Naslovnica Akcija RECENZIJA: POKAJNIK

RECENZIJA: POKAJNIK

1868
0
Photo: Screenshot

REDATELJ: Mark Williams

GLAVNE ULOGE: Liam Neeson, Kate Walsh, Jai Courtney, Robert Patrick

TRAJANJE: 99 minuta

NAZIV ORIGINALA: Honest Thief

 

Godine 2008. Liam Neeson je otvorio novo poglavlje karijere. Uloga u filmu “96 sati” (Taken) donijela je Neesonu novu mladost, početak nastupa u nizu akcijskih filmova. Akcijski je junak Neeson postao debelo zagazivši u šesto desetljeće života (u vrijeme premijere filma “96 sati” glumac je imao 56 godina) – dokaz da za nove životne i poslovne izazove nikada nije kasno. Iako neujednačena (raspon je od dobrih do iznimno loših filmova) Neesonova akcijska karijera traje i dalje. Novi film koji je najavljen kao novi akcijski film Liama Neesona može se pronaći u kino dvoranama. Riječ je o “Pokajniku” redatelja Marka Williamsa.

Tom Carter je izgleda i ponaša se kao običan čovjek iz susjedstva. Međutim. riječ o bivšem marincu i vrhunskom pljačkašu koji je opljačkao dvanaest banaka u sedam država. Carterov plijen iznosi devet milijuna dolara i zbog svoje neuhvatljivosti dobio je nadimak Munjeviti bandit. Godinu dana je prošlo od posljednje pljačke i Tom razmišlja o radikalnom potezu – iako ne postoji nikakav dokaz koji bi bivšeg marinca povezao s pljačkama on se želi predati vlastima, priznati krivnju, vratiti novac i odležati kaznu koja bi trebala biti manja i blaža zbog njegovog priznanja. Razlog za predaju je Annie Wilkins, žena koju je Tom nedavno sreo, žena koja je Tomu važnija od bilo kakvog novca. Kontakt s agentima FBI-ja je uspostavljen, ali se predaja nije dogodila – zbog korumpiranih, novca gladnih agenata Carter mora pobjeći kako bi dokazao svoju nevinost. Ne za pljačke već za ubojstvo…..

Iako je “Pokajnik” najavljen kao nastavak Neesonova akcijskog niza, riječ je o filmu koji je najbliži drami od svih dosadašnjih akcijskih uradaka od 2008. godine. U nešto manje od sat vremena nema previše akcijskih scena – priča o Tomu Carteru govori o iskupljenju, ljubavi i novom početku. Ideja zapravo i nije loša – posvetiti više minuta u prvom polovici filma odnosima između likova i portretiranju glavnog protagonista i nakon toga raspaliti po akciji odnosno gledatelja prepustiti eksplozivnom raspletu filma izgleda kao zanimljiv pristup projektu kao što je “Pokajnik”.

Photo: Screenshot

Ideja nije loša, ali realizacija opasno škripi. Problemi filma se najviše mogu osjetiti u scenariju koji je prilično tanak i neuvjerljiv. Čudna je motivacija bivšeg marinca zbog kojih se odlučio na život s krive strane zakona i zapravo godine života posvetio pljačkama. Gledatelj neće doznati pravi razlog zbog kojih je Carter pospremio novac u skladište bez trošenja – svaki je dolar uredno skriven i čeka….trenutak katarze i iskupljenja (da je Carter, recimo, podijelio novac onima koji ga trebaju Carter bi postao akcijski Robin Hood, ali nije – sve je sačuvao i pospremio). Kao da je znao da će se njegov životni put sresti s Annie, ženom s kojom želi provesti ostatak života i reći zbogom oružje (pljačke).

Naravno da je ljubav veliki motiv za životnim promjenama i Cartera treba podržati, ali bivši je marinac odabrao zbunjujući način proći katarzu i krenuti novim putem – prije nego što će priznati voljenoj svoju pljačkašku prošlost, Carter se odluči predati i nagoditi s agentima FBI-ja. Dakle, voljena će žena, razlog životnih promjena saznati za pljačke tek nakon uhićenja? Druga opcija je otkrivanje istine kada Carter i agenti počinju letjeti kroz prozor hotela…

Posljednjih pola sata filma nabijeno je akcijama, pokušajima iznenadnih preokreta i konačnim obračunom. Akcije ima dovoljno, Neeson odnosno Carter ponovo će obaviti nekoliko vrlo rječitih i dojmljivih telefonskih poziva. Naravno da će Carter obaviti posao na svoj način – na zadovoljstvo voljene Annie, ali i agenta FBI-ja koji nisu utopljeni u korupciji – posljednji trenuci filma pravi su happy end za Annie i Toma. Koliko god se redatelj trudio, “Pokajnik” nije uspio izbjeći predvidljivost i baš onakav završetak kakav redatelj očekuje.

Liam Neeson siguran je i dojmljiv u glavnoj ulozi bez obzira radi li se o dramskim ili akcijskim trenucima filma. Zanimljiv je i Jeffrey Donovan u ulozi poštenog agenta FBI-ja koji je nakon razvoda jedino zadržao psa. Za razliku od spomenutih Jai Courtney nije pretjerano oduševio u ulozi glavnog negativca…

“Pokajnik” je nastavak akcijskog niza Liama Neesona u kojem se, s obzirom na zaplet, isprepliću drama i akcija. Iako je zbog ljubavne priče nešto drugačiji od prethodnih filmova, “Pokajnik” ne sadrži previše trenutaka za pamćenje. Riječ je o predvidljivom filmu koji najviše pati od limitiranog, za veće stvari, nedovoljno zanimljivog scenarija.

OCJENA: 4

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime