Naslovnica Aktualno OPPENHEIMER – novi film Christophera Nolana

OPPENHEIMER – novi film Christophera Nolana

3459
0
Foto: Universal Pictures

Nakon što je Tenet podijelio publiku (ali nitko prema filmu nije ostao ravnodušan), Christopher Nolan je krenuo u realizaciju novog projekta. Međutim, velika se promjena dogodila kada je o novom projektu riječ – nakon velikog broja filmova na kojima je izgradio karijeru i osvojio publiku u nešto manje od dva desetljeća (trilogija “Dark Knight”, “Interstellar”, “Početak”, “Prestiž”, “Dunkirk”….), Nolan prestaje (privremeno ili zauvijek, vrijeme će pokazatu) suradnju s “Warnerom” i postaje novi veliki adut “Universala“. Jedan od glavnih razloga zbog kojih je Nolan promijenio momčad je odluka “Warnera” da premijere novih filmova istovremeno prikazuje u kinu i na HBO Max streaming servisu. S obzirom na to da je Nolan veliki zagovornik gledanja filma na velikom platnu britanski je filmaš odlučio novi film realizirati za “Universal”.

 

Ime novog filma kojeg Nolan režira i za koji je napisao scenarij (priča filma temelji se ne knjizi American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer) je “Oppenheimer”. Riječ je o biografskoj priči o Robertu Oppenheimeru, američkom fizičaru koji je poznat i kao otac atomske bombe. Oppenheimer je bio prvi čovjek istraživanja i otkrića atomske bombe – nakon Hirošime i Nagasakija te završetka Drugog svjetskog rata, Oppenheimer se otvoreno protivio korištenju oružja za čije je postojanje zaslužan, ali je zbog takvog stava došao na crnu listu kao komunistički simpatizer. S obzirom na prethodne rečenice priča o Oppenheimeru je kontroverzna i vrlo intrigantna – prema prvim, istina neslužbenim, najavama film će se većinom baviti životom znanstvenika tijekom Drugog svjetskog rata i nakon završetka najvećeg sukoba u povijesti čovječanstva odnosno vrijeme kada je Oppenheimer postao predmet policijskog ispitivanja.

Nolan je odabrao i glavnog glumca – uloga Roberta Oppenheimera pripala je Cillianu Murphyju. “Oppenheimer” nije prva suradnja Murphyja i Nolana – glumac je nastupio u “Dunkirku”, “Početku” i “Batman” trilogiji no “Oppenheimer” je prvi film directed by Christopher Nolan u kojem je Murphy vodeća glumačka figura. Murphy je tek dio iznimno jake glumačke ekipe u kojoj se, između ostalog, nalaze: Kenneth Branagh, Emily Blunt, Rami Malek, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Josh Hartnett, Benny Safdie…  Premijera filma očekuje se sredinom 2023. godine….

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime