NAJBOLJE FILMSKE GODINE: 1994 – godina Gumpa, Tarantina, Shawshanka i mnogih drugih

Postoje dobre i manje dobre filmske godine. U nekim se godinama dogodi veliki broj vrlo dobrih i odličnih filmova – neke su bitno siromašnije. U seriji tekstova GOODTALKING Vas podsjeća na filmske godine koje su donijele veliki broj naslova koji se i danas pamte, gledaju. Tekstovi se, većinom, odnose na Hollywood dok će filmovi ostalih kinematografija biti obrađeni u posebnoj objavi. Prva godina o kojoj možete čitati je 1994 – s obzirom na bogatstvo dobrih i odličnih naslova postoji vjerojatnost da neki film koji zaslužuje nije u pregledu. Ako znate za neki takav naslov spomenite ga u komentarima…..

VELIKA TROJKA:

Photo: Paramount Pictures

Pakleni šund (Pulp Fiction) red: Quentin Tarantino

Iskupljenje u Shawshanku (Shawshank Redemption) red: Frank Darabont

Forrest Gump red: Robert Zemeckis

“Iskupljenje u Shawshanku” za mnoge je jedan od ili najbolji film kojeg su pogledali. Film temeljen na književnom predlošku Stephena Kinga drži vrh najbolje ocijenjenih filmova na IMDB-u (9.3 ocjena – više od 2 milijuna glasova). Priča o Andyju Dufresneu i njegovom putu od slobode do zatvora i natrag sjajan je film, ali postavlja se pitanje: da li je riječ o najboljem filmu 1994. godine ?

Glavni konkurenti za titulu najboljeg su PAKLENI ŠUND i Forrest Gump. Nakon izvrsnog debitantskog filma poznatog pod naslovom “Reservoir Dogs” Tarantino je snimio “Pakleni šund” koji je, na svim razinama, uzdrmao filmski svijet. Fantastična glumačka ekipa (oživljavanje glumačke karijere Johna Travolte jedna je od posljedica filma), nasilje, sjajni dijalozi… Film je postao neočekivani blockbuster – osvojio brojne nagrade (Oscar za scenarij). Veliki film, za pisca ovih redaka, najbolje što je Tarantino napravio u karijeri.

Mnogima je favorit godine priča o Forrestu Gumpu. Film je osvojio šest Oscara, Tom Hanks ponovo najbolji glavni glumac i ključan faktor za uspjeh filma. “Forrest Gump” kombinacija je drame i komedije i glavni je protagonist takav – za sebe će Forrest reći kako nije smart guy, ali to mu neće smetati da plovi kroz život na svoj način. Iako sadrži i teške, tužne trenutke “Forrest Gump” je priča o vjeri u život, ljude. Istodobno riječ je o presjeku novije američke povijesti koja je ispunjena kontroverznim događajima. Događajima čiji je svjedok bio Forrest Gump.

NOMINIRANI, NAGRAĐIVANI….

Photo: Touchstone

Ed Wood”- red: Tim Burton

“Kviz” – red: Robert Redford

“Nebeska stvorenja” – red: Peter Jackson

“Ničija budala” – red: Robert Benton

“Legenda o jeseni red: Edward Zwick

“Četiri vjenčanja i sprovod” red: Mike Newell

“Meci iznad Broadwaya” red: Woody Allen

“Ludilo kralja Georgea” red: Nicholas Hytner

“Intervju s vampirom” red: Neil Jordan

Odmah iza velike trojke nalaze se filmovi koji su osvojili ogroman broj nagrada na festivalima i postali važan dio svakog filmofilskog iskustva. Burton, Depp i Landau snimili su sjajnu biografiju o najgorem redatelju na svijetu (Depp u najboljem izdanju kao Ed Wood).

Robert Redford je opisao kako je kviz postao mjesto prevare zbog….gledanosti. Umjesto neuglednog, ali nepobjedivog prvaka titula najboljeg, prevarom, pripala je šarmantnom Charlesu Van Dorenu. Film koji pokazuje kako su mediji spremni učiniti sve za gledanost – iz današnje perspektive ništa čudno, ali radnja “Kviza” smještena je u pedesete godine prošlog stoljeća.

Film “Nebeska stvorenja” doživio je kritičarske hvalospjeve i skrenuo pozornost na Petera Jacksona i Kate Winslet. Hugh Grant je nastupom u filmu “Četiri vjenčanja i sprovod” počeo seriju nastupa u romantičnim komedijama/dramama…

Godina 1994. donijela je i jedan od najboljih filmova koji tematizira vampire – “Intervju s vampirom” sjajna je priča o vampirskoj sudbini i mirenju s vlastitim postojanjem i identitetom. Scenografski i kostimografski raskošan film pamtimo po histeričnom krvopijcu Lestatu (Cruise) i vampiru koji se nikada nije pomirio s vampirskom sudbinom (Brad Pitt). Brad Pitt je nastupom u “Intervjuu..” i “Legendi o jeseni” potvrdio status filmske zvijezde iz prve lige Hollywooda. “Legenda o jeseni” je film kojeg je publika znatno više voljela od kritike – veliki hit u tadašnjim videotekama…

U redu – drame, istinite priče. Gdje je akcija – što rade akcijski junaci?

Photo: 20th Century Fox

Nema problema – akcije nije nedostajalo. Najveći akcijski hit godine je “Istinite laži” Jamesa Camerona s Arnoldom Schwarzeneggerom u ulozi tajnog agenta koji vodi dvostruki život. Film koji se pamti po nevjerojatnim akcijskim scenama (npr. konj u liftu i na vrhu zgrade ili ispaljivanju glavnog negativca) i plesu zavođenja Jamie Lee Curtis.

Uz “Istinite laži” glavni akcijski adut godine je “Brzina“. Film koji je promovirao Keanu Reevesa i Sandru Bullock adrenalinska je jurnjava u tri čina. Redatelj Jan de Bont nije niti trenutka stao na kočnicu – Denis Hopper dojmljiv kao glavni negativac.

Stallone i Van Damme bili su aktivni s filmovima “Specijalist” i “Vremenski policajac”. “Specijalist” je spojio Sharon Stone i Stallonea uz dodatak Jamesa Woodsa. Film s puno eksplozija ipak ne pripada vrhu Stalloneove filmografije, ali riječ je o solidnom akcijskom trileru. “Vremenski policajac” pripada jednom od najboljih filmova u kojima je nastupio Van Damme – zabavan akcijski/SF i danas izgleda prilično dobro.

Harrison Ford kao Jack Ryan u “Neposrednoj opasnosti” obračunao se s narko kartelima, ali i predsjednikom SAD-a – riječ je najboljem filmu u kojem je glavni protagonist analitičar CIA-e. Bombastičan je bio obračun Jeffa Bridgesa i Tommy Lee Jonesa u “Odbrojavanju” (Blown Away) dok su John Badham, Gary Busey i Wesley Snipes ostvarili suradnju na filmu “Opasna zona” (Drop Zone).

Posebno poglavlje zaslužuje “Leon” Luca Bessona. Film koji je nabijen žestokom akcijom istodobno je i drama o slučajnom susretu plaćenog ubojice i djevojčice. Uloga Leona postala je znak raspoznavanja kada je Jean Reno u pitanju dok je Natalie Portman kao Mathilda najavila početak glumačke karijere koja traje…

Da li je bilo razloga za smijeh?

Photo: Miramax

Naravno. Prije svih treba spomenuti genijalne “Trgovce” Kevina Smitha. Film snimljen za otprilike 25 000 dolara originalan je i rijetko viđen niskobudžetni događaj u kojem se može pronaći humora različitih vrsta. Korektnost bilo kakve vrste Smitha ne zanima (najbolji primjer je pomaknuti videotekar Randal), Jay i Silent Bob postali su dio popularne kulture.

Godina 1994 bila je godina Jima Carreyja. U veljači (mjesec drugi) svijet je upoznao Ace Venturu, krajem srpnja (mjesec sedmi) stigla je “Maska” (Carrey je bio poznat – film je predstavio Cameron Diaz) da bi u zadnjem mjesecu godine prikazan “Glup i gluplji”. Komedije koje ne treba posebno predstavljati i koje su danas rado gledane. Posebno Harry i Lloyd – glupi dvojac bez kormilara.

Leslie Nielsen je završio trilogiju o Franku Drebinu (“Goli pištolj 33 i jedna trećina) – otkačeni detektiv je otišao u mirovinu.

Box office? Koji su filmovi donijeli najveću zaradu?

Photo: Disney Enterprises

Većina filmova s najvećom zaradom spomenuti su u prethodnim rečenicama (“Brzina”, “Istinite laži”, “Neposredna opasnost”, “Maska”, “Forrest Gump…), ali jedan je ostavljen upravo kako bi ga ovdje spomenuli. “Kralj lavova” bio je film s najvećom zaradom (više od 760 milijuna dolara zarade – budžet 45 milijuna), osvojio dva Oscara (Hans Zimmer i Elton John). Postao je “Kralj lavova” animirani klasik i jedan od najpoznatijih “Disney” animiranih proizvoda te je godinama bio vodeći na listama najprodavanijih VHS- i DVD-a. Mnogi su ljubitelji filma imali (ili imaju) “Kralja lavova” u kolekciji.

 

Još deset razloga zašto je 1994. godina jedna od najboljih filmskih godina:

GOODTALKING izbor deset filmova koji su još jedan dokaz koliko je odlična bila 1994. godina – deset onih koji nisu spomenuti u tekst…

1. ROĐENI UBOJICE (Natural Born Killers) 

Red: Oliver Stone

Oliver Stone u provokativnom filmu koji prati serijske ubojice na njihovom krvavom pohodu. Na površini “Rođeni ubojice” je film o ubojicama, ali Stone se pozabavio medijima, masovnom histerijom koju ubojstva izazivaju i još mnogim drugim detaljima modernog društva. Stiliziran, surov i sirov “Rođeni ubojice” pamti se i po izvrsnim nastupima Woodyja Harrelsona.

2. DON JUAN DE MARCO

Red: Jeremy Leven

Na simboličkoj razini “Don Juan de Marco” trebao je označiti početak glumačke ere Johnnyja Deppa. Depp je trebao preuzeti mjesto nasljednika Marlona Branda na glumačkoj sceni, ali to se dogodilo nije. Depp je ostao daleko od Branda i njegovog nasljeđa, ali “Don Juan de Marco” zanimljiv je i danas rado gledan film. Ne samo zbog Deppa i Branda već zbog priče o čovjeku koji je neodoljivo privlačan ženama, ali ne može osvojiti srce jedine koju voli. Čak i oni koji film gledali/voljeli nisu ne mogu zaobići Bryana Adamsa i njegovu “Have You Ever Really Loved A Woman”

3. DIVLJA RIJEKA (The River Wild)

Red: Curtis Hanson

Curtis Hanson najpoznatiji je kao redatelj filmova “L:A. POVJERLJIVO i “8. milja”. Hanson je 1994. godine režirao vrlo dobru akciju s dodatkom pustolovine poznatu pod naslovom “Divlja rijeka”. Film je zanimljiv i zbog Meryl Streep – glumica je pokazala kako izvrsno funkcionira u žanru gdje je ne možemo često gledati. Uz Streep u filmu nastupaju Kevin Bacon i John C. Reilly

4. NEMOGUĆA TESSA i NAPOJNICA OD MILIJUN DOLARA (Guarding Tess, It Could Happen To You)

Redatelji: Andrew Bergman, Hugh Wilson

Posljednjih godina Nicholas Cage je, najviše zbog financijskih problema, iznimno produktivan – kvantiteta ne znači uvijek kvalitetu. Godinu 1994. Cage je proveo snimajući komedije. U “Nemogućoj Tessi” partnerica Cageu je Shirley MacLaine. Ona je bivša prva dama, Cage je njen tjelohranitelj – prva dama je komplicirana osoba koja svojim postupcima zagorčava život svima. Naravno i tajnom agentu, tjelohranitelju Cageu. “Napojnica od dva milijuna dolara” šarmantna je i zabavna romantična komedija/drama u kojoj je Cage dobroćudni policajac koji, trenutku kada nema novca za napojnicu, konobarici obeća pola dobitka na lutriji. Policajac će, pogađate, dobiti nagradu, ali tek tada dolaze problemi…

5. FRESH

Red: Boaz Yakin

“Fresh” je sjajan scenarističko-redateljski debi Boaza Yakina. Nikada Yakin nije ponovio uspjeh prvog filma. Radnja prati dvanaestogodišnjeg Fresha koji je dostavljač za lokalne dilere drogom. Fresh je ljut i namjerava napraviti štetu poslodavcima – kako dvanaestogodišnjak može nadmudriti brutalne, lokalne kriminalce? Odgovor potražite gledajući film u kojem nastupaju Samuel L. Jackson i Giancarlo Esposito.

6. BLUE CHIPS

Red: William Friedkin

Neobična se ekipa okupila na realizaciji film “Blue Chips”. Scenarist je Ron Shelton (u redu, on je morao biti ovdje s obzirom da je čitavu karijeru posvetio sportskim filmovima), redatelj je Wiliam Friedkin (“Istjerivač đavla”, “Francuska veza”. Glumačku ekipu predvodi Nick Nolte u ulozi histeričnog, uvijek nervoznog košarkaškog trenera, Ed O’Neill i J.T. Walsh. To nije sve – u filmu važne uloge igraju “Penny” Hardaway i Shaquille O’Neal tadašnje zvijezde NBA lige. Priča o licu i naličju košarke jedan je od boljih sportskih filmova ikada snimljenih.

7. COBB i KLIJENT 

RED: Ron Shelton, Joel Schumacher

Tematski i žanrovski “Cobb” i “Klijent” potpuno su različiti filmovi – poveznica između njih je Tommy Lee Jones. “Cobb” je biografska priča o igraču bejzbola koji pri kraju životne priče otkriva novinaru Alu Stumpu poznate i nepoznate detalje iz karijere, ali i privatnog života. Film je režirao Ron Shelton (da, Shelton – scenarist filma “Blue Chips”), temeljen je na istinitoj priči. Jedno od najboljih izdanja u glumčevoj karijeri. “Klijent” je priča je o dječaku koji slučajno saznaje lokaciju na kojoj je pokopan ubijeni senator. Riječ je o mafijaškom ubojstvu, tužitelj (Tommy Lee Jones) želi saznati istinu, ali dječak angažira odvjetnicu koja treba štiti njegove interese. Jones je ovdje sporedna uloga – u prvom planu su Brad Renfro i Susan Sarandon.

8. MALA ODESSA (Little Odessa)

Red: James Gray

Debitantski film redatelja Graya sporogoreća je kriminalistička drama o ruskoj obitelji u New Yorku. Malo je svjetla i optimizma u ovoj filmskoj priči, ali upravo zbog posebnog ugođaja, priče i drugačijeg prikaza Velike jabuke film je, istodobno, drugačiji i izvrstan. Razlog su i sjajne izvedbe glumačke ekipe koju predvodi Tim Roth te Edward Furlong, Maximilian Schell i Vanessa Redgrave.

 

ZA KRAJ, POSEBNA POSVETA….

Tijekom 1994 prikazan je i film koji je stekao kultni status. Izvrstan spoj drame, fantastike i akcije poznat pod imenom “Vrana” ostao je u sjećanju po nesretnom odlasku Leeja mlađeg. Priča o osvetniku koji se vraća iz mrtvih kako bi se osvetio posljednje je glumačko pojavljivanje Brandona Leeja koji je otišao kada je imao samo 28 godina. Lee je otišao, ali “Vrana” i dalje živi….

Kao što je i prethodno napisano vjerojatno u pregledu nedostaje filmova koji zaslužuju da ih se spomene. Kako god bilo 1994. je godina filma koju je teško nadmašiti…

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)