RECENZIJA: ANDOR – kako je rođena (nova) nada

AUTOR SERIJE: Tony Gilroy

GLAVNE ULOGE: Diego Luna, Alex Ferns, Genevieve O’Reilly, Stellan Skarsgard, Adria Arjona

TRAJANJE: 1 sezona, 12 epizoda

 

Tekst koji čitate napisan je nakon gledanja tri epizode (od ukupno dvanaest) prve sezone serije.

 

Od trenutka kada je “Disney” postao vlasnik prava na likove i događaje u udaljenoj galaksiji dva su projekta dobila najviše pozitivnih ocjena publike. Prvi je hvalospjevima opjevana serija The Mandalorian dok je drugi “Rogue One: Priča iz Ratova Zvijezda”  – film, prednastavak “Nove nade” u kojem pratimo skupinu pobunjenika koji su poginuli kako bi pobunjenici došli u posjed planova o izgradnji Zvijezde smrti (koliko je njihova žrtva bila važna pokazali su događaji u “Novoj nadi”).

“Rogue One” je uspjeli i potreban prednastavak – ipak, bilo je iznenađenje kada se 2018. u najavi “Star Wars” serija pojavio i Andor. Osim što je riječ o prednastavku prednastavka, Andor je znatno manje popularan npr. Obi-Wan Kenobi i Bobba Fett (koji su također dobili vlastite serije). Autor serije Tony Gilroy (Gilroy je i scenarist “Rogue One” filma) naglasio je kako je film donio tek mali dio priče o Cassianu Andoru. Priče koju će serija dostupne na “Disney plus” platformi detaljno i opširno ispričati.

Zanimljivost Andora je i dvanaest epizoda prve sezone (najviše od svih “Star Wars” serija do sada – također, potvrđena je i druga sezona) – radnja serije počinje pet godina prije događaja u “Rogue One” na planetu Morlana One (izgledom i ugođajem uvodne scene snažno podsjećaju na “Blade Runnera” – teško se oteti dojmu kako je riječ o posveti filmu Ridleyja Scotta). Tijekom potrage za prošlim vremenima Andor ubija pripadnike osiguranja. Bježi s mjesta zločina, ali kolege (unatoč nezainteresiranosti nadređenih) ubijenih kreću u potragu za ubojicom…

Za razliku od serija o Bobi Fettu i Obi-Wan Kenobiju koje su u dobroj mjeri zadane filmovima u kojima naslovni protagonisti nastupaju, “Andor” stvara novi lik o kojem se zna vrlo malo – tek ono što smo imali prilike gledati u “Rogue One”. Autor serije nema ambiciju loviti na nostalgiju obožavatelje “Star Wars” filmova već, uz novi lik, stvara i novo okruženje, nove svjetove.

Sumoran je i težak, olovan vizualni doživljaj serije – izvrsno pogađa događaje i protagoniste koje pratimo. Totalitarni režim koji sve više pritišće živote običnih ljudi izaziva nešto što se može nazvati početkom okupljanja pobunjenika. Ljudi koji žele nešto promijeniti.

Foto: Lucas Ltd./ Disney Plus

Međutim, u “Andoru” nema kreposnih i pravednih protagonista na strani dobra (poput Jedija) – Cassian Andor je i prije ubojstava krijumčar i lopov. Gilroy secira naslovnog (anti)junaka serije do najsitnijih detalja (flashbackovi nas vraćaju u prošlost i prikazuju događaje iz Andorovog djetinjstva koji su snažno utjecali na njegovu sudbinu). Kroz portretiranje Cassiana Andora autor serije stvara protagonista koji pokazuje kako stvari često nisu crno-bijele već sadrže puno nijansi sive (ne baš pedeset, ali…). I loši momci mogu postati heroji.… poručuje Gilroy…

Dvije epizode, većinom,  prolaze u upoznavanju i karakterizaciji protagonista – u prvom je planu Andor, ali upoznajemo i likove koji će, vjerojatno, imati više ili manje važnu ulogu u epizodama koje dolaze. Epizode u kojima, žanrovski, prevladavaju drama, špijunski triler uz, naravno, fantastiku. No, treća epizoda pokazuje kako se autor nije odrekao akcije….

Iako Diego Luna nema snažnu glumačku karizmu njegova interpretacija Andora je dojmljiva – pojavljivanje Stellana Skarsgarda u ulozi svojevrsnog vođe koji regrutira Cassiana za borbu protiv sustava najsnažniji je glumački trenutak uvodnih epizoda. Spomenuti vrijedi i Kylea Sollera u ulozi ambicioznog lovca na Cassiana te Adriu Aryonu kao Bix Callen….

Uvodne epizode serije “Andor” pokazuju kako je Tony Gilroy autor ovog prednastavka prednastavka izabrao novi, pravi put u kreiranju protagonista i događaju tamo negdje u udaljenoj galaksiji. Serija ne pokušava privući pažnju obožavatelja koristeći nostalgiju i iskorištavanje poznatih protagonista (o Andoru Cassianu u “Rogue One” saznajemo vrlo malo) već stvara novi svijet. Novi svijet u kojem likovi nemaju snažnu crno-bijelu karakterizaciju već je puno toga u sivoj zoni. Baš kao u mnogim ratovima i velikim sukobima…

 

OCJENA: 8 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)