RECENZIJA: SPIDER-MAN: PUTOVANJE KROZ SPIDER SVIJET – bolji od najboljeg

REDATELJI: Kemp Powers, Justin K.Thompson, Joaquim Dos Santos

GLASOVI: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Oscar Isaac, Daniel Kaluuya, Issa Rae, Jake Johnson, Andy Samberg

TRAJANJE: 140 minuta

NAZIV ORIGINALA: Spider-Man: Across the Spider-Verse

 

Iako Spider-Man gotovo jednoglasno slovi kao jedan od najomiljenijih superheroja svih vremena, njegova prezentacija na velikom ekranu uvijek je bila predmet žustrih rasprava. Čini se kako redatelji, scenaristi pa niti sami glumci nisu mogli pronaći idealan omjer koji bi dostojno obuhvatio svu čaroliju Marvelove uzdanice. Naravno, takvo što nije slučajnost jer Spider-Man je iznimno slojevit lik kojeg je njegov stvoritelj, legendarni Stan Lee, razvijao i gradio preko 60 godina. Shodno tome, razni filmaši imali su oprečne vizije savršenog čovjeka-pauka, što je rezultiralo prilično različitim interpretacijama. 

Primjerice, prvotna trilogija Sama Raimija s Tobeyjem Maguireom i Kirsten Dunst u mnogočemu se razlikuje od Webbove zamisli s Andrewom Garfieldom te Emmom Stone, dok je Marvelov projekt s Tomom Hollandom i Zendayom ponovno drugačija verzija istog lika. Ipak, unatoč općem neslaganju, svi obožavatelji složni su u jednom: Spider-Man: Into the Spider-Verse iz 2018. bio je fantastično ostvarenje. Nevjerojatne animacije, topla i kompleksna priča prilagođena svim uzrastima, pametno napisan humor, razrađeni likovi… Puno je razloga zbog kojih je Spider-Verse (2018.) postao toliko uspješan i cijenjen. S obzirom na to kako u svijetu filma caruje ono ukleto pravilo o nastavcima koji su gotovo uvijek slabiji od originala, moja očekivanja prema Putovanju kroz Spider-svijet bila su, u najmanju ruku, skeptična. Tek što sam izašao iz kinodvorane, u glavi sam počeo vrtjeti sinopsis recenzije, što mi je zapravo zadalo prilične probleme jer ovaj osvrt može se sumirati u jednoj jedinoj rečenici: Putovanje kroz Spider-svijet vjerojatno je najbolji, svakako najljepši film o Čovjeku-pauku koji sam ikada pogledao!

Tako rijetko imam čast gledati film koji od prvoga trenutka zna što želi ispričati i kako to najbolje postići. Sve što je bilo dobro u jedinici nastavak je podigao na nekoliko razina više, a dodatne inovacije taman su tolike da osvježe koncept bez da ga nepotrebno guše. Uzmimo kao primjer animaciju po kojoj je serijal nadaleko poznat. U prvom dijelu imali smo jedan unikatan stil koji spaja rukom crtane 2D animacije s modernom 3D tehnologijom. U nastavku je čak šest različitih vizualnih pristupa, a na njima je radilo preko tisuću animatora. Različiti stilovi ovdje nisu samo šminka jer na vrlo efektan i dojmljiv način komuniciraju s gledateljem svaki puta kada naš glavni lik dođe u dodir s novom okolinom. Pojednostavljeno, vizualni narativ Putovanja kroz Spider-svijet toliko je impresivan da dobrim dijelom nosi radnju te uvodi gledatelja u srž filma bez ijedne izgovorene riječi. 

Ipak, riječi su ovdje itekako bitne. Putovanje kroz Spider-svijet nastavlja tamo gdje je jedinica stala; i dalje pratimo izvrsnu coming of age sagu Milesa Moralesa i njegov pokušaj da pronađe svoje mjesto u svijetu. Miles je, osim golemog bremena svojih moći, ušao u pubertet i sada se mora boriti, ne samo protiv zlikovaca i kriminalaca, već i protiv roditeljskih očekivanja, vlastitih strahova i osjećaja nemoći te pritiska sudbine. Jedna stvar koju bih istaknuo svakako je i dublja razrada ostalih pauka – ne želim Vam otkrivati detalje radnje, ali originalni Spider-Man (Peter Parker) i Gwen Stacy također su napredovali kao likovi i vrlo su bitne odrednice u Milesovoj avanturi. 

Osim njih, ovoga puta upoznat ćete još više raznolikih spider-bića, od kojih će neka iznenaditi i najveće poznavatelje stripovske arahnologije. 

 

Foto: Sony Pictures Animation

Dakako, obiteljske drame i teškoće odrastanja samo su dio ovog paukolikog kolača. Dobar Spider-Man film mora imati snažan humor i izvrsnog negativca, a Putovanje kroz Spider-svijet ovdje je najviše iznenadilo. Humor je ostao dosljedan i na vrlo visokoj je razini, no i dalje postoje trenuci u kojima film očajnički želi da se nasmijete na nešto što možda i nije toliko duhovito, ali jednom kada se radnja umreži, uživat ćete u forama. S druge strane, izbor negativca na prvu će djelovati prilično neobično, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da Spider-Man ima jednu od najboljih paleta stripovskih zlikovaca na raspolaganju. U odnosu na nekog poput Zloglasne šestorke, glavni negativac ovog filma činit će vam se suvišnim, čak i patetičnim. Budući da je ovo spoiler-free recenzija, ne smijem vam otkriti više, no nemajte straha- Spot ilitiga Točka je dostojan antagonist Milesu. 

Akcijske sekvence i potjere vrhunski su izvedene i fabularno razbacane u takvom omjeru da svaki puta razbude i zaokupe gledatelja nakon vala smijeha i srceparajućih emotivnih trenutaka. Glazbena podloga i ovoga je puta vrlo mladenačka i moderna, a najvažnije u potpunosti prikladna karakteru Milesa Moralesa. Milesov identitet uvelike se sastoji od njegova podrijetla i raznih hobija poput grafitiranja i crtanja pa stoga nije čudno što i soundtrack odgovara takvom liku. Nekima bi moglo zasmetati, no mišljenja sam kako je to potpuno pogrešno gledanje na pojam moderne kulture i Spider-Mana koji nije Peter Parker. 

Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet jedan je od onih naslova koje morate pogledati. Ovakav film preporučio bih svima, nevezano za vaše znanje ili ljubav o stripovskim junacima. Ako ga želite pogledati a brine vas to što niste pogledali jedinicu, mirne savjesti možete rezervirati vašu ulaznicu: ključni trenuci radnje i najbitniji odnosi među likovima prođu se kroz uvodnih dvadesetak minuta filma. Štoviše, Putovanje kroz Spider-svijet donosi nam univerzalnu priču koja naizgled ni po čemu nije originalna, što je jedan od njegovih najvećih aduta. Naime, razlog zašto toliko volimo Spider-Mana nikad nije bio u njegovoj originalnosti. Našeg prijateljski nastrojenog susjeda volimo zato što nas čini posebnima i zato što je, usprkos svojim moćima, uvijek bio jedan od nas. Priča o Spider-Manu na ovaj ili onaj način uvijek je priča o uspjehu malog pojedinca koji jednostavno odbija odustati sve dok nam svima ne stavi osmijeh na lica, a upravo će vam se to i dogoditi ako se prepustite Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet.

OCJENA: 9.5

Tekst napisao: Dominik Vadas 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)