Naslovnica Filmovi L:A. POVJERLJIVO

L:A. POVJERLJIVO

1223
0

REDATELJ: Curtis Hanson
GLAVNE ULOGE: Kevin Spacey, Kim Basinger, Russell Crowe, Danny De Vito, James Cromwell, Matt McCoy, David Strathairn, Guy Pearce
TRAJANJE: 138 minuta
NAZIV ORIGINALA: L.A. Confidential
GODINA PROIZVODNJE: 1997

“Vrati su u Jersey sinko, ovo je grad anđela, a ti nemaš krila” – Dudley Smith

U godini koja polako broji zadnje dane zauvijek smo se rastali s nekoliko velikih, važnih ljudi iz svijeta filma. Otišao je Alan Rickman, neponovljivi Hans Gruber iz akcijskog remek-djela “Umri muški”, posljednji veličanstveni Robert Vaughn pridružio se šestorci. Kenny Baker možda i nije poznat velikom broju ljubitelja filma, ali njegova uloga života – robot R2-D2 ostaje zauvijek zapisan u filmskoj povijesti. Krajem ljeta preminuo je i Willy Wonka odnosno dr. Frankenstein Gene Wilder. Otišao je i veliki lajavac i još veći prvak Muhammad Ali te tri glazbenika koji su neraskidivo povezani sa svijetom filma. Glazba Leonarda Cohena, Davida Bowieja i Princea može se pronaći u stotinama filmova i epizodama televizijskih serija (Bowie je ostvario i respektabilnu glumačku karijeru u kojoj je, između ostalih, glumio i Nikolu Teslu i Poncija Pilata).
Krajem rujna točnije 20.09 objavljena je vijest da je u 71 godini preminuo američki filmaš Curtis Hanson. Hansonova filmografija bogata je i raznovrsna: od vjerojatno jedinog akcića u kojem je nastupila Meryl Streep, preko vrlo dobrog trilera “Ruka koja njiše kolijevku” pa do izvrsnih drama “Zlatni dečki” i “8 milja”. Vrhunac Hansonova redateljskog umijeća dogodio se 1997 godine kriminalističkim remek-djelom “L.A. Povjerljivo”.

“L.A. Povjerljivo” ekranizacija je istoimenog književnog predloška američkog pisca Jamesa Ellroya. Ellroy je pisac zanimljive i burne biografije, od djetinjstva impresioniran životom i radom policajaca Los Angelesa. Fascinaciju policijom Ellroy je pretočio u tzv. “L.A.Quartet” – četiri policijska romana. Treći po redu je “L.A. Povjerljivo”.
Badnja je večer u gradu anđela. U očekivanju Božića u policijskoj stanici okupila se odabrana ekipa. Neki policajci su slobodni dok oni na dužnosti nastoje tihu noć provesti u ležernijem raspoloženju. Dežurni, odgovorni kolega Ed Exley neće im smetati. Iako je riječ o mladom, discipliniranom policajcu Exley nema previše šanse: okružen je iskusnim policijskim vukovima koje ne može kontrolirati. Stvari su donekle pod kontrolom sve do trenutka kada u stanicu dolaze šestorica Meksikanaca osumnjičenih za napad na policijske službenike. Alkohol i želja za osvetom rezultiraju fizičkim iživljavanjem nad osumnjičenima. Nakon incidenta novine vrište naslovnicama “Krvavi Božić” i šefovi policije moraju pronaći Pedra – krivca koji će utišati javnost i nanijeti što manje štete u policijskom sustavu. Slučaj se slomio na Dicku Stenslandu (Graham Beckel), policajcu burne poslovne biografije. Slučaj “Krvavi Božić” službeno je završen no vrlo brzo se pokazuje da je bio uvod u krvave događaje u Los Angelesu….

 

Photo: Warner Bros

U prvim minutama filma Hanson predstavlja tri ključne policijske figure filma. Bud White, Ed Exley i Jack Vincennes policajci su koji, ako izuzmemo posao kojim se bave, baš i nemaju puno zajedničkih osobina. Bud White duboko je traumatiziran događajima iz djetinjstva (zbog njih je u vječnom lovu na nasilnike koji svoju nemoć da se uhvate s vlastitim slabostima iskaljuju na ženama – ironija sudbine grubo će se poigrati s Whiteom) , detektiv koji često igra suprotno pravilima, zakonima. Agresivan i vječito nabrijan često je oružje za postizanje tuđih ciljeva. Lojalan kolegama odnosno policijskom partneru.
Potpuna suprotnost je mlađahni Ed Exley. Jednako kao i White, Exley je postao policajac zbog trauma iz prošlosti no tu svaka sličnost prestaje. Exley je policijski štreber, čovjek koji (barem u početku filma) želi igrati prema zakonu. Bez mita i nezakonitih igara. Exley će zbog napredovanja u službi bez ikakvog razmišljanja prokazati i optužiti kolege. Da, sukob između Whitea i Exleya je neizbježan, ali u Los Angelesu pedesetih godina prošloga stoljeća ništa nije onako kako se isprva čini.
Između Exleya i Whitea nalazi se samodopadni Jack Vincennes. Jack nije agresivan, ali daleko je i od Exleyeve težnje da sve ide prema pravilima. Njegova najveća slabost je uloga savjetnika u televizijskoj seriji. Možete mu uzeti sve osim promocije na televizijskom ekranu. To je slabost koja se koristi protiv Jacka.

Photo: Warner Bros

Tri policajca, tri lika kroz koje se najbolje može vidjeti koliko su karakteri glavnih protagonista filma slojeviti i vješto nijansirani. Razvoj likova kroz film pokazuje da ništa nije onako kako na prvu izgleda i da je moralni kod svakog čovjeka podložan promjenama. Ovisno o situaciji i životnom trenutku. Zašto je Hanson u uvodu predstavio upravo Exleya, Whitea i Vincennesa?
Upravo spomenuta policijska trojka drži ključeve uspjeha filma. U određenom trenutku, unatoč suprotnostima u karakterima i shvaćanju policijskog posla postaju saveznici, jedini kojima je stalo do istine. Istina koja za neke znači katarzu zbog svega viđenog i učinjenog dok je za neke ulaznica za visoke policijske krugove. Istina, odnosno stvarnost Los Angelesa u Curtisovom filmu nije nimalo svjetla i optimistična.

Photo: Warner Bros

Kroz prikaz policijskih službenika Hanson prikazuje naličje Los Angelesa, ali i Hollywooda pedesetih godina 20 stoljeća (neki od događaja u filmu inspirirani su istinitim događajima). Grad je natopljen nasiljem i korupcijom. Iza blještavila tvornice snova skrivaju se nasilje, korupcija i prljave političko-policijske igre. Mnogi koji dolaze u grad željni slave i uspjeha postaju plijen lokalnih moćnika i počinju se baviti nezakonitim poslovima ili zauvijek završavaju karijeru s metkom u tijelu. Rasizam je diskretno usađen u vladajuće strukture, senzacionalistički mediji sahranjuju karijere i stvaraju vijesti podmićivanjem i spletkama. Navedeni prikaz Los Angelesa toliko je snažan da “L.A. Povjerljivo” i danas, dvadesetak godina nakon premijere i dalje izgleda jednako uvjerljivo. Film odolijeva zubu vremena i zbog činjenice da je prikaz Los Angelesa univerzalan, moguće ga je pronaći u mnogim gradovima i u današnje vrijeme. Ništa nije onako kako se čini i sve je moguće. Policija odnosno vlasti slučajeve rješava uz što manje štete za sustav. Žrtvuju se najslabije karike, kriminalci postaju heroji i priča se nastavlja. Zvuči poznato, zar ne?

Hanson je inzistirao na Kim Basinger za ulogu Lynn Bracken. Bio je u pravu; Kim je izvrsna u ulozi elitne prostitutke, fatalne žene, dvojnice Veronice Lake. Jedno od najboljih izdanja Kim Basinger nije promaklo članovima akademije; nagrađena je Oscarom u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge. Hanson je odlično odabrao i mušku glumačku ekipu: osim Kevina Spaceya koji je iza sebe imao uloge u filmovima “Sedam” i “Privedite osumnjičene” niti jedan od glavnih glumaca nije bio poznat i tražen kao danas. No to nije spriječilo Russella Crowea (priča kaže da je ulogu dobio kada je Hanson pogledao “Romper Stomper”) i Guya Pearcea da odrade sjajan posao. Treba spomenuti i Dannyja De Vita i James Cromwella, obojica u izvrsnim izdanjima.

“L.A. Povjerljivo” vrhunac je Hansonove redateljske karijere, jedan od najboljih filmova u posljednjih tridesetak godina. Nažalost u godini kada je prikazan u kinima pomalo je ostao u sjeni euforije oko “Titanika”. Vjerojatno je i to razlog zbog kojih je film ostao kratak za filmske nagrade. Na dodjeli “Oscara” 1998, “L.A. Povjerljivo” je osvojio dva kipića – uz Kim Basinger film je nagrađen i Oscarom za najbolji adaptirani scenarij (Curtis Hanson i Brian Helgeland). Nije loše, ali film vrijedi više. No to nimalo ne umanjuje vrijednost filma u kojem Rollo Tomasi nije uspio proći nekažnjeno. Tko je Rollo Tomasi? Odgovor na to pitanje potražite gledajući kriminalističko remek-djelo pokojnog Curtisa Hansona.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime