NAJBOLJI FILMOVI O SERIJSKIM UBOJICAMA (prvi dio)

1. SEDAM (Seven) – (1995)

 

Redatelj: David Fincher

“Sedam” je uznemirujući prikaz tadašnje, ali i sadašnje svakodnevice modernog društva. Zapravo uznemirujući je preslaba riječ za ono što nudi film Davida Finchera. Sedam smrtnih grijeha obrazac je prema kojem John Doe bira i ubija. Istragu preuzimaju detektivi Mills i Sommerset – buddy par istražitelja. Jedan je mlad, impulzivan i nestrpljiv – drugi iskusan, sistematičan i umoran od svijeta u kojem živi. “Sedam” je film koji ima napetu, slojevitu priču u kojoj dominira istraga o ubojstvima kroz koje Fincher prikazuje moralnu i duhovnu krizu modernog društva (film je aktualan danas, kao i prije 25. godina). Ugođaj u filmu odgovara radnji filma (kiša, igre svjetla i mraka…), žrtve i mjesta ubojstva su prikazana na brutalno uvjerljiv način. Radnju je nemoguće predvidjeti – priča je zaokružena neočekivanim, šokantnim finalom filma. Izvrsna glumačka izdanja dio su slagalice velikog filma Davida Finchera.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

2. UBOJICA SUDNJEG DANA (Resurrection) – (1999)

Redatelj: Russell Mulcahy

U godinama nakon premijere filma “Sedam” snimljeni su deseci filmova kojima je Fincherov film bio inspiracija ili su tvorci filma kopirali Finchera. Jedan od (rijetkih) takvih filmova koje vrijedi spomenuti je “Ubojica sudnjeg dana” redatelja Russella Mulcahyja (“Highlander”, “Ricochet”…). Serijski ubojica iz filma opsjednut je religijom – nakon trostrukog ubojstva slučaj preuzima detektiv John Prudhomme (Christopher Lambert). “Ubojica sudnjeg dana” je vrlo zanimljiv projekt, manjeg budžeta koji je okupio vrlo zanimljivu ekipu (u filmu nastupa i David Cronenberg). Film je brutalniji od uzora (“Sedam”) i često iz trilera prelazi u horor….

 

3. ZODIAC (2007)

Redatelj: David Fincher

Još uvijek se ne odvajamo od Finchera (redatelj je interes prema serijskim ubojicama potvrdio sudjelovanjem u realizaciji serije – šifra Mindhunter ) – “Zodijak” je inspiriran istinitim događajima – Zodiac je nadimak serijskog ubojice koji je ubijao šezdesetih godina prošlog stoljeća u San Franciscu. Ubojica je slao pisma novinama, ali ubojica, unatoč osumnjičenima, nije otkriven. Upravo iz novinarske perspektive pratimo slučaj – Paul Avery i Robert Graysmith zaposlenici su lista kojem Zodiac šalje poruke. Oni će razbiti kod kojim su poruke šifrirane i pomažu u policijskoj istrazi…Ugođaj filma je fincherovski – izvrsnu glumačku ekipu predvode Robert Downey Jr., Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo i Brian Cox.

 

4. GRAĐANIN X (Citizen X) – (1995)

Redatelj: Chris Gerolmo

Dvanaest godina je trajala potraga za građaninom X. Identificirano je više od 50 žrtava Andreja Čikatila (neslužbeno je broj puno veći) u dobi od sedam do 45 godina. Sovjetski monstrum jedan je od najbrutalnijih ubojica u povijesti – prema istoimenoj knjizi snimljen je televizijski film koji prikazuje njegov slučaj, ali i odnos režima prema pojavi serijskog ubojice u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Vlasti su dugo vremena, unatoč dokazima, odbijale priznati postojanje serijskog ubojice (jer u socijalističkom društvu SSSR-a tako nešto ne može postojati). Donald Sutherland je za ulogu u filmu nagrađen “Zlatnim globusom” – uz Sutherlanda u filmu nastupaju Stephen Rea, Max Von Sydow i Jeffrey DeMunn.

Photo: Screenshot

 

5. M (1931)

Redatelj: Fritz Lang

Engleski kritičar Ian Nathan je napisao izvrsnu dijagnozu za film Fritza Langa iz 1931. godine – Nathan film smatra rođenjem psihološkog trilera i zapravo pogađa u sridu. Radnja filma smještena je u Berlin – stanovnici grada žive u strahu zbog otmičara i ubojice djece. Nakon što policija pokrene veliku akciju i svakodnevne racije u potragu za ubojicom kreću i kriminalci kojima česte racije ometaju poslovanje… “M” je punokrvni triler o serijskom ubojici s upečatljivim izgledom. Podsjetnik – film je snimljen 1931. godine…

 

6. KAD JAGANJCI UTIHNU (The Silence Of The Lambs) – (1991)

Redatelj: Jonathan Demme

Temeljen na književnom predlošku Thomasa Harrisa film redatelja Jonathana Demmea jedan je od najvažnijih filmova o serijskim ubojicama. Uvod u priču:  kako bi uhvatili otmičara i serijskog ubojicu FBI angažira mladu i neiskusnu agenticu Sterling kojoj u istrazi pomaže Hannibal Lecter. Lecter je osuđeni serijski ubojica, inteligentni manipulator spreman na suradnju isključivo s Clarice Sterling. No, suradnja s Lecterom ima cijenu….
“Kad jaganjci utihnu” jedna je od najboljih ekranizacija književnog predloška u povijesti filma. Scenarij višeslojan i napet – kemija između Jodie Foster i Hopkinsa veća je i zanimljivija od same istrage i potjere za ubojicom (što ne znači da su dijelovi filma koji se bave pronalaskom otete djevojke nezanimljivi). Dijabolična karizma koja isijava iz svakog trentuka pojavljivanja Lectera odnosno Hopkinsa rijetko se viđa na filmskom platnu – ubojica kojeg pokušava uhvatiti agentica Sterling je…jeziv. Film je osvojio pet “Oscara” (Hopkins i Jodie Foster su nagrađeni) – “Kad jaganjci utihnu” redovito se nalazi na listama najboljih filmova u povijesti. Na samo kada su trileri u pitanju.

 

7. IMITATOR (Copycat) – (1995)

Redatelj: Jon Amiel

Nakon Alien serijala Sigourney Weaver ponovo se bori s čudovištem. Ovoga puta riječ je o čovjeku koji kopira serijske ubojice iz prošlosti. Sigourney Weaver tumači Helen Hudson, psihologinju specijaliziranu za serijske ubojice. Jedan od njih razlog je Helenine agorafobije – bez obzira na sve pristaje pomoći u istrazi koju vode detektivi M.J. Monahan  (Holly Hunter) i Reuben Goetz (Dermot Mulroney). Pomoć detektivima skrenut će pažnju ubojice na doktoricu Hudson…
Osim istrage, potrage za počiniteljem, “Imitator” se bavi i poviješću serijskih ubojica – njihovim motivima, načinom razmišljanja. Redatelj je dotaknuo i fenomen obožavatelja monstruma koji u određenim krugovima postaju predmet štovanja i obožavanja. Kako se Sigourney Weaver snašla u ulozi psihologice i tko je imitator saznat ćete kada pogledate film.

 

8. HENRY: PORTRET SERIJSKOG UBOJICE (Henry: Portrait of a Serial Killer) – (1986)

Redatelj: John McNaughton

Još jedan film o serijskom ubojici temeljen na istinitim događajima. Portret serijskog ubojice odličan je naslov za ono što film prikazuje – čitavo djetinjstvo Henry je zlostavljan. U trenucima kada zlostavljanje više nije mogao izdržati Henry će (kao trinaestogodišnjak) ubiti majku. Nakon odslužene zatvorske kazne Henry se vraća ubojstvima – ovaj put su njegove žrtve prostitutke. Film je snimljen s puno detalja i stravičnih, brutalnih scena ubojstava i prikaza Henryjevih žrtava. Michael Rooker izvrstan u glavnoj ulozi – možda i najbolja uloga američkog glumca.

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)