NAJBOLJI LJETNI FILMOVI (prvi dio)

Ako u predahu od ljetnih aktivnosti želite pogledati neki ljetni film, GOODTALKING Vam donosi prvi dio pregleda naslova u kojima je ljeto dio priče i(li) vrijeme radnje. Krenimo redom…

 

RALJE (Jaws) – (1975)

Redatelj: Steven Spielberg

Napisati nešto novo i(li) originalno o remek-djelu Stevena Spielberga. Film koji je početak ere blockbustera ljetna je priča o ljetu straha i terora na obalama i moru turističkog gradića pod imenom Amity Island. Velika bijela psina napada turiste (film počinje maestralno režiranom scenom napada na djevojku u moru), ali plaže se ne zatvaraju jer riječ je o turističkom mjestu koje živi od ljetnih mjeseci. Psina postaje sve veća opasnost – u lov na zvijer kreću Brody, Quint i Hopper….

Film je osvojio tri “Oscara” (John Williams nagrađen je za jezivu glazbu koja prati napade i diže napetost na najveću moguću razinu), zaradio ogroman novac u svjetskim kinima te postao neizbježno filmsko štivo za sve filmofile i one koji se tako osjećaju. Osim velike bijele psine, glavni glumci filma su Roy Scheider, Robert Shaw i Richard Dreyfuss.

Photo: Screenshot

UČINI PRAVU STVAR (Do the Right Thing) – (1989)

Redatelj: Spike Lee

Malo je filmaša koji razumiju i na veliko platno znaju vjerno prenijeti američku svakodnevicu, tenzije (etničke i rasne) koje ponekad rezultiraju kaosom kakav se posljednjih dana događa u SAD-u. Jedan od njih je Spike Lee (istina, ponekad Lee zna pretjerati i postati nezanimljiv kao što je slučaj s filmom “Da 5 Bloods”) – godine 1989. Lee je napisao scenarij i režirao prvijenac “Učini pravu stvar”. Ostao je “Učini pravu stvar” do danas najbolji film Spike Leeja. Radnja filma smještena je tijekom pakleno vrućeg dana u Brooklynu u kojem rasne tenzije, kako dan odmiče, rastu i na kraju eskaliraju u sukob s tragičnim posljedicama. Izvrsno režiran, intrigantne priče, ispunjen vrlo dobrim glumačkim ostvarenjima (članovi glumačke ekipe su, između ostalih, Danny Aiello, Samuel L. Jackson, Rosie Perez, Giancarlo Esposito, John Turturro, Bill Nunn, Richard Edson kao i redatelj Lee…) “Učini pravu stvar” je film kojim je Lee učinio pravu stvar koja traje od prvih sekundi filma (Rosie Perez uz Public Enemy i “Fight The Power”).

Foto: Screenshot

 

LJETO KADA JE UBIJAO SAM (Summer of Sam) – (1999)

Redatelj: Spike Lee

Ostajemo još malo kod Leeja – da je bilo malo više redateljske suptilnosti i manje pretencioznosti u nekoliko trenutaka “Ljeto kada je ubijao Sam” bio bi u rangu prethodno spomenutog “Učini pravu stvar” filma. Ipak, bez obzira na Leejevu razmetljivost riječ je o prilično uspjelom uratku koji nas vraća u burno ljeto 1977. Ljeto rekordnih temperatura, nezaposlenosti, inflacije i kriminala koji raste iz dana u dan. I kao da sve navedeno nije bilo dovoljno bilo je to ljeto kada je ubijao Sam. Sam je David Berkowitz, mirni stanovnik Brooklyna za kojeg se kasnije ispostavilo kako je riječ o serijskom ubojici (njegove su mete bile žene crne kose). Kaos ljeta 1977. pratimo kroz život pripadnika italoameričke zajednice. Vizualno dopadljiv, “Ljeto kada je ubijao Sam” prikazuje mnoge detalje sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji su ostali u kolektivnom sjećanju. Glumačku ekipu predvode Mira Sorvino, Adrien Brody, John Leguizamo, Michael Rispoli, Ben Gazzara i Anthny LaPaglia.

Foto: Screenshot

COCKTAIL (1988)

Redatelj: Roger Donaldson

“Aruba, Jamaica, oh I want to take ya
Bermuda, Bahama, come on pretty mama
Key Largo, Montego, baby why don’t we go, Jamaica…” stihovi su iz pjesme “Kokomo” “Beach Boysa” koja je zaštitni znak filma “Koktel” iz 1988. godine. Kritika je sasjekla film koji je, između ostalog osvojio i “Zlatnu malinu”, ali mnogim gledateljima to nije smetalo. Istina, ništa novo nema u zapletu priče – glavni je protagonist filma Brian Flanagan koji se, nakon povratka iz vojske, spletom okolnosti zapošljava kao konobar. Ubrzo upoznaje učitelja, iskusnog konobara Douga koji postaje njegov mentor i prijatelj. Ubrzo Brian postaje popularan i vješt konobar te odlazi na Jamajku gdje upoznaje lijepu Jordan. Međutim, “Koktel” ima nekakav šarm prošlih vremena, atraktivne lokacije na kojima je snimljen. U filmu Vas poslužuju Tom Cruise, Bryan Brown uz asistenciju Elisabeth Shue.

Foto: Screenshot

PRLJAVI PLES (Dirty Dancing) – (1987)

Redatelj: Emile Ardolino

 

Ako je “Kokomo” za “Koktel” znak raspoznavanja onda je teško pronaći riječi što pjesma “Time of my Life” znači za “Prljavi ples”. Ono za što se može pronaći riječi je činjenica kako je riječ o filmu koji, bez obzira na godine (uskoro će 35. godina od premijere), ne gubi popularnost kako među generacijama koje su odrasle uz film tako i među nekim novim klincima. Radnja filma vraća nas u 1963. godinu – sedamnaestogodišnja Baby Houseman provodi ljetne praznike s roditeljima. Ništa se uzbudljivo ne događa do trenutka kada upoznaje Johnnyja, učitelja prljavog plesa. Baby postaje Johnnyjeva najbolja učenica i ljubavna priča počinje…

Foto: Screenshot

OSTANI UZ MENE (Stand By Me) – (1986)

Redatelj: Rob Reiner

Znate one priče iz djetinjstva, doživljaje s prijateljima s kojima danas niste u kontaktu ili čak i ne znate gdje su? Životni se putevi razilaze, ali uspomene ostaju – upravo je takva uspomena na doživljaje četvorice dječaka (Vern, Gordie, Chris i Teddy) koju nam počinje pripovijedati jedan od njih u uvodnim minutama filma. Dječaci su krenuli u potragu za posmrtnim ostacima dječaka kojeg je na željezničkoj pruzi izvan grada pregazio vlak. Prijatelji kreću u potragu, na putovanje koje će pamtiti čitavog života.

“Ostani uz mene” temelji se na književnom predlošku Stephena Kinga – jedan drugi King, ona Ben E. otpjevao je nezaboravnu pjesmu u filmu u kojem glavne uloge tumače River Phoenix, Kiefer Sutherland, Will Wheaton, Corey Feldman i Jerry O’Connell.

Foto: Screenshot

PAKLENI VAL (Point Break) – (1991)

Redatelj: Kathryn Bigelow

Akcijski triler s početka devedesetih koji je povezan sa surferima, morem i….ljetom. Keanu Reeves je Johnny Utah, mlađahni agent FBI-ja koji s partnerom Papasom (Gary Busey nije slučajno dobio ulogu – ipak je “Pakleni val” svojevrsna posveta i podsjećanje na “Dan velikih valova” u kojem glumac nastupa) istražuje seriju pljački. Pljačkaši nose maske američkih predsjednika – Utah će poslušati savjet partnera i ubaciti se u ekipu surfera koju predvodi Bodhi. Utah je sve bliže pljačkašima, ali postaje i sve bolji prijatelj s članovima ekipe. Posebno s vođom… Napetost, akcija i emocija – sve navedeno i više od toga može se pronaći u “Paklenom valu”.

 

PROZOR U DVORIŠTE (Rear Window) – (1954)

Redatelj: Alfred Hitchcock

Jedan od najpoznatijih i najboljih filmova Alfreda Hitchcocka prati fotoreportera Jeffa Jeffriesa koji je na bolovanju. Slomljena noga prisilila je Jeffa na izolaciju. Osuđen je na zatvoreni prostor u kojem ga povremeno posjećuje djevojka Lisa i medicinska sestra Stelle. Prozor u dvorište jedini je Jeffov dodir s vanjskim svijetom – stvari izgledaju dosadno, ali Jeff će vidjeti nešto što izgleda kao zločin. Ili je riječ o proizvodu njegove mašte? James Stewart i Grace Kelly u filmu koji se, većinom, odigrava na jednom mjestu u ljetno vrijeme = još jedno remek djelo velikog redateljskog majstora.

Photo: Paramount Pictures/Getty Images

 

Drugi dio Goodtalking pregleda najboljih ljetnih filmova pronađite OVDJE 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)