Naslovnica Aktualno NEAMERIČKE PREPORUKE: 11 DIO

NEAMERIČKE PREPORUKE: 11 DIO

1490
0
Photo: Screenshot

Nakon dugo vremena pred Vama je nova runda neameričkih preporuka. Pet filmova, pet preporuka za sve koji žele predah od Hollywooda

1. SHIRI (Swiri) – Južna Koreja (1999)

Azijska kinematografija je danas, zahvaljujući “mreži svih mreža”, postala dostupna svima. Kada govorimo o Aziji najviše se prate događanja u korejskoj, japanskoj i kineskoj kinematografiji. Jedan od azijskih, točnije korejskih filmova koji je bio veliki hit u domaćim videotekama i koji je “natjerao” ljubitelje filma da posvete pažnju i azijskoj, točnije južnokoresjkoj kinematografiji bio je “Shiri”, prvi južnokorejski film koji je imao redovitu distribuciju u domaćim kino dvoranam. Priča filma prati djevojku imenom Hee, sjevernokorejsku tajnu agenticu, ubojicu kojoj je zadatak likvidiranje južnokorejskih znanstvenika, političara i ostalih važnih ličnosti. Dvojica agenata južnokorejske tajne službe Dae-Ho Jung i Jong Wun-Ju kreću u lov za Hee. No, zadatak nije nimalo lagan; Hee je vrhunski profesionalac i uvijek korak ipred agenata koji su pod stalnim pritiskom. Šefova ali i problema u privatnom životu…
“Shiri” je film koji je na površini akcijski triler sa dobro režiranim akcijskim scenama. Kada se malo dublje “zagrebe” ispod površine film govori i o ideološkim podjelama između Sjeverne i Južne Koreje. Podjela koja je dovela do rata početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Rata više nema, ali su tenzije na južnokorejskom poluotoku prisutne i danas…
Preporuka svima pa i ljubiteljima filma koji nisu veliki fanovi azijske kinematografije. Ljubav, akcija, špijuni, politika….I onda opet malo ljubavi. To je “Shiri”.

 

2. BAR (El Bar) – (2017)

Osebujan je i nepredvidljiv filmski izričaj španjolskog filmaša Alexa de la Iglesije. “Perdita Durango”, “Dan zvijeri” i “Balada o tužnoj trubi” pripadaju najpoznatijim redateljevim projektima koji potvrđuju redateljevu direktnost i cinizam prema ljudima, institucijama i događajima. “El Bar” ima zanimljiv zaplet – jutro u Madridu. Ništa neobično, ništa drugačije sve do trenutka kada čovjek koji je izašao iz bara pada pokošen snajperskim hicem. Nekoliko trenutaka kasnije snajper ubija još jednog slučajnog prolaznika koji je, pogađate, također izašao iz bara. Ostali posjetitelji shvaćaju da izlaska iz bara nema odnosno da su meta. Borba za preživljavanje počinje…

Ako iz zapleta pomislite kako je “El Bar” film o terorizmu na pogrešnom ste tragu. Riječ o filmu koji raskrinkava tamnu stranu ljudske prirode i prikazuje manjak empatije među ljudima. U kritičnim trenucima nema organiziranosti i zajedništva već je važno spašavanje vlastite kože. Film ispunjen crnim humorom, neočekivanim scenarističkim rješenjima i trilerskom napetošću.

3. UVREDA (L’ insulte) – (2017)

Uvreda je film o uvredi. Uvredi koja će eskalirati i pretvoriti se u… ma najbolje ne otkrivati previše u kakav će se kaos pretvoriti obična svađa susjeda. Radnja je smještena u Bejrut, susjedi koji će se častiti uvredama su Palestinac Yasser Salameh i Libanonac Tony Hannah. Zbog banalne stvari Yasser i Tony ući će u konflikt koji, kako vrijeme prolazi, postaje sve ozbiljniji.

“Uvreda” je film libanonskog redatelja Ziada Doueirija. Doueriri je radio kao asistent kamermana na filmovima “Pakleni šund” i “Psi iz rezervoara”. “Uvreda” je redateljev prikaz koliko malo je potrebno da banalni sukob susjeda preraste u veliku svađu. Posebno kada postoje dublji i ozbiljniji razlozi netrpeljivosti i mržnje….

4. KRIVNJA (Den skyldige) – (2018)

“Krivnja” je danski filmski biser koji još jednom pokazuje kako se s malo novaca, ali s puno redateljske energije, glumačke snage i pravom idejom može napraviti vrhunski film. Radnja prati policajca Asgera Holma. Holm je službenik koji prima hitne pozive – zahtjevan posao koji zahtjeva strpljenje i smirenost. Jednog dana Holm prima poziv od djevojke koja govori nepovezano i teško nerazumljivo. Nakon nekoliko minuta policajac shvaća kako je sugovornica oteta i pokušava pomoći….

Čitava radnja filma događa se na jednoj lokaciji u kojoj dominira jedan protagonist. Redatelj Moller (ujedno i jedan od scenarista filma) nema nikakvih problema s takvom pričom filma – svaka minuta filma ispunjena je napetošću i nepredvidljivim razvojem situacije. Jedan je, ali vrijedan glumac filma – Jakob Cedergren sjajno je interpretirao Asgera Holma. Izvjestan je američki remake filma u kojem bi glavnu ulogu trebao preuzeti Jake Gyllenhaal.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

5. PREVODITELJ (Un traductor) – (2018)

Ovogodišnja serija “Černobil” ponovo je probudila interes javnosti za katastrofu koja se dogodila prije više od trideset godina. Film “Prevoditelj” bavi se posljedicama katastrofe – Malin je profesor na sveučilištu u Havani. Profesorski dani prekinuti su kada Malin dobiva novi zadatak – kao poznavatelj ruskog jezika određen je kao prevoditelj. Malin neće biti običan prevoditelj – radit će s djecom iz Sovjetskog Saveza koja dolaze na Kubu radi liječenja. Liječenja od posljedica nuklearne katastrofe u Černobilu.

Film inspiriran istinitim događajem potresna je priča o posljedicama nesreće, ali i posljedicama koje sudbine stradalih ostavljaju na čovjeka koji je od mjesta nesreće udaljen tisuće kilometara…

Prethodni članakHBO MAX: ponuda, cijena i serije koje dolaze…
Sljedeći članakDVOBOJ: PSIHO vs KAD JAGANJCI UTIHNU
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime