PONOVNO U IGRI

REDATELJ:Robert Lorenz
GLAVNE ULOGE:Clint Eastwood,Amy Adams,John Goodman,Justin Tinberlake,Robert Patrick
TRAJANJE:110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Trouble with The Curve

 

Gus Lobel (Clint Eastwood) je stari, iskusni lovac na talente. Zaposlen u baseball momčadi “Atlanta Braves”. Živi sam,većinu vremena radi sam i nije pretjerano sklon druženju. Gusa nagriza “zub vremena”; zdravlje mu više nije idealno, a na poslu je konkurencija mlađih snaga sve veća i žešća. Unatoč problemima sa vidom Gus odlazi gledati uživo mladog talenta te procijeniti je li on vrijedan da ga “Bravesi” uzmu u momčad. Na zamolbu Gusovog kolege Petea (John Goodman)  Gusu se pridružuje i kći Mickey (Amy Adams). Iako Gus nije oduševljen kćerinim prisustvom njih će dvoje unatoč problemima i nesuglasicama odabrati najbolje za “Bravese”, ali i riješiti probleme i tajne iz obiteljske prošlosti….

“Ponovno u igri (ime originala “Trouble with the curve” bi u prijevodu otprilike značilo kao “Problemi sa felšanom loptom”) je glumački povratak Clinta Eastwooda.Iako je nakon briljantnog “Gran Torina” nekoliko puta izjavio da mu je to posljednja glumačka epizoda Clint ipak nije izdržao. Nakon dva redateljska (“J.Edgar”i “Hereafter”) Clint se ipak vratio glumačkom poslu. Redateljsku stolicu je prepustio debitantu Robertu Lorenzu. Iako je ovo Lorenzu prvi samostalni redateljski projekt riječ o vrlo iskusnom filmašu; bio je Clintova “desna ruka” u filmovima “Pismo s Iwo Jime”, te na već spomenutom “Gran Torinu”.Dakle riječ je o Eastwoodovom čovjeku od povjerenja.

“Ponovno u igri” nije bio na programu naših kina. Razlozi za to nisu poznati, ali je nevjerojatno da ovaj film nije dobio termine prikazivanja pogotovo kada se uzme u obzir kakvi sve naslovi dobivaju medijsku odnosno kino pažnju. Bez obzira što je radnja filma prilično “naslonjena” na baseball (koji je široj publici u ovim krajevima ipak velika nepoznanica) ovaj film bi zasigurno privukao određeni krug ljudi u kino dvorane. Film nije samo o baseballu već govori i o drugim stvarima…ali i da je tema samo baseball…hej pa to je CLINT. Njegov svaki projekt zaslužuje pažnju.

Baseball je sport koji u Americi spada u “veliku četvorku” najpopularnijih (uz košarku,američki nogomet i hokej na ledu).Takva popularnost je rezultirala snimanjem desetaka više ili manje uspješnih filmova vezanih uz igru i(li) igrače koji su obilježili povijest baseball. Navest ću samo neke od njih koji su bili i ostali vrijedni gledanja; “The Pride of the Yankees” sa Garyem Cooperom, “The Natural” sa Robertom Redfordom, Kim Basinger i Robertom Duvallom, “Polja snova” i “Bull Durham” oba sa Kevinom Costnerom, “A league of their own” Madonnom,Tom Hanksom i Geenom Davis,provokativni “The Fan” sa Robertom De Nirom i Wesleyem Snipesom te “Cobb” gdje je Tommy Lee Jones u jednoj od najboljih uloga u karijeri interpretirao ekscesnog Tya Cobba. No, vratimo se mi Eastwoodu i njegovim “problemima sa felšanom”…..

Clint se u ovom filmu vraća likovima kao što su Walt Kowalski iz “Gran Torina” i Frankie Dunn iz “Djevojke od milijun dolara”. On je čangrizavi,sarkastični, tvrdoglavi i “otrovni” stariji gospodin. Ne dozvoljava niti vlastitoj kćeri da mu se približi; iza tog grubog nastupa kriju se ozbiljne traume prošlosti. Zgodna je usporedba koju možemo povući između fiktivnog lika Gusa i stvarnog glumca Clinta; i jedan i drugi “odolijevaju” tehničkim novitetima vezanim uz svoj posao, oba su u poodmakloj životnoj dobi te je konkurencija mlađih sve veća, ali obojica i dalje svoj posao rade vrhunski i on je superioran većini posla kojeg odrađuju mlađi kolege. Sama priča filma i ne nudi neke revolucionarno nove teme(odnos otac-kćer,odnosi mlađih i starijih kolega na poslu,modernizacija koja “proždire” tradicionalno obavljanje poslova….), ali sjajna gluma te nekoliko briljantnih scena (npr.Clintov izljev emocija i pjevanje na ženinom grobu) čine ovaj film vrlo dobrim i vrijednim gledanja. Amy Adams (nedavno smo ju imali prilike gledati u sjajnom “Masteru”) je izvrsna kao Gusova kći Mickey (koliki je Gus baseball fanatik govori i činjenica da je Mickey dobila ime po Mickeyu Mantleru Gusovom omiljenom baseball igraču) koja radi oca žrtvuje i vlastitu karijeru unatoč ne baš ugodnom očevom karakteru.Ona pomažući ocu saznaje istinu o svojem djetinjstvu te u finalu filma pronalazi….samu sebe. Justin Timberlake u ulozi njene nove ljubavi Johnnya je racionalan i odmjeren. John Goodman je pouzdan kao i uvijek; u filmu ga ima točno onoliko koliko je potrebno…

“Ponovo u igri” nije na razini “Gran Torina” ili “Djevojke od miijun dolara”, no riječ je o filmu gdje Clint još jednom pokazuje da je sposoban “nositi” film koji je bolji od većeg dijela recentne hollywodske produkcije. Veselimo se novim redateljsko-glumačkim projektima starog majstora.

OCJENA:8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)