CREED II

REDATELJ: Steven Caple Jr.
GLAVNE ULOGE: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Dolph Lundgren, Florian Munteanu
TRAJANJE: 130 minuta

“Moj sin će slomiti tvojeg dječaka.” – Ivan Drago

Pomalo neprimjetno, s puno manje medijske pažnje nego što bi trebala dobiti, prije tjedan dana stigla je vijest da Sylvester Stallone šalje Rockya Balbou u mirovinu. Glumac je video porukom objavio kako je “Creed II” kraj priče o Rockyu koja traje 42 godine (prvi je film snimljen 1976). Nakon osam nastupa u ulozi gubitnika koji je postao prvak, Stallone je rekao zbogom najvažnijem junaku njegove filmografije. Uz dužno poštovanje Rambu i ostalim likovima iz Stallonevih filmova, Rocky Balboa ostao je najsnažniji i najvažniji znak raspoznavanja karijere Sylvestera Stallonea. Prvi je Rocky osvojio tri “Oscara” – Stallone je filmom ušao u elitno društvo; postao je treći čovjek u povijesti nagrade koji je iste godine nominiran u kategoriji najboljeg glumca i najboljeg scenarista (poslije Chaplina i “Velikog diktatora” te Orsona Wellesa i “Građanina Kanea”). Lansirao je Rocky Stallonea u prvu hollywoodsku ligu i može se reći da je Stallone napisao Rockya Balobou, ali i da je Rocky stvorio Stallonea. Balboi je prije odlaska u mirovinu ostala još samo jedna misija – susret s najdražim neprijateljem.
Povratak Ivana Draga u serijal zanimljiv je i, iz više razlog, zanimljiv potez. Drago je jedini pravi Balboin neprijatelj (Clubber Lang ipak nije na njegovoj razini) kako u ringu tako i izvan njega. Krivac za smrt Creeda, predstavnik SSSR u vrijeme Hladnog rata – četvrti je “Rocky” snimljen 1985 godine kada je Hladni rat bio aktualan – sjetimo se završetka filma koji ima snažnu američku propagandnu notu; Rocky je pobijedio na gostujućem terenu, održao govor koji je frenetično pozdravljen od gledatelja među kojima je bilo visokopozicioniranih političara i časnika SSSR-a. Amerikanac pobjeđuje Sovjeta i nakon govora zarađuje ovacije. Malo too much no upravo zbog navedenih razloga Drago je Balboin najbolji neprijatelj o čijoj se sudbini nakon poraza protiv Rockya ništa znalo nije. Sve do drugog filmskog poglavlja o Adonisu Creedu…

Prvi trenuci filma vode nas na dva boksačka meča – prvi za naslov svjetskog prvaka u kojem Adonis pobjeđuje. Postaje najbolji na svijetu. No, pravi izazov za Creeda nalazi se tisućama kilometara dalje. U Kijevu malo poznati boksač demolira protivnika u ringu. Pobjeda Creeda izvrsna je vijest za pobjednika iz Ukrajine. Sada je spreman i konačno može izazvati prvaka i pobjedom postati na najbolji na svijetu. Njegove ambicije su daleko veće od sportskih – on je oružje osvete koje koristi njegov otac. Ime boksača je Viktor, prezime Drago. Sin bivšeg prvaka koji je nakon poraza nakon Rockya ostao sam, zaboravljen. Jedini koji je ostao uz njega je sin. Viktor.
“Creed II” kombinacije je drame (koja u trenucima koketira s melodramom) i sportske odnosno boksačke filmske priče. Redatelj Steven Caple jr. (prvi je dio režirao Ryan Coogler, jedan od scenarista nastavka) vješto i mudro dozira sportske i obiteljske elemente. Toliko vješto da u filmu mogu podjednako uživati i ljubitelji plemenite vještine kako često tepaju boksu, ali i ljubitelji drame. Obiteljske i ljubavne sasvim je svejedno.

Iako je struktura filma slična u ranijim “Rocky” filmovima, “Creed II” gledatelju nudi puno novih stvari kada su u pitanju protagonisti filma ponajviše zahvaljujući pojavljivanja oca i sina Drago. Vraćanje starog, ljubiteljima Rocky serijala dobro poznatog, protagonista otvorilo je niz starih, ali i novih priča i odnosa među likovima. Kompleksnost boksačkih mečeva između Creeda mlađeg i Viktora ne odnosi se isključivo na ring – u kutevima boraca sjede ljuti suparnici Rocky i Drago. Adonis se bori protiv sina čovjeka koji je odgovoran za smrt njegovog oca. Ivan, kao pravi negativac od vlastitog je sina napravio vrhunskog boksača, divljeg i bijesnog borca. No, sina koristi za vlastito iskupljenje sve do završetka filma u kojem… ma najbolje da ne otkrivam previše, vidjet ćeš i sam poštovani čitaoče. Sinovi se bore kao nekad i očevi ne samo jedan protiv drugog nego i protiv vlastitih demona, trauma iz djetinjstva. Traume su prisutne i kod onih iz njihovog kuta no oni ne ulaze u ring. Barem ne kao borci.
“Creed II” je i ljubavni film. Točnije riječ je o filmu o ljubavi. Ljubavi Adonisa i Blance, ljubavi prema obitelji, prijateljima, djeci. Ljubavi prema onima kojih više nema, ali koji ostaju naša inspiracija, svjetlo. Motivacija za borbu. Životnu – u slučaju Adonisa i Viktora životna i boksačka borba čvrsto su povezane. Splet povezanosti glavnih protagonista filma, sudbine glavnih likova rješavaju se u finalu filma zapravo, s obzirom na Stalloneovu odluku, finalu serijala. Završnoj borbi i nekoliko minuta koje slijede nakon nje.

Završna je borba izvrsne snimljena, ispunjena emocijama. Boksački obračun mladih lavova tek je dio priče- rezultat meča daje odgovore o sudbinama ljudi iz kuta (Balboa i Drago) te onima iz publike (Blanca, Adonisova majka..:). Velike su, ogromne emocije prisutne u ringu, ali i oko njega tijekom završnog obračuna. Emocije koje redatelj uspijeva prenijeti na gledatelja kako kamerom tako i glazbom (dio glazbe koji se može čuti tijekom raspleta borbe onaj je iz “Rockya” – nimalo slučajno odabrana za trenutke filma koje prati). U redu, ima u finalu i tijekom priprema za borbu nekoliko propagandnih trenutaka, ali to su samo trenuci. Zanemarivi u odnosu na čitavu priču.
Glumačka ekipa filma odradila dostojna je oproštajnog filma Rockya Balboe. Jordan i Tessa Thompson vrlo dobri, Florian Munteanu impresivno izgleda u ulozi divljeg Viktora Drage. Stallone ponovo na razini prvog filma (nominacija za Oscara) – vrlo dobar u ulozi trenera, drugog oca Creeda mlađeg. Uloga stvorena za Stallonea i godine koje je ostavio iza sebe.
“Creed II” jedan je od onih nastavaka koji imaju smisla i može stati u istu rečenicu s prethodnim filmom. Zapravo film redatelja Stevena Caplea dostojan je predstavnik Rocky serijala koji, barem što se Stallonea tiče, ovdje završava. Adonis je dobio ono što je tražio, Ivan Drago doživio je katarzu i shvatio koliko voli sina dok se Rocky obračunao s duhovima prošlosti i otišao u zasluženu mirovinu. Nakon 42 godine i osam filmova što drugo napisati nego odmori se, zaslužio si. Rocky Balboa otišao je onako kako i odlaze legende. Mirno, bez velikih najava, ali sa stilom.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)