RECENZIJA: SISU – Besmrtnik protiv nacista

REDATELJ: Jarmali Helander

GLAVNE ULOGE: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo

TRAJANJE: 91 minuta 

 

“He’s one mean mother fucker that you not want to mess with.”

 

Zahuktava se ljetna kino sezona – TransformeriSpider-ManFlash već su na programu – uskoro stiže peti film “Indiana Jones” serijala dok srpanja donosi niz bombastičnih kino premijera kao što su Nemoguća misija: OdmazdaOppenheimer , ali i “Barbie”, film kojem su najveća reklama Margot Robbie i Ryan Gosling. Visokobudžetnih projekata s blockbusterskim ambicijama ne nedostaje no što je s drugačijim projektima za ljubitelje filma kojima blockbusteri nisu prvi (ili glavni) izbor?

Često se događa kako kino ponuda u multipleksima i minipleksima nije uravnotežena – nedostaje filmova koji su protuteža visokobudžetnim projektima. Naravno, razlog je komercijalan, ali ponekad se na kino programu pojave filmovi koji zaslužuju (veću) pažnju gledatelja. Jedan od takvih filmova je finska ratna akcija “Sisu”.

Uvodni trenuci filma opisuju povijesne okolnosti – godina je 1944. Nacistička je Njemačka pred porazom i povlači se iz Finske. Iza vojske ostaje spaljena zemlja – povlačenje je, istovremeno, sustavno uništenje i ubijanje. Postoji čovjek koji se ne uzbuđuje previše zbog ratnog kaosa – njegovo ime je Aatami. Aatami je u potrazi za zlatom negdje u Laponiji – on je veteran rata, ali ne aktualnog u filmu već iz ne tako davne prošlosti. On više ne želi ratovati, želi pronaći zlato i živjeti bolji život. Aatami pronalazi zlato, ali susret s nacistima veterana ponovo vraća u prošlost. Vrijeme u kojem je od neprijatelja zaradio nadimak Besmrtnik…

Dotjerani i vizualno atraktivni kadrovi Laponije otvaraju film – prirodno okruženje remeti čovjek odnosno njegov (ne)djela tamo u daljini (paljenje, ubijanje). Za Aatami okruženje nije važno – traži zlato, ubijanje i ratovanje je, čini se, stvar prošlosti. Poput nekog junaka iz vesterna, Aatami pronalazi zlato i odlazi unovčiti nagradu – ali sudbini pobjeći ne može. Tada se vestern pretvara u brutalan akcijsko-ratni film. S naglaskom na brutalan – ubijanje koje gledamo u filmu redatelja i scenarista Jarmalija Helandera žestoko je i vrlo uvjerljivo. Gledatelji koji imaju problem s žestoko realističnim i uvjerljivim prikazom nasilja mogli bi vrlo brzo odustati od Sisua….

Foto: Screenshot

Kao što je “Sisu” opak i zapaljiv koktel žanrova tako se u filmu mogu prepoznati utjecaji brojnih filmova. Prije svega veliki broj vesterna (onih američkih, ali i špageti) jer šutljivi je junak u potrazi za blagom, zatim “Rambo”, “Mad Max” (nacisti koji se povlače podsjećaju na negativce iz Mad Max-a – ružni, prljavi i zli za sobom ostavljaju samo…smrt)…od recentnih akcijskih naslova “Sisu” je sličan Johnu Wicku, ali, prije svega, zbog činjenice kako je riječ o sam protiv svih akcijskom filmu. U prikazu nasilja “Sisu” je znatno izravniji i realniji u odnosu na Wicka. No, bez obzira na brutalnost “Sisu” je i zabavan komad filma

“Sisu” traje, otprilike, devedeset minuta i čitavim trajanjem filma redatelj održava snažnu tenziju pa i napetost. U redu, prvi dio film, otprilike sat vremena, nešto je zanimljiviji je od završnice, ali ne u velikoj mjeri. Za nijansu…

Jorma Tommila izvrstan je u ulozi besmrtnika Aatamija – glumac je nevjerojatno uvjerljiv u interpretaciji stroja za ubijanje, čovjeka progonjenog događajima iz prošlosti, ratnika koji odbija umrijeti. Čovjeka koji više ne želi ratovati (čitaj: ubijati), ali rat će, ponovo, postati dio njegove životne priče. Tijekom devedeset minuta “Sisu” pojačava mit i veličinu glavnog protagonista te postaje i film osvete.  Vrlo uvjerljivo izgledaju i nacisti kao negativci filma – nekad vojska, danas poražena skupina vojnika koja iza sebe ostavlja smrt i uništenje.

Iako je riječ o filmu koji je natopljen krvlju i ispunjen rijetko uvjerljivim scenama ljudskog stradanja, “Sisu” je osvježenje (ipak je ljeto, zar ne?) filmske 2023. godine. Jedna od najvećih vrijednosti film je činjenica kako redatelj i scenarist filma ne docira niti maltretira gledatelja ideologijama i sličnim detaljima. Redatelj Helander imao je, prije svega, namjeru snimiti žestok, dinamičan, ali i zabavan akcijsko-ratni film. U tome je uspio.

 

OCJENA: 8 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)