JODIE FOSTER: 8 ODABRANIH

1. TAKSIST (Taxi Driver) – (1976)

 

Dvije godine prije “Taksista” Scorsese je upoznao Jodie Foster. Angažirao je redatelj djevojčicu za jednu od sporednih uloga filma “Alice više ne stanuje ovdje”, ostao iznenađen njenom glumačkom zrelošću i ponovio suradnju dvije godine kasnije. Jodie Foster glumi maloljetnu prostitutku Iris koja je okidač za osvetnički, nasilni pohod Travisa Bicklea. U vrijeme snimanja Foster je imala tek 14. godina, ali odlično se snašla u zahtjevnoj ulozi – njena interakcija s De Nirom je izvrsna. Da, “Taksist” je, bez obzira na prethodne uloge, svijetu predstavio novu glumačku zvijezdu. Jodie Foster.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

 

2. OPTUŽENA (The Accused) – (1988)

 

Film inspiriran istinitom pričom. Jodie Foster je Sarah Tobias, višestruko silovanu ženu. Slučaj preuzima tužiteljica Kathryn Murphy (Kelly McGillis) koja traži najveću kaznu za silovatelje, ali i primjereni tretman za sve prisutne koji su silovanje odobravali odnosno nisu ništa učinili. Oni koji pokušavaju dokazati kako je Sarah izazivala i dobila ono što je tražila. “Optužena” je uvijek aktualna i intrigantna sudska drama – za ulogu u filmu Jodie Foster je nagrađena “Oscarom” u kategoriji najbolje glavne glumice.

 

3. KAD JAGANJCI UTIHNU (Silence of the Lambs) – (1991)

 

Može li se nešto novo i nepoznato napisati o jednom od najboljih trilera u povijesti filma? Clarice Sterling je agentica FBI-ja koja je teškim radom i strpljenjem bori za mjesto u dominantno muškom poslu. Angažirana je Clarice za komunikaciju s Hannibalom Lecterom, opakim serijskim ubojicom. Hannibal bi mogao pomoći u hvatanju serijskog ubojice koji je neuhvatljiv za policiju – na iznenađenje pretpostavljenih Clarice će zaintrigirati Lectera…

Puno je glumačke vještine trebalo kako bi se uspješno nadmudrivalo s jednim od najupečatljivijih negativaca. Kemija između Foster i Hopkinsa odnosno Clarice i Hannibala opako je uvjerljiva – naizgled plaha i nesigurna agentica pokazala je snagu u kritičnim situacijama. Drugi “Oscar” za Jodie Foster

 

4. MALI ČOVJEK TATE (Little Man Tate) – (1991)

 

“Mali čovjek Tate” redateljski je prvijenac Jodie Foster. Obiteljska drama o čudu od djeteta – talentiranom dječaku Adamu čija darovitost postaje preveliki teret za njega i njegovu majku Dede (Jodie Foster). Adam je talentiran za umjetnost i glazbu, ali i matematiku i logiku – svestranost koja neće promaknuti Jane, direktorici ustanove koja okuplja darovite klince.

“Mali čovjek Tate” je film o odrastanju, film o djetinjstvu, majčinskoj ljubavi i darovitosti koja nije uvijek razlog za životne radosti…

 

5. NELL (1994)

 

Psihološka drama u kojoj je Liam Neeson glavna muška uloga. Neeson je Lovell, liječnik u selu smještenom negdje u američkoj zabiti. Lovell je omiljeni lik kod susjeda (jer mjesto je malo pa su zapravo svi susjedi). Nakon smrti mještanke koja je godinama živjela paralizirana Lovell otkriva tajnu o njenoj kćeri – Nell je godinama živjela uz majku, bez dodira i komunikacije s drugim ljudskim bićem. Razvila je Nell poseban način komuniciranja i ponašanja koje su razumjeli samo ona i pokojna majka. Lovell nastoji pomoći djevojci koju zbog drugačijeg ponašanja i govora žele smjestiti u duševnu bolnicu…

Za ulogu “Nell” glumica je nominirana za “Oscara”. “Nell” je vrlo dobar film koji je uz malo sreće i scenarističkog dodira postao odličan….

 

6. KONTAKT (Contact) – (1997)

 

Film temeljen na istoimenom romanu Carla Sagana pokazuje kako kontakt s vanzemaljcima ne mora završiti rušenjem pola planete i sukobima treće vrste. Iako je film promijenio neke važne i manje važne detalje iz knjige, “Kontakt” je zanimljiv i slojevit komad filmske znanstvene fantastike. Jodie Foster izvrsna je u ulozi Eleanor Arroway – u filmu nastupaju i Matthew McConaughey, James Woods, Tom Skeritt, John Hurt i Geoffrey Rush. Vrijedi spomenuti kako je “Kontakt” vizualno besprijekoran uz dojmljive zvučne efekte.

 

7. SOBA PANIKE (Panic Room) – (2002)

Nekako se čini kako “Soba panike” nije, s obzirom na ekipu filma, dobila dovoljno prostora u vrijeme kada je film izašao. I danas se triler redatelja Davida Finchera rijetko spominje – pomalo nezasluženo. Film o provali u dom Altman klaustrofobična je i mračna priča o napadu na mjesto gdje bi obitelj trebala biti sigurna te dojmljiva psihološka igra između provalnika i stanara. Jodie Foster tumači majku Altman koja živi s bolesnom kćerkom (Kristen Stewart). Provalnici su Forest Whitaker i Jared Leto – čitav film ima prepoznatljivi ugođaj Davida Finchera….

 

8. INSIDER (Inside Man) – (2006)

U jednom od najboljih filmova Spikea Leeja, Jodie Foster nije glavna uloga – ona je jedna od njih, ali “Insider” je film koji se mora spomenuti kada je riječ o njenoj filmografiji. Pljačka i taoci, detektivi i brokeri, pregovori i neočekivani obrati – sve se može pronaći u “Insideru”. Uz Jodie Foster u filmu nastupaju Denzel Washington, Clive Owen, Christopher Plummer i Willem Defoe.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)