NEVJEROJATAN ŽIVOT PSA ENZA: pas koji je volio utrke

REDATELJ: Simon Curtis

GLAVNE ULOGE: Milo Ventimiglia, Kevin Costner, Gary Cole, Amanda Seyfried

TRAJANJE: 109 minuta

NAZIV ORIGINALA: The Art of Racing in the Rain

 

“On je više osoba nego pas.” – Denny

 

Istinitu rečenicu kako je pas najbolji čovjekov prijatelj filmaši su odavno prihvatili i posvetili četveronožnim ljubimcima veliki broj filmova. Nekada su psi glavni i jedini likovi, nekada ravnopravni partneri s ljudskim likovima – nekada sporedni, ali važni za radnju. Recentna ponuda filmova o psima (ili filmova u kojima psi imaju važnu ulogu) više je nego bogata – Bailey se nekoliko puta reinkarnirao u filmu Smisao života jednog psa (film je dobio i nastavak – “Putovanje jednog psa”), neraskidivu vezu psa i čovjeka koja seže daleko u prošlost mogli smo vidjeti u filmu “Alpha”, “Zov divljine dobio je novu verziju, kako izgleda PTSP kod psa mogli smo vidjeti u filmu “Max”, “Togo” je bio hit na “Netflixu”… Treći dio serijala o Johnu Wicku (trilogija je počela ubojstvom psa) donio je nevjerojatno atraktivne i uvjerljive akcijske scene u kojima sudjeluju psi, Brandy je nagrađena za nastup u filmu Bilo jednom u Hollywoodu (nagradu je primila Sayuri koja je uz Cerebrusa i Sirene nastupila odnosno glumila Brandy). Psi su bili i ostali zanimljivi filmašima i publici. Jedan od takvih filmova je i “Nevjerojatan život psa Enza” inspiriran književnim predloškom američkog pisca Gartha Steina…

Onemoćali, ostarjeli retriver leži na podu, ispred vrata. Hrapavi i umorni glas (Kevin Costner) predstavlja se gledatelju – njegovo ime je Enzo i čeka Dennyja. Denny je Enzov vlasnik, prijatelj. Enzu je ostalo malo vremena, ali nije tužan. Mongolska legenda kaže da će se vratiti. Denny dolazi i prije posljednjeg kruga Enzo će ispričati priču. Priču o svojoj obitelji…

Priča filma je priča o obitelji ispričana iz pseće perspektive. Denny je odabrao Enza spletom okolnosti – retriver je dobio ime po Enzu Ferrariju. Očekivano ime – Denny je vozač automobilskih utrka u usponu. Posebno je Denny vješt u kišnim uvjetima (detalj koji se spominje u originalnom naslovu filma koji glasi “The Art of Racing in The Rain). Spominje se legendarni Senna kao uzor – Denny je zapravo pozitivan lik koji slijedi svoj san. 

Glavni protagonist filma nije Denny već Enzo. Iz pseće, vlasnicima pasa tako poznate perspektive, slušamo komentare na ljudske postupke i obiteljske odnose. Enzo dijeli sudbinu ljudskih likova, suosjeća, veseli se i tuguje – film pogađa u sridu kada je riječ o mnogim psima. Oni su stvarni članovi obitelji koji reagiraju na događaje oko njih, ljudske sudbine. Naša raspoloženja, uspone i padove. Oni su uvijek tu – negdje iza ili ispred vrata, strpljivo i vjerno čekaju trenutke koje će im posvetiti ljudski članovi obitelji. Do tih trenutaka, poput Enza, oni su kroničari, pratitelji događaja.

Enzo se brzo zainteresirao za Dennyjevu strast koja je njegov posao. Utrke postaju njegov predmet interesa – još jedan detalj poznat svima žive sa psima. Četveronožni ljubimci brzo će prihvatiti ljudski posao ili hobi. Samo nek’ je čovjek u blizini.

Photo: Screenshot

Film izvrsno funkcionira kada je Enzo u prvom planu. Denny upoznaje Eve koja ubrzo postaje njegova supruga. Uskoro stiže i prinova – djevojčica Zoe. Ljubavna priča između Denny i Eve opterećena je njenim roditeljima, ali oni ostaju potpora jedno drugom do tragičnog kraja njihove ljubavne priče. Enzo će prvi osjetiti tragičan kraj i živjeti obiteljsku priču ispunjenu srećom, ljubavlju, ali i neizmjernom tugom. Hrapavi glas priča o obitelji, komentira, zaštitnik je članova obitelji, pokušava oraspoložiti Dennyja i ponekad se bavi mudrostima. Redatelj, većinom, uspješna izbjegava patetiku i pretjerivanje – Enzove reakcije i razmišljanja odgovaraju događajima u njegovoj obitelji.

Najslabiji dio filma (koji ne uzima previše minuta) trenuci su u kojima se Denny bori za skrbništvo nad Zoe. Enzo je u tim trenucima u drugom planu – srećom ne zadugo.

Glumačka ekipa predvođena je Parkerom i Butlerom. Riječ o psima koji glume Enza – oni su glavni glumci i svoj su posao odradili na pravi način. Milo Ventimiglia i Amanda Seyfried vrlo dobro se nadopunjuju s glavnim glumcima. 

Kao i kod većine sličnih filmova slične tematike i glavnog protagonista dojam gledatelja u velikoj će mjeri ovisiti imaju li (ili su imali) psa kao ljubimca, člana obitelji. “Nevjerojatan život psa Enza” emotivna je obiteljska priča ispričana iz perspektive jednog psa, člana obitelji. Psa koji je svoju priču završio počasnim krugom kakvim zaslužuje.

OCJENA: 7 (za ljubitelja pasa i onih koji imaju nekog svojeg Enza u obitelji ocjena više)

 

Share

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)