Naslovnica (Top) liste NAJBOLJI TRENUCI U POVIJESTI FILMA (peti dio)

NAJBOLJI TRENUCI U POVIJESTI FILMA (peti dio)

1373
Photo: Warner Bros

1. Razgovor Jima Garrisona i Mr. X-a (JFK, 1991)

Godine 1991. Oliver Stone snimio je film o jednom od najkontroverznijem trenutku američke povijesti – ubojstvu predsjednika Kennedyja. Nakon  mjeseci istraživanja Stone je u filmu pokazao da je moguće nekoliko različitih verzija, ali da je jedino sigurno kako je službena, ona koja govori o Oswaldu kao krivcu, pogrešna. Servirana javnosti kako bi pronašao Pedro. Najbolji trenuci izvrsnog filma razgovor je između tužitelja Jima Garrisona i tajanstvenog službenika američke vojske kojeg glumi Donald Sutherland. Mr. X daje svoju verziju događaja i ne traži da mu vjerujemo, ali njegova priča nije ništa manje uvjerljiva od službene verzije. Costner i Sutherland sjajni u važnim minutama filma (“JFK” ima izvrsnu ekipu u kojoj, pored spomenutih, nastupaju i Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Jack Lemmon, Vincent D’Onofrio, Sissy Spacek, Joe Pesci, Walter Mattau, Kevin Bacon….

2. Bijeg iz zatvora – Iskupljenje u Shawshanku (The Shawshank Redemption) – (1994)

Za mnoge ljubitelje filma “Iskupljenje u Shawshanku” na vrhu je ili pri vrhu najboljih/najomiljenih filmova. Priča o Andyju Dufresneu i njegovom životu iza rešetaka kao i bijeg iz Shawshanka svevremenska je priča o slobodi, upornosti i postizanju cilja. Jedan od ključnih trenutaka filma je Andyjev bijeg i zatvora – trenutak kada se nađe izvan zatvorskih zidina u kišnoj noći ostaje dugo u pamćenju gledatelja..

3. Ničija zemlja – Wonder Woman (2017)

Od svih DC filmova koje smo imali prilike gledati posljednjih godina najbolji je dojam ostavila Wonder Woman. Prva misija Diane Prince događa se usred Velikog rata – nitko ne može preko ničije zemlje, situacija izgleda bezizlazna, ali tada iz rova izlazi WW i kreće u obračun…

4. Epilog – La La Land (2016)

Redatelj Damien Chazelle oduševio je filmom Whiplash iz 2014. godine. Ostao je u Chazelle u svijetu glazbe – “La La Land” bio je najbolji film na dodjeli Oscara nekoliko minuta (“Moonlight” je odnio nagradu), ali razloga za (pre)veliko nezadovoljstvo nije bilo – film je osvojio šest zlatnih kipića (Chazelle najbolji redatelj, Emma Stone najbolja glumica, Justin Hurwitz najbolja glazba…). Oscari su samo dio nagrada koji je film osvojio – “La La Land” je postao i blockbuster s vrlo dobrom zaradom u svjetskim kino dvoranama. Raznobojna i razigrana priča o ljubavi između Sebastiana i Mije posveta je za one koji i dalje sanjaju. Epilog filma, posljednjih nekoliko minuta prikazuje kako je njihova ljubavna  priča mogla završiti….

5. You’re One Ugly Motherfucker – Predator (1987)

Godine 1987. snimljen je film u kojem smo akcijskog junaka vidjeli kako drhti od straha. Dutch i njegova elitna postrojba – najbolji i najiskusniji ratnici stižu u džunglu kako bi, kao i uvijek, riješili problem. Međutim, sada je problem nešto s čim se nikada nisu sreli. Nešto s drugog planeta. Čitavim trajanjem filma gledatelj želi vidjeti kako izgleda nemilosrdni lovac – taj trenutak dolazi u trenutku kada Dutch i Predator ostaju jedan na jedan. Dutchov komentar sve govori…

 

6. “Never forget this: You’re mine. Mine to me. No matter where you go, or what they may call you, you will always be my son.” – Knjiga o džungli (2016)

Od svih live action verzija klasičnih Disney priča i dalje najbolje izgleda “Knjiga o džungli”. Impresivna glumačka ekipa koja je posudila glasove životinjama (Idris Elba, Scarlett Johansson, Bill Murray, Lupita Nyong’o, Christopher Walken, Ben Kingley) jedan je, ali ne i jedini razlog uspjeha filma. Jedna od najsnažniji i najemotivnijih scena filma ona je kada se Mowgli oprašta od čopora – najteže će rastanak podnijeti Raksha koja će Mowgliju ostaviti poruku za čitav život….

Prethodni članakFEST 2020 – SAKUPLJAČI EMOCIJA U BEOGRADU
Sljedeći članakDEVET FILMOVA ZA PROLJEĆE 2020
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.