Naslovnica Aktualno RECENZIJA: ZOV DIVLJINE – stara priča u novom izdanju

RECENZIJA: ZOV DIVLJINE – stara priča u novom izdanju

2866
2
Photo: Walt Disney Pictures

REDATELJ: Chris Sanders

GLAVNE ULOGE: Harrison Ford, Omar Sy, Cara Gee, Dan Stevens

TRAJANJE: 100 minuta

NAZIV ORIGINALA: The Call of the Wild

Prije nekoliko dana na većini je inozemnih portala izašla vijest kako je “Zov divljine” sigurni gubitnik kada je riječ o zaradi na kino blagajnama. Projekt u koji je uloženo više od 130 milijuna dolara ostvarit će minus od, najmanje, 50 milijuna dolara. Slabi rezultati za projekt kompanije “Fox” sada u “Disneyevom” vlasništvu. S obzirom da je riječ o ekranizaciji književnom klasiku Jacka Londona u kojem se pojavljuje Harrison Ford veliki minus ipak je pomalo neočekivan.

Vrijeme radnje

Radnja filma se odigrava krajem 19. stoljeća. Buck je pas, ljubimac suca Millera u Kaliforniji. Razmažen i bezbrižan, ponekad bez kontrole, ali uvijek dobrodušan Buckov je život daleko od onog što se može nazvati psećim. Jedne noći Buckov život se potpuno mijenja – pas je ukraden i prodan te stiže na Aljasku gdje je zlatna groznica dostigla vrhunac. Buck postaje dio čopora koji je zadužen za vuču sanjki koje dostavljaju poštu. Na hladnoj Aljasci Buckov se život promijenio i Buck se mora prilagoditi novim uvjetima kako bi preživio…

U odnosu na knjigu filmska je priča o Bucku prilično ispeglana kada je nasilje u pitanju. Zapravo, film je dosta promijenio ono što se u istoimenom književnom predlošku Jacka Londona može pročitati. S obzirom da je ovo (najmanje) četvrta ekranizacija redatelj odnosno ekipa filma krenula je nekim novim putevima.

Ključni protagonist filma, Buck, računalno je stvoreni lik. Nema više pravih pasa i životinja (Buck je napravljen prema stvarnom psu koji se odaziva na ime Buckley) – kompjuterski efekti odradili stvorili su glavnog glumca filma. Korištenje efekata u realizaciji “Zova divljine” ima dobre i loše strane – naravno da bi živi pas bio uvjerljivi kao glavni protagonist filma (ne samo Buck već i njegova družina koja vuče saonice), ali s obzirom na priču filma i uvjete u kojima se radnja odigrava i nije toliko loša odluka. Zahtjevne akcijske scene, borbe između pripadnika čopora, zlostavljanje životinja ili zimski uvjeti koji prate radnju filma ne bi bilo jednostavno snimiti s pravim životinjama. Niti jednostavno, nit’ ugodno pravim životinjama. Digitalni Buck i njegovi kolege nisu u svim trenucima uvjerljivi poput pravih životinja, ali dovoljno dobro izgledaju kako bi zaslužili pažnju gledatelja.

Photo: Walt Disney Pictures

Bez obzira na CGI i efekte kojima se nova verzija stare priče razlikuje od prethodnih ekranizacija redatelj Chris Sanders uspio je prenijeti na veliko platno Buckovu životnu priču. Priču o psu koji iz bezbrižnosti i sigurnosti spletom okolnosti dolazi u nemoguće uvjete – nesigurnost i borbu za opstanak. Buck će na najteži način prijeći put od zaigranog ( zaigranost će Bucka pratiti čitavim trajanjem filma) i neobuzdanog kućnog ljubimca do hrabrog vođe čopora koji izaziva (straho)poštovanje. Svoje, ali i ljudske vrste.

Gledatelj se bez problema povezuje s Buckovom odisejom i prati doživljaje pasa. Iscrpljivanje i zlostavljanje životinja dio je priče filma – stvorenja koja su bezgranično vjerna čovjeku žrtve su ljudske okrutnosti i(li) gluposti. Buck je imao sreće jer je pronašao čovjeka koji je trebao psa jednako koliko je pas trebao njega. Čovjeka po imenu John Thornton.

Harrison Ford odnosno John Thornton pojavljuje se negdje oko četrdesete minute filma. Do tog trenutka slušamo njegove riječi koje pričaju Buckovu životnu priču. Uloga Thorntona vrlo dobro pristaje Fordu – Thornton je umoran od života, obiteljskom tragedijom ranjen čovjek koji pronalazi prijatelja tamo gdje se nije nadao. Slučajni susret čovjeka i psa pretvara se u prijateljstvo koje traje do kraja….

“Zov divljine” opterećen je i obilježen neuspjehom na kino blagajnama i korištenjem kompjuterskih efekata u ekranizaciji klasične priče. Ipak, riječ je o solidnom filmu o prijateljstvu čovjeka i psa koji na težak način pronalazi smisao svojeg postojanja.

OCJENA: 6 – za ljubitelje pasa (digitalnih ili pravih, sasvim je svejedno) ocjena više

 

 

 

PREGLED PREGLED
Prethodni članakCHRISTIAN BALE NEGATIVAC U “THOR: LOVE AND THUNDER” ??!!
Sljedeći članakPET (NOVIH) SERIJSKIH PREPORUKA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

2 KOMENTARI

  1. Meni je , kao velikom ljubitelju pasa film bio vrlo dobar. Predivni krajolici, polarno svjetlo…..
    Ne smeta mi što su digitalni, svi su mi slatki. Knjiga je malo drugačija, surovija ali film me nije iznevjerio. U svakom slučaju navijaš za Bucka. Bijeli očnjak i Zov divljine su mi bile najdraže knjige.

  2. The Call of the Wild (2020) is a solid, incredibly well made movie. Buck is an extremely likeable protagonist who goes on a compelling journey of self discovery. Despite being a dog and not having a word of dialogue, Buck is an incredibly interesting, three dimensional character with a well developed arc. The CGI used to bring him to life is amazing.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime