Naslovnica Aktualno OPPENHEIMER – novi film Christophera Nolana

OPPENHEIMER – novi film Christophera Nolana

949
0
Foto: Cillian Murphy, J. Robert Oppenheimer Mega; AP

Nakon što je Tenet podijelio publiku (ali nitko prema filmu nije ostao ravnodušan), Christopher Nolan je krenuo u realizaciju novog projekta. Međutim, velika se promjena dogodila kada je o novom projektu riječ – nakon velikog broja filmova na kojima je izgradio karijeru i osvojio publiku u nešto manje od dva desetljeća (trilogija “Dark Knight”, “Interstellar”, “Početak”, “Prestiž”, “Dunkirk”….), Nolan prestaje (privremeno ili zauvijek, vrijeme će pokazatu) suradnju s “Warnerom” i postaje novi veliki adut “Universala”. Jedan od glavnih razloga zbog kojih je Nolan promijenio momčad je odluka “Warnera” da premijere novih filmova istovremeno prikazuje u kinu i na HBO Max streaming servisu. S obzirom na to da je Nolan veliki zagovornik gledanja filma na velikom platnu britanski je filmaš odlučio novi film realizirati za “Universal”.

Foto: Alamy

Ime novog filma kojeg Nolan režira i za koji je napisao scenarij (priča filma temelji se ne knjizi American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer) je “Oppenheimer”. Riječ je o biografskoj priči o Robertu Oppenheimeru, američkom fizičaru koji je poznat i kao otac atomske bombe. Oppenheimer je bio prvi čovjek istraživanja i otkrića atomske bombe – nakon Hirošime i Nagasakija te završetka Drugog svjetskog rata, Oppenheimer se otvoreno protivio korištenju oružja za čije je postojanje zaslužan, ali je zbog takvog stava došao na crnu listu kao komunistički simpatizer. S obzirom na prethodne rečenice priča o Oppenheimeru je kontroverzna i vrlo intrigantna – prema prvim, istina neslužbenim, najavama film će se većinom baviti životom znanstvenika tijekom Drugog svjetskog rata i nakon završetka najvećeg sukoba u povijesti čovječanstva odnosno vrijeme kada je Oppenheimer postao predmet policijskog ispitivanja.

Nolan je odabrao i glavnog glumca – uloga Roberta Oppenheimera pripala je Cillianu Murphy. “Oppenheimer” nije prva suradnja Murphyja i Nolana – glumac je nastupio u “Dunkirku”, “Početku” i “Batman” trilogiji no “Oppenheimer” je prvi film directed by Christopher Nolan u kojem je Murphy vodeća glumačka figura. Premijera filma očekuje se sredinom 2023. godine….

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime