Naslovnica (Top) liste NAJBOLJE FILMSKE GODINE: 1979- godina Aliena, Apokalipse, uličnih bandi, Supermana……

NAJBOLJE FILMSKE GODINE: 1979- godina Aliena, Apokalipse, uličnih bandi, Supermana……

1485
0
Photo: Screen Shot

Drugi dio GOODTALKING pregleda najboljih filmskih godina posvećen je 1979. Krenimo redom:

POKER ASOVA:

Alien – redatelj: Ridley Scott

Apokalipsa danas (Apocalypse Now) – red: Francis Ford Coppola

Pobješnjeli Max (Mad Max) – red: George Miller

Ratnici podzemlja (Wariors) – red: Walter Hill

Nije jednostavno odabrati film godine – Vašeg favorita možete dodati u komentare ispod teksta. Četiri navedena filma na različite su načine imali utjecaj na budućnost sedme umjetnosti. 

Photo: Twentieth Century Fox

Nešto novo napisati o “Alienu” Ridleyja Scotta nemoguća je misija – najbolje je ponoviti rečenice koje možete u Goodtalking izboru redateljevih najvažnijih filmova:

Može li se napisati nešto novo, nepoznato o klasiku SF i horor žanra? Scott i ekipa filma stvorili su nevjerojatno efikasnog i smrtonosnog vanzemaljca koji ljudsku vrstu koristi kao domaćina. Iako glavnog negativca vidimo u rijetkim trenucima količina napetosti koju “Alien” proizvodi rijetko je viđena na filmskom platnu. Stravično efektan film koji prikazuje koliko je čovjek nemoćan pred tuđincem – ne samo zbog superiornosti vrste s kojom se susreo već i zbog kalkuliranja i želje da se savršeni ubojica iskoristi u vojne svrhe. Jedina šansa je Ripley odnosno Sigourney Weaver kojoj je nastup u Alienu i nastavcima filma donio status jedne od najvažnijih i najpoznatijih ženskih akcijskih junakinja u povijesti. “Alien” ništa nije izgubio na statusu kod filmofila i važnosti za sedmu umjetnost bez obzira na više od četrdeset godina od premijere.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

Photo: Getty Images

S obzirom na događaje tijekom snimanja izgledalo je kako će “Apokalipsa danas” postati veliki, skupi promašaj. Vremenski uvjeti su u više navrata prekidali snimanje, budžet je probijen. Glumačka ekipa se utapala u alkoholu i svim vrstama droga. Brando je na snimanje došao nepripremljen i nemotiviran. Kako bi spasio film Coppola je prihvatio pomoć filipinskog diktatora Marcosa. Na kraju priče kaos je donio jedan od najboljih filmova u povijesti. Film koji prikazuje vrijeme u kojem je nastao, ali teme koje obrađuje su vječne. Scene poput helikopterskog napada ili napalma ujutro poznate su i površnim ljubiteljima filma. Glumačka ekipa filma izvrsna (Sheen, Brando, Duvall, Hopper, Glenn…) uz napomenu da u filmu nastupaju i Harrison Ford te Laurence Fishburne.

Photo: Screenshot

Walter Hill i njegovi Warriorsi godinama su na vrhu filmova o uličnim bandama. Subverzivna ideja Cyrusa koja je nestala njegovim ubojstvom za koje je pogrešno optužena ekipa s Coney Islanda nije uspjela, ali Warriorsi su uspjeli postati jedan od najpopularnijih filmova u povijesti. Dinamičan i intenzivan film snimljen s nevjerojatnom energijom puno je ozbiljniji nego što na prvu izgleda. Da, “Ratnici podzemlja” nisu samo stvarno dobri nego najbolji.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE 

Na drugom kraju svijeta inspiriran naftnim šokom i redovima na benzinskim postajama, australski redatelj George Miller režirao je kombinaciju filma ceste i filma osvete u predvečerje apokalipse. Ključan film australske kinematografije koji je svijetu predstavio glumačku, kasnije i redateljsku zvijezdu Mela Gibsona. Riječ je “Mad Maxu” koji je žestinom i surovošću te atraktivnim jurnjavama iznenadio i osvojio gledatelje. Rockatansky se osvetio i odjurio ususret Apokalipsi prikazanoj u nastavku filma.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

NOMINIRANI, NAGRAĐIVANI….

“Kramer protiv Kramera” red: Robert Benton

“Kineski sindrom” (The China Syndrome) red: James Bridges

“Dobrodošli Mr. Chance” (Being There) red: Hal Ashby  

“Sav taj Jazz” (All That Jazz) – Bob Fosse

“Ruža” (Rose) -Mark Rydell

“…i pravda za sve” (And Justice for All) – Norman Jewison

Manhattan” – Woody Allen

“Crni pastuh” (Black Stallion) – Carroll Ballard

Norma Rae” – red: Martin Ritt

Photo: Columbia Pictures

Kada je riječ o filmskim nagradama godinu je obilježila drama “Kramer protiv Kramera”. Na dodjeli Oscara početkom 1980. godine film je osvojio nagrade u najvažnijim kategorijama – Dustin Hoffman. i Meryl Streep u glumačkim kategorijama, Benton kao redatelj te najbolji film i scenarij. Drama o raspadu braka i posljedicama koje razvod ostavlja na malog Billyja ostvarila je i odlične komercijalne rezultate – na američkim kino blagajnama film je zaradio više od sto milijuna dolara (veći dio zarade odnosi se na 1980. godinu – premijera filma bila je krajem 1979. godine)

Strahove od nuklearne katastrofe pojačao je film znakovitog naslova – “Kineski sindrom” (Jack Lemmon, Jane Fonda, Michael Douglas) napeta je i zastrašujuća priča o novinarskom otkriću u nuklearnoj elektrani.

Woody Allen bio je aktivan i ponovo prikazao ljubavna iskušenja i nedoumice u filmu “Manhattan”. Al Pacino je za nastup u sudskoj drami “…i pravda za sve” nominiran za Oscara.

Iza kulisa stvaranja filmova i kazališnih predstava zavirio je Bob Fosse. U film “Sav taj jazz” redatelj je ugradio i (auto)biografske detalja – priča o redatelju Joeu Gideonu ispunjena je porocima svih vrsta i predstavlja drugu stranu medalje showbusinessa. Film je osvojio četiri zlatna kipića, ali nagrade u glavnim kategorijama su izostale (izvrsni Roy Scheider u glavnoj ulozi, Bob Fosse u kategoriji najboljeg redatelja).

Jedan od najboljih i najintrigantnijih filmova koje je donijela 1979. godina je “Dobrodošli Mr. Chance”. Riječ je o svojevrsnom Forrestu Gumpu prije Forrest Gumpa s više drame i društvenog komentara i manje komedije. Priča filma prati gospodina Chancea, mentalno zaostalog sredovječnog lika koji spletom okolnosti postaje politički igrač – opinion maker koji savjetuje i predsjednika SAD-a. Film Hala Ashbyja govori o mnogim i danas aktualnim detaljima (npr. moć medija) – film se pamti i zbog briljantne izvedbe Petera Sellersa.

BOX OFFICE? Najgledaniji filmovi? Koji su još filmovi zbog kojih vrijedi spomenuti 1979. godinu?

Iako je premijeru krajem 1978. (14.12), na vrhu top liste filmova s najvećom zaradom 1979. godine bio je “Superman“. Christopher Reeve i dalje je za mnoge (većinu?) najuvjerljiviji Clark Kent – u filmu Richarda Donnera nastupaju Gene Hackman i Marlon Brando.

Izvrsne komercijalne rezultate postigao je “The Amytville Horror“. Iako su kritičari bili izrazito neskloni filmu Stuarta Rosenberga Amytville je punio kino dvorane. Treba spomenuti kako u filmu nastupa Margot Kidder (Lois Lane iz “Supermana”).

Među najgledanijim filmovima godine nalaze se “Alien” i “Apokalipsa danas”. Godina 1979. važna je i zbog početka filmskog serijala “Zvjezdane staze” – iako je film daleko od najbolji “Star Trek” trenutaka popularnost serije je odradila svoje i dovela obožavatelje u kino dvorane.

Rocky Balboa se vratio. Sumnje nije bilo nakon uspjeha prvog filma – bilo je pitanje vremena. Uzvrat protiv Creeda dogodio se 1979, Rocky je u napetom meču pobijedio i postao prvak. Ostalo je povijest.

Postoji li još razloga  zbog kojih je 1979. jedna od najboljih filmskih godina? 

Naravno.

Photo: Getty Images

Bo Derek je, ako pitate redatelja Edwardsa i Dudleyja Moorea, čista desetka. Savršena žena. Film ima jednostavan naslov. 10 (Desetka)

Redatelj Don Siegel i Clint Eastwood ponovo surađuju – “Bijeg iz Alcatraza” jedan je od najboljih zatvorskih filmova u kojem se rekonstruira bijeg iz najsigurnijeg zatvora na svijetu.

Aktivan je i James Bond (Roger Moore). Uklopio se 007 u svemirsku godinu (Alien, Star Trek…) – Moonraker iliti u prijevodu “Operacija svemir” dobar dio radnje seli u svemir. Zanimljivost filma je Bondova pomirba s vječnim neprijateljem Jawsom.

Monthy Pyhton ekipa snimila je film u kojem je prikazala život Briana, slučajnog spasitelja. Ponovo su Cleese, Gilliam i ostatak društva zabavni, duhoviti i…provokativni.

Koliko god je kritika sasjekla film on je ostao u pamćenju velikog broja ljubitelja filma. “Prvak” (Champ) priča o snazi očeve ljubavi koji riskira sve zbog sina. John Voight i Faye Dunaway bili su poznata i priznata glumačka imena, ali mnogi “Prvaka” pamte po glumi Rickyja Schrodera koji interpretira sina.

Velika pljačka vlaka” je, kao što i naziv sugerira, priča o pljački. Zlata koje se nalazi u vlaku. Opljačkati vlak izgleda nemoguće, ali Sean Connery i Donald Sutherland učinit će sve da uspiju.

Prolaz” je ratna drama uz dodatak akcije koja je okupila vrhunsku glumačku ekipu. Surov i brutalan film u kojem Malcolm McDowell glumi njemačkog časnika Von Berkowa koji pod svaku cijenu želi uhvatiti znanstvenika i njegovog vodiča (James Mason i Anthony Quinn).

Za kraj…

Dva filma koja nemaju veze s Hollywoodom, ali ih, kada je 1979. godina u pitanju treba spomenuti.

Stalker je temeljen na književnom predlošku “Piknik pored puta”. Film je režirao Andrej Tarkovski – riječ je o kompleksnom i intrigantnom znanstveno fantastičnom filmu koji, kada se zagrebe ispod površine, spominje i totalitarno društvo. Ispunjen religijskim i filozofskim motivima “Stalker” je izvrstan izbor za ljubitelje znanstvene fantastike.

Limeni bubanj (Die Blechtrommel) osvojio je 1979. godine “Zlatnu palmu” u Cannesu i zlatni kipić u kategoriji najboljeg stranog filma. Film redatelja Volkera Schlondorffa temeljen je istoimenom romanu Gunthera Grassa. Priča prati dječaka Oskara u vrijeme dolaska Hitlera na vlast i tijekom Drugog svjetskog rata. Osim nagrada film je doživio, većinom, odlične kritike i veliku gledanost. Kontroverzna radnja izazvala je i cenzuru u nekim zemljama. Dijelovi filma snimljeni su u Zagrebu.

 

 

Prethodni članakTOM HANKS: 10 ODABRANIH
Sljedeći članakRECENZIJA: JADNICI – nešto je trulo u državi Francuskoj
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime