NEMOGUĆA MISIJA: ODMETNUTI

REDATELJ: Christopher McQuarrie
GLAVNE ULOGE: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Jeremy Renner, Ving Rhames, Sean Harris, Alec Baldwin
TRAJANJE: 131 minuta
NAZIV ORIGINALA: Mission: Impossible-Rogue Nation

“Čula sam priče. Ne mogu sve biti istinite.”

Kada je prije nešto manje od 20 godina snimljena prva filmska priča o nemogućim misijama Ethana Hunta teško je bilo očekivati da će serijal temeljen na istoimenoj televizijskoj seriji biti toliko dugovječan. “Nemoguća misija” traje već pet filmova, uredno i uspješno popunjava nedostatak recentne špijunske filmske ponude. Formula uspjeha i dugovječnosti serijala je leži i u činjenici da redatelji (za razliku od mnogih recentnih hollywoodskih franšiza) ne pokušavaju reciklirati viđeno već svaki film ima određeni, uspješniji ili manje uspješan, autorski pečat. Serijal je otvorio Brian De Palma s punokrvnom špijunskom pričom i nezaboravnom scenom provale u Langley, sjedište CIAe. Drugi dio ponudio je (ponovo) spektakularne akcijske scene, opasnost od biološkog oružja, lijepu Thandie Newton, Radu Šerbedžiju i bijele golubove azijskog majstora John Wooa. Šest godina kasnije redateljsku palicu preuzima sveprisutni J.J. Abrams u filmu koji je donio Owena Daviana najboljeg negativca serijala (pokojni Philip Seymour Hoffman). Odabir redatelja za četvrti film serijala bio je veliko iznenađenje. Brad Bird je prije rada na “Protokolu Duh” režirao animirane bisere poput “Izbavitelja” i “Ratatouillea”. Bez obzira na nedostatak igranog iskustva Bird je vrlo dobro odradio posao. Film je imao  retro ugođaj, Hunt je morao dokazati da nije krivac za pokušaj izazivanja novog Hladnog rata. Peti film serijala realizirao je Christopher McQuarrie (“Oscar” za scenarij filma “Privedite osumnjičene”) čovjek od Cruiseovog posebnog povjerenja. Cruise i McQuarrie “kliknuli” su na snimanju “Operacije Valkira” što je rezultiralo “Jack Reacherom” i realizacijom nove misije Ethana Hunta. McQuarrie je dobar izbor; “Nemoguća misija: Odmetnuti” drži, često i premašuje standarde koje su postavili prethodni filmovi.

“Nemoguća misija: Odmetnuti” počinje spektakularno; negdje u Bjelorusiji Hunt uspijeva uhvatiti avion pun kemijskog oružja. No prava iskušenja tek slijede; CIA je odlučila ukinuti IMF (Impossible Mission Force). Agencija je označena  kao opasna, netransparentna i zastarjela. Hunt odbija poslušnost i nastavlja s misijom kojoj je cilj razotkrivanje, dokaz postojanja Sindikata, tajne organizacije u kojoj su regrutirani deseci tajnih agenata diljem svijeta. Potraga za njenim osnivačima odvodi ekipu IMF u sam vrh političko-obavještajnih struktura….
Špijunska tematika, spektakularne scene, radnja filma koja je rasuta diljem planeta (Bjelorusija, Pariz, Beč, Maroko….) detalji su zbog kojih je “Nemoguću misiju: Odmetnuti” nemoguće ne uspoređivati s filmovima Jamesa Bonda. Doista, akcijske scene su prave “bondovske” i usporedbe nisu promašene. Međutim dojam je da , u odnosu na zadnje filmove o agentu 007, “Nemoguća misija: Odmetnuti” opušteniji projekt koji ipak nema  tradiciju poput filmova o Jamesu Bondu.

Slučajno ili ne redatelj je tijekom filma podsjetio na prethodne filmove serijala. Jurnjava motorima podsjeća na “dvojku” Johna Wooa, a obračun u operi podsjeća na prvu misiju Briana De Palme.
McQuarrie vješto spaja špijunske trilerske elemente sa akcijom. Nakon odgledanog filma može se zaključiti da je redatelj dozirao napetost i akciju na pravi način. Akcije ima jednako dovoljno kao i obrata u radnji, iznenađenja potrebnih špijunskom filmu. Nije sve u filmu Christophera McQuarrieja idealno. Najveći problem filma je sterilni i nezanimljivi negativac Salomon Kane (Sean Harris) koji potpuno odudara od dinamike i napetosti cjeline. Slabašan negativac kompenziran je odličnim ženskim likom . Ilsa Faust (izvrsna Rebbeca Ferguson) lijepa i ubojita tajna agentica, prava power girl najupečatljiviji je ženski lik koji se pojavio u serijalu. Ilsu je teško pratiti, ona je često korak ispred svih. Ethan Hunt se uvjerio u njene sposobnosti.

 

Akcijske scene filma su impresivne, precizno orkestrirane i tempirane bez obzira radi li se o jurnjavama, obračunima vatrenim oružjem ili “običnoj” tučnjavi. Podvodna krađa odnosno zamjena podataka spada u ponajbolje akcijske trenutke 2015 godine. Zahtjevne akcijske scene Cruise je odradio bez dublera i pokazao je da je i u pedesetima jedna od najvažnijih Hollywodskih akcijskih figura. Glumac je odradio vrhunski posao, kako u akcijskim tako i u “običnim” špijunskim scenama.
Humor i duhovitost pete “Nemoguće misije” ponajviše nosi odmjereni i cinični Simon Pegg. Jeremy Renner i Ving Rhames zasluženo su dio IMF ekipe.
“Nemoguća misija: Odmetnuti” pokazuje da peti film serijala može biti jednako atraktivan i zabavan kao i prvi. Čekamo nastavak….

OCJENA: 8

 Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)