Naslovnica Animirani SPIDER-MAN: NOVI SVIJET

SPIDER-MAN: NOVI SVIJET

825
0

REDATELJI: Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman
GLASOVI (originalna verzija): Mahershala Ali, Hailee Steinfeld, Shameik Moore, Zoe Kravitz, Nicholas Cage, Chris Pine, Liev Schreiber
TRAJANJE: 117 minuta

“To je samo pubertet.” – Miles Morales

Navijački je ugođaj vladao tijekom projekcije “Novog svijeta” prošloga tjedna u dvorani jednog od zagrebačkih kino lanaca. Prepuna kino dvorana (istina, ne jedna od najvećih u ponudi multipleksa, ali ne pamtim kada sam zadnji puta gledao film u drugom redu) navijala je za glavne superjunake čitavim trajanjem filma. Iako je bila riječ o verziji s titlovima u filmu su uživale sve generacije prisutnih gledatelja – bilo je tu puno klinaca, štovatelja lika i djela Spider-Mana, njihovih roditelja, ali i onih koju su iz radoznalosti i zbog odlične usmene predaje, kritika i nagrada došli pogledati film. Bez obzira na nedostatak sinkronizacije i dijelova radnje koji su ozbiljni, mlađi su gledatelji s pažnjom pogledali film. Ostalima, starijoj djeci film također nije bio dosadan i na osnovu pogledanog te reakcija prisutnih gledatelja može se reći da je “Novi svijet” crtić za sve generacije. Zapravo sadržajem možda čak više za stariju djecu.
Prva vrijednost i atrakcija “Novog svijeta” koja u uvodnim sekundama filma udara u glavu gledatelja (točnije u oči) je impresivan vizualan izgled filma. Raznobojan, prepun nijansi i detalja, “Novi svijet” je vizualno iskustvo kakvo se rijetko može doživjeti u kino dvoranama. Film snimljen kombinacijom različitih tehnika gledatelju ostavlja doživljaj kao da gleda strip ili čita film. Koju god opciju izabrali vizualni užitak koji pruža “Novi svijet” teško je opisati – vrijedi ga doživjeti na velikom ekranu. Izgled filma (mada ne samo on) pogađa stripovske ugođaj i kombinira ih sa art detaljima. Da, “Novi svijet” je razigrana vizualna, stripovska umjetnost koja osvaja od prvih kadrova filma.

Vizualni izgled čvrsto je povezan s akcijskim scenama. One su maštovite, dolaze u valovima i prate radnju koja se proteže kroz nekoliko dimenzija koje povezuju različite verzije superjunaka. Različite dimenzije, poremaćaji u prostoru i vremenu dovode do okupljanja različitih inačica, varijanti Spider superjunaka. Poput Osvetnika okupljaju se Spider Girl, praščić, lik iz crtića  zvan Spider-Ham (taj je najvažniji zbog humora – kada u finalu filma kaže “That’s All Folks” istog se trenutka zapita da li će zbog izgovorene rečenice završiti na sudu – autorska prava su u pitanju), Spider-Man noir (on se u svojoj dimenziji, između ostalog, obračunava s nacistima), Peter Parker koji je sličniji nekoj mlađoj verziji Johna McClanea nego Spider-Manu. Veliki je broj likova (nabrojani nisu jedini iz Spider-Man ekipe), ali problema nema – svaki od njih dobio je dovoljno prostora i niti jedan nije ostao tek slučajni prolaznik.
Glavni protagonist je Miles Morales, tinejdžer kojeg je ugrizao radioaktivni pauk i on… ma znate već priču o velikoj moći koja nosi veliku odgovornost. Morales je protagonist kroz kojeg redatelj progovaraju u problemima adolescencije, prihvaćanja samog sebe i odnosu sa starijima, obitelji. Miles je isprva zbunjenog no nakon susreta s Parkerom polako počinje prihvaćati vlastiti identitet, sudbinu.

Šaren i razigran “Novi svijet” nije film koji izbjegava protagoniste (i gledatelja) suočiti s ozbiljnim temama. Radnja sadrži i mračne detalje, neki će likovi poginuti drugi će biti suočeni sa neugodnom, bolnom istinom (poput Moralesa i njegovog otkrića o identitetu ujaka Aarona). Život superjunaka zahtjevan je i nimalo jednostavan – s obzirom da redatelji čitavim trajanjem filma provlači poruku da svatko od nas junak (ili to može postati) eto nam i univerzalne poruke o životu koji je prepun stranputica, iskušenja i izazova. No, završna misao odnosno finale filma nije mračno već sugerira da nada uvijek postoji posebno kada prihvatimo vlastiti identitet i suočimo se s izazovima. Ma koliko oni zahtjevni bili.
Zanimljiva je i živopisna ekipa negativaca – s obzirom na okupljanje Spider lige odgovor je ekipa negativaca. Na popisu su Doc Ock, Green Goblin, Škorpion i Wilson Fisk.
Godina 2018 bila je u znaku dominacije superjunaka – najveću su zaradu na kino blagajnama ostvarili “Osvetnici: Beskonačni rat” i “Blakc Panther”. Veliku su gledanost imali i Venom i Aquaman. Ipak, bez obzira na veliku zaradu i popularnost spomenutih filmova naslov najboljeg filma o superjunacima pripada animiranom “Novom svijetu”. Riječ je o vizualno impresivnoj, duhovitoj, zabavnoj i životnoj superjunačkoj priči koja nije superiorna samo superjunačkim filmovima prošle godine već pripada u najuži krug najboljih filmskih ostvarenja prošle godine.

OCJENA: 9

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime