Naslovnica Akcija POBJEŠNJELI MAX

POBJEŠNJELI MAX

1043
0
Photo: Mad Max Films/Getty Images)

REDATELJ: George Miller
GLAVNE ULOGE: Mel Gibson, Steve Bisley, Geoff Parry, Vincent Gil, Tim Burns, Joanne Samuel
TRAJANJE: 90 minuta
NAZIV ORIGINALA: Mad Max
GODINA PROIZVODNJE: 1979

Sedamdesete godine dvadesetoga stoljeća obilježila su dva “naftna šoka”, globalne krize u kojima je potražnja “crnog zlata” bila znatno veća od ponude. Rezultat takvog stanja bilo je ogromno poskupljenje barela nafte na svjetskom tržištu što je uzrokovala recesiju, ekonomsku krizu. Prva velika naftna kriza dogodila se 1973 godine, barel nafte poskupio je za 400-500 posto. Godine koje su uslijedile donijele su strah i napetost kod stanovništva. Nezadovoljstvo građana, redove na benzinskim crpkama te gubitak radnih mjesta iz svoje ordinacije pratio je George Miller, mlađahni liječnik iz Sidneya. Inspiriran svakodnevicom, gužvama na benzinskim crpkama i strahom, paranojom građana da su svjetske zalihe nafte iscrpljene Miller je s Jamesom McCauslandom, počeo pisati scenarij za film o svijetu budućnosti u kojem civilizacija kakvu poznajemo polako nestaje, zalihe nafte su na izmaku a cestama vladaju nasilne bande koje ubijaju i teroriziraju. Bio je to početak priče o “Pobješnjelom Maxu”….

Nakon napisanog scenarija (treba napomenuti da su, osim naftne krize i njezinih posljedica, scenariste inspirirali strip “Jeremiah” i film “A Boy and His Dog” iz 1975 godine) trebalo je prikupiti sredstva i pronaći, odabrati glumačku ekipu. Miller je izvrsno odabrao ekipu koja tumači negativce filma. Vincent Gill i Geoff Parry glumačka su imena koja nisu poznata ljubiteljima filma. Međutim, likovi imenom Nightrider i Bubba Zanetti ostaju u sjećanju i danas, više od 25 godina nakon premijere filma. Najvažniji detalj dogodio se prilikom izbora glavnog glumca. Legenda kaže da je, tada malo poznati Mel Gibson, došao na audiciju kao pratnja prijatelju s vidljivim posljedicama fizičkog obračuna od prethodne noći. Zamoljen je od strane redatelja da se pojavi za nekoliko tjedana. Mlađahni Gibson se vratio, pročitao tekst i…Ostalo je povijest. “Pobješnjeli Max” početak je karijere velikog filmaša.

 

Photo: MGM Studios

Budžet “Pobješnjelog Maxa” iznosio je oko 350 000 dolara (neki internetski izvori navode da je film koštao oko pola milijuna, to je i najveći iznos koji se spominje). S obzirom na to da je film prepun automobilskih jurnjava, akcijskih scena Miller je morao paziti na svaki dolar. Bez obzira na ograničena sredstva Miller je prikupio solidnu zbirku automobila korištenih u filmu. Jedna od glavnih “zvijezda” filma je poboljšani Ford XB Falcon Hardtop iz 1973 godine, automobil s kojim Max kreće u osvetnički pohod. Snimanje filma završeno je početkom 1979 godine i film je mogao krenuti u distribuciju. Odmah nakon premijernog prikazivanja “Mad Max” postao je film o kojem se priča i kojega vrijedi pogledati. Zarada u svjetskoj distribuciji iznosila je više od 100 milijuna dolara. Dodatnu, globalnu reklamu filmu donio je, ranije u tekstu spomenuti, drugi naftni šok, poskupljenje i nestašica nafte zbog ratnog sukoba između Iraka i Irana. Miller je usred krize, lažno izazvane paranoje oko nestašice nafte prikazao početak kraja civilizacije kakvu poznajemo i u kakvoj živimo. Potpunu transformaciju i izgled života na zemlji nakon nestašice “crnog zlata” Miller je dovršio u izvrsnom nastavku “Mad Max: Road Warrior”. No, vratimo se prvom filmu….

Photo: MGM Studios

Budućnost kakvu je zamislio Miller nije nimalo optimistična i ugodna za život. Način života kakvog poznajemo polako, ali sigurno se urušava. Kao i u većini kriznih situacija, bezvlašća i nesigurnosti na površinu dolaze ružni, prljavi i zli pripadnici društva. Negativci filma su najgori talog ljudske vrste. Oni nemaju (pre)velikih planova (u redu, osveta za smrt Nightridera dovodi ih na Maxove ceste ali to je sve) – samo destrukcija, nasilje i otimačina. Ekipa se odlično snalazi u svijetu koji juri u propast. Policijske snage jedina su obrana od luđaka, ali policajci moraju raditi prema pravilima. Efikasno suprotstavljanje destruktivnoj rulji zahtjeva od svakog policajca da postane Prljavi Harry. Jedina mala oaza mira i ljubavi u divljem svijetu je Maxova obitelj. Kada Max počinje shvaćati da bi uskoro mogao postati jednako brutalan i nasilan kao i Toecutterova banda on napušta policiju. Na nagovor nadređenog ne odlazi zauvijek nego uzima duži odmor koji provodi s obitelji. Međutim, Toecutter (Hugh Keays-Byrne), Johnny The Boy (Tim Burns) i ostatak bande ne miruju….

Miller je svijet budućnosti prikazao kao mjesto u kojem divljaju motorističke bande. Članovi bande su psihotični, nemilosrdni kriminalci. Redatelj šokira prikazom nasilja; spaljeni policajac, silovane žene, majka i dijete čiji životi zauvijek nestaju pod kotačima psihopata. Kako preživjeti? Postati jednako nasilan kao i druga strana. Max je pokušao otići, pronaći mir u društvu obitelji. Ali nije pomoglo…..

Fascinantna je Maxova odnosno Gibsonova transformacija. Max je čovjek koji radi svoj posao, pokušava biti korektan prema kolegama i držati se policijskih pravila službe. Spirala nasilja počinje direktno utjecati na Maxov život (prvo poslovni, zatim bolnije i brutalnije, na privatni) i policajac se pretvara u beskrupuloznog, nemilosrdnog osvetnika. Kombinacija bola i bijesa isijava iz njegove pojave. Miller je u više razgovara s novinarima spomenuo kako je u Gibsonu vidio “obrise agresivnosti i bijesa koji mogu eksplodirati”. Redatelj je sjajno usmjerio navedene motive i pretvorio tada mladog Gibsona u ultimativnog osvetnika.
“Pobješnjeli Max” je vrlo brzo stekao vojsku obožavatelja. Film je imao veliki utjecaj na filmaše diljem svijeta. Kevin Costner je inspiriran “Pobješnjelim Maxom” snimio “Vodeni svijet”. David Fincher i Robert Rodriguez su drugi dio trilogije naveli kao ponajbolji film u povijesti. James Wan redatelj i jedan od scenarista horora “Slagalica straha” također je posudio detalje iz Millerovog filma.
Kroz nekoliko dana u kina dolazi “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, novi Max za novo vrijeme. Nema više Gibsona, u naslovnoj ulozi je Tom Hardy, glavni negativac Immortan Joe kojega tumači Hugh Keays-Byrne Toecutter iz originalnog filma. Dobra vijest je da novog Maxa režira George Miller koji ovoga puta ne mora brinuti za financije; budžet novog filma iznosi oko 150 milijuna dolara.
Kako god završi priča o filmu “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” ništa ne može promijeniti vrijednost, kultni status filma iz 1979 godine. Puno je razloga zbog kojih je “Pobješnjeli Max” zaslužio svoju reputaciju. Dva najvažnija; riječ je o prijelomnom, iznimno važnom filmu za australsku kinematografiju te činjenica da je film početak karijere Mela Gibsona, jednog od najvažnijih filmaša današnjice.

 

 

Prethodni članakKINGSMAN: TAJNA SLUŽBA
Sljedeći članakNOĆNA POTJERA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime