Naslovnica Akcija RECENZIJA: ZAŠTITNIK – Liam Neeson protiv narko kartela

RECENZIJA: ZAŠTITNIK – Liam Neeson protiv narko kartela

1664
0
Photo: Open Road Films / Briarcliff Entertainment

REDATELJ: Robert Lorenz

GLAVNE ULOGE: Liam Neeson, Jacob Perez, Teresa Ruiz, Juan Pablo Raba

TRAJANJE: 108 minuta

NAZIV ORIGINALA: The Marksman

“Ovaj put imaš izbor.” – Jim

 

I dok je većina filmova njegovih kolegica i kolega iz prve glumačke lige Hollywooda odgođeno za neka bolja kino vremena, Liam Neeson je, unatoč pandemiji, redoviti gost na programu domaćih kino dvorana. Otprilike prije tri mjeseca premijerno je prikazan Pokajnik u kojem Neeson želi prekinuti karijeru pljačkaša zbog voljene žene. Kombinacija ljubavne priče i akcije nije pretjerano uspjela prije svega zbog tankog scenarija. Međutim, Neeson ide dalje –  nekoliko mjeseci nakon što je bio pokajnik Neeson postaje zaštitnik u novom filmu redatelja Roberta Lorenza (Ponovo u igri)

Radnja filma vodi nas u Arizonu, mjestašce imenom Naco. Blizu američko-meksičke granice živi Jim Hanson, veteran rata u Vijetnamu. Umjesto mirnog života u mirovini, Hanson proživljava teške dane. Nedavno je sahranio suprugu, posao na ranču ne ide kako je očekivao i ostalo je devedeset dana da isplati banku. U suprotnom ostat će bez imanja. Jednog dana vozeći tik uz granicu Hanson naleti na majku i sina. Meksikance koji su ilegalno prešli granicu. Ubrzo stižu i pripadnici kartela kojima su majka i dijete meta – veteran će spasiti bjegunce, likvidirati jednog od napadača. Majka je ranjena i Hanson obećava kako će njenog Miguela odvesti na sigurno…

“Pokušavam shvatiti, razumjeti. Kako možeš raditi čitav život, služiti državi, plaćati porez i na kraju ostati bez jednog novčića” – Jim Henson

U nekoliko, prvih recenzija filma (“Zaštitnik” stiže ovaj tjedan u američke, idući tjedan u domaće kino dvorane) američkih autora može se pronaći kako je “Zaštitnik” dosadan film. Opisati bilo koji film kao dosadan prilično je klizav teren, ali možda će nekim gledateljima “Zaštitnik” doista biti dosadan, ali samo ako očekuju akciju od prve do posljednje minute. U redu, akcija se provlači čitavim trajanjem filma, ali nije jedina žanrovska odrednica filma.

Photo: Open Road Films / Briarcliff Entertainment

Redatelj Lorenz dugogodišnji je suradnik Clinta Eastwooda – njegov redateljski prvijenac bio je “Ponovno u igri”, film u kojem je glavnu ulogu tumačio upravo Eastwood. Jim Hanson je lik u kojem se mogu pronaći tragovi Eastwooda i njegovih likova (npr. Walt Kowalsky iz “Gran Torina”). Ne, nije Hanson odnosno “Zaštitnik” u rangu “Gran Torina”, ali određene sličnosti postoje. Ratni veteran, na kraju životne priče preuzima brigu za sudbinu klinca. Hanson je emocionalno ranjen i sudbina malog Miguela je, nakon početne neodlučnosti, jedino zbog čega se želi boriti. 

Zanimljiv je redateljev komentar na američku svakodnevicu. Odlikovani ratni veteran – skroman i radišan čovjek, baš onaj na koje se tamošnji političari vole pozivati, pred gubitkom je doma i zemlje, egzistencije. Banka će hladno odrediti rok od devedeset dana za podmirenje dugova – nakon toga Hanson odlazi na cestu. Kako su dugovi nastali? Liječenje pokojne supruge bilo je dugo i teško – ona je preminula, ali dugovi su ostali. Hanson je ostao sam, bez nade i mogućnosti za normalnim životom iako je vrijeme za njegovu mirovinu.

Photo: Open Road Films / Briarcliff Entertainment

Nema novih, revolucionarnih detalja u priči filma – većim dijelom riječ je o priči kakve smo, uz određene korekcije, imali prilike gledati. Negativci su pripadnici, ubojice iz redova meksičkih kartela, ali Lorenz nije propustio spomenuti kako brutalni i nemilosrdni ubojice iz redova kartela nastaju. Pripadnici kartela nisu jedini negativci – njihovo djelovanje unutar granica SAD-a omogućeno je zbog korumpiranih pripadnika američke policije. Oni pomažu i omogućuju ubojicama s one strane granice pronalaženje meta i izvršavanje zločina.

Veteran Hanson najbolje koristi snajper – završni obračun podsjeća na posljednji film o Rambu. Zapravo, ne samo završni obračun – Hanson i Rambo imaju istog neprijatelja.

Liam Neeson uvjerljivije izgleda u “Zaštitniku” nego što je bio slučaj u, još uvijek recentnom, “Pokajniku”. Ulogu vremešnog i razočaranog Hansona podjednako je dramska koliko i akcijska i glumac iz napisanog lika izvlači najbolje. Interakcija i suradnja s malenim Jacobom Perezom (Miguel) izgleda sve bolje i bolje kako odmiču minute filma.

“Zaštitnik” je film čija radnja ne donosi ništa novo ili originalno, ali su stare stvari, većinom, napravljene na korektan način. Priča o ostarjelom ratnom veteranu koji u zaštitu uzima o dječaku iz Meksika puno bolje odgovara Liamu Neesonu nego uloge u nekim prethodnim filmovima.

OCJENA: 7

Prethodni članakRECENZIJA: KRUNA – najteže je ne činiti ništa
Sljedeći članakPRVI POGLED: CHERRY
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime