Naslovnica Aktualno RECENZIJA: SENKE NAD BALKANOM – sezona prva

RECENZIJA: SENKE NAD BALKANOM – sezona prva

3722
0

AUTOR SERIJE: Dragan Bjelogrlić

GLAVNE ULOGE: Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Goran Bogdan, Goran Kičić, Srđan Todorović, Voja Brajović, Marija Bergam, Jovana Stoiljković, Miloš Timotijević, Žarko Laušević, Milica Gojković

TRAJANJE: 10 epizoda

“Čudni su to ljudi. Opasni.” – Andra Tanasijević

Godine 2013. izašla je prva epizoda jedne od najpopularnijih serija u posljednjih 10-15 godina. Peaky Blinders je ubrzo nakon emitiranja uvodnih epizoda postao veliki hit u Engleskoj, ali i izvan otoka. Priča o obitelji Shelby i njihovoj borbi za prevlast na ulicama Birminghama u vrijeme nakon Prvog svjetskog rata traje i dalje – serija je stigla do pete sezone te je potvrđeno snimanje još (najmanje) dvije. Osim što je napisao izvrsnu priču Steven Knight (“Locke”, serija “Taboo”) pokrenuo je trend. Radnja smještena između dva svjetska rata i stvarne povijesne ličnosti koje su protagonisti u izmišljenoj priči glavni su motivi koje su preuzele dvije, također, uspješne serije. Prva je najskuplja njemačka serija u povijest “Babylon Berlin – druga je “Senke nad Berlinom” autora Dragana Bjelogrlića….

Prva sezona smještena je u Beograd. Godina je 1928. – ime države je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Veteran Prvog svjetskog rata Andra Tanasijević pronašao je novu karijeru kao policijski inspektor. Privatni život Tanasijevića je kaotičan (posljedica rata) i posao inspektoru daje nekakav smisao za život. Iako najviše voli raditi sam, Tanasijević mora popustiti pritiscima šefova i prihvatiti mladog, obrazovanog forenzičara Stanka Pletikosića za partnera. Ubrzo Pletikosić i Tanasijević počinju prve zajedničke istrage – gotovo istodobno ubijeni su svećenik i supruga javnog tužitelja…..

Veliki je broj protagonista koje možemo gledati u seriji “Senke nad Balkanom”. Bjelogrlić je zahvatio pripadnike različitih interesnih skupina iz vremena u kojem se odvija radnja serije. Od pripadnika vojne postrojbe generala Vrangela  (imaju poseban tretman vlasti tadašnje države) i lokalnih kriminalaca preko Crne ruke, VMRO-a do masona, komunista i Ante Pavelića – sve navedeno (i više od toga) može se pronaći u seriji. U pojedinim trenucima Bjelogrlić odlazi previše u širinu – veliki broj likova od kojih neki nisu pretjerano važni za radnju (ubojstva i potraga za Longinovim kopljem) usporava dinamiku priče (dojam je kako bi prva sezona bila napetija i uzbudljivija s epizodom-dvije manje). Ipak, treba istaknuti kako je takvih trenutaka malo i oni ne utječu bitno na vrijednost cjeline odnosno napetost priče.

S obzirom na turbulentnu povijest prostora na kojima živimo (podsjetnik – vrijeme je Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca) i protagoniste koje gledatelj može vidjeti “Senke nad Balkanom” izazvale su burne reakcije na svim stranama. S obzirom na to da autoru nije cilj svidjeti se ili idealizirati likove već prikazati vrijeme u kojem se radnja odvija na svoj način (koliko povijesnih činjenica je točno, djelomično ili potpuno izmišljeno tema je za posebnu raspravu). Način koji je sirov i surov – Beograd (posredno i Kraljevina SHS) je prikazan kao sredina u kojoj se sudaraju različiti interesi. Grad u kojem su veterani rata protivnici i saveznici (ovisi o interesima i razvoju događaja) i gdje su, različito motivirana, ubojstva čest slučaj. Beograd je i dio balkanske rute trgovaca opijuma koji robu prebacuju u ostatak Europe. U seriji možemo vidjeti i buđenje nacizma te odvjetnika Pavelića koji stiže u Beograd kako bi na sudu branio uhićenog člana VMRO-a. Suradnja Pavelića i VMRO-a uvod je u drugu sezonu kada odvjetnik dolazi u posjet Makedoniji. Tijekom serije događa se i ubojstvo Stjepana Radića u beogradskoj skupštini. Situaciju u glavnom mjestu radnje dodatno će zakomplicirati i zapaliti ubojstva. Ritualna ubojstva u kojima su žrtve dekapitirane. Obezglavljene. Doslovno.

Photo: Senke nad Balkanom

Istragu ubojstva preuzimaju inspektori Pletikosić i Tanasijević. Oni su, na neki način, buddy policijski dvojac. Jedan je umoran od ratovanja (kako na prvim crtama bojišnice tako i na ulicama Beograda), sklon izbjegavanju pravila. Pletikosić je mlad, obrazovan i pun entuzijazma. Jedan od onih koji misle da će promijeniti svijet. Tanasijević nije oduševljen novim partnerom, ali kako vrijeme prolazi shvaća kako je Pletikosić jedan od rijetkih koji želi otkriti istinu i kojem se može vjerovati. S druge strane mlađi će kolega shvatiti kako policijski posao, rad na ulici daleko od udžbenika i pravila. Teška vremena zahtijevaju i teške odluke…

Povijesna drama, policijski triler…žanrovske su odrednice serije. Bjelogrlić je spomenutim žanrovima dodao i dozu misterije te horora. Horor i mistika najviše se odnose ne pripadnike tajnog društva te potragu za Longinovim kopljem. Neke scene su iznimno žestoke i brutalne. Surove.

Produkcijski “Senke nad Balkanom” na vrhunskoj su razini. Scenografija i kostimografija razrađene su do najsitnijih detalja. Veliki broj protagonista i radnja koja se odigrava u nekoliko pravaca veliki je izazov za autora, ali i gledatelja. Redatelji epizoda kao i montaža napravili su izvrstan posao jer su vrlo opširan i složen scenarij uspjeli učiniti preglednim za gledanje.

Bjelogrlić je okupio impresivnu glumačku ekipu. Teško je nabrojati poznata glumačka lica koja se mogu vidjeti u seriji – spomenut ću nekoliko glumačkih imena koja su ostavila najbolji dojam (naravno, riječ je o subjektivnom doživljaju pisca ovih redaka – svatko će pronaći nekog svojeg favorita). U prvom redu svakako su Nenad Jezdić kao Krojač, Goran Bogdan kao Mustafa Golubić te Miloš Timotijević u ulozi Vojina Đukića. Od glumica apsolutna pobjednica je Milica Gojković koja interpretira Maru.

“Senke nad Balkanom” kompleksna je i intrigantna povijesna priča u kojoj se isprepliću stvarni likovi i fikcija, triler i drama, horor i kriminalistička priča. Serija koja tematikom, glumačkim izvedbama i raskošnom produkcijom gledatelja osvaja od prve epizode te ga u napetosti i neizvjesnoti drži do zadnjih trenutaka sezone. Finala sezone koje je uvod u nove događaje, neke nove senke koje se nadvijaju nad Balkanom….

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime