari galaksije otplesali su svoj posljednji ples. Rastanak s ekipom donosi neke mračnije detalje, ali i sve ono dobro zbog čega su Star-Lord, Groot, Rocket, Gamora, Drax, Nebula…osvojili ljubitelje filma čak i one koji nisu ljubitelji filmova o superjunacima.

Adio ekipa, bila je ovo još jedna zabavna kino vožnja….

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)