REDATELJ: Gillet Paquet- Brenner
GLAVNE ULOGE: Charlize Theron, Nicholas Hoult, Christina Hendricks, Chloe Grace-Moretz, Tye Sheridan, Sterling Jerins, Corey Stoll
TRAJANJE: 115 minuta

“Kada se družiš s Vragom prije ili kasnije moraš platiti račune”

Pripadnici ljudske vrste imaju različite, čudnovate ponekad i bizarne, hobije i(li) interese. Neki od nas sakupljaju razglednice, neki poštanske marke a neki dresove nogometnih klubova. Hobi Lylea Wirtha (Nicholas Hoult) nije uobičajan; član je kluba “Ubojstvo” u kojem se rekonstruiraju i istražuju zločini, seciraju policijske istrage. Lyle je pronašao inspiraciju za klub; poslao je poruku Libby Day (Charlize Theron). Libby je kao sedmogodišnja djevojčica preživjela obiteljski masakr; majka i dvije sestre su ubijene. Za ubojstva je optužen i osuđen Libbyev brat Ben. Ključni dokaz koji je poslao Bena na odsluženje dugogodišnje zatvorske kazne bilo je svjedočenje zbunjene i preplašene Libby. Godinama je Libby živjela od novčanih donacija ljudi koji su željeli pomoći traumatiziranoj djevojčici, danas ženi. Godine su prošle novca je sve manje i Libby pristaje na Lyleovu ponudu da bude gost na “vijećanju” kluba. Odlazak na sastanak nije ugodan za Libby koja ponovo počinje proživljavati noć užasa….

 

 

“Dark Places” nova je ekranizacija romana američke spisateljice Gyllian Flynn. Prošle je godine David Fincher režirao “Nestalu” u kojem je, uz asistenciju Flynn koja je prema vlastitom književnom predlošku napisala scenarij, istražio mračna mjesta modernog braka te manipuliranje i histeriziranje medija, uvijek gladnih senzacionalizma. “Dark Places” je tematski radikalniji i mračniji projekt. Zapravo ne pamtim kada sam pogledao film u kojima se tematiziraju, u manjem ili većem opsegu, redom: obiteljsko nasilje, višestruka ubojstva, serijski ubojica, maloljetničko konzumiranje droga, sotonizam, obredno žrtvovanje životinja… Ogroman broj teških,tmurnih minuta filma ponekad su preveliki izazov za francuskog filmaša Gilesa Paquet-Brenhera. Krenimo redom….

 

Najveći redateljev izazov upravo je velik broj šokantnih detalja koji tijekom gledanja filma “poništavaju” jedan drugog. Gledatelj je isprva šokiran glavnim zločinom, ali kako radnja odmiče pokazuje se da je ubojstvo Libbyne majke i sestara vrh ledenog brijega odnosno da je glavno ubojstvo kombinacija odnosno posljedica teške obiteljske situacije i spleta nevjerojatnih, tragičnih okolnosti. Redatelj pripovijeda u dva vremenska razdoblja; prvi se odnosi na godinu 1985 kada se ubojstvo Libbyne majke i sestara dogodilo, drugi na sadašnjost i Libbynu potragu za istinom. Gillet Paquet-Brenner faktografski niže događaje iz romana računajuči da su mračni i šokantni detalji dovoljni za gledateljevu reakciju. U nekim trenucima takav pristup ima smisla no gledajući cjelinu mehanička režija lišena redateljevog suda i emocija glavni je problem, može se reći i nedostatak filma.

 

Većina američkih recenzenata sasjekla je film, redatelju zamjeraju dvije stvari; previše mračnih tema (dojam je kao da im je teško i mučno gledati film) te predvidljivost. Navedene primjedbe nisu opravdane; turobne i teške teme koje film tematizira, nažalost, dio su naše svakodnevice i treba ih prikazati, bolje nego gurati stvari “ispod tepiha” kao da ne postoje. Mogu se složiti da film nije za svačiji ukus no tematiziranje “mračnih mjesta” ljudskoga društva nikako ne može biti mana filma. Predvidljivost u manjoj mjeri postoji i odnosi se na sudbinu Bena Daya. Međutim, finale filma koje daje objašnjenje događaja u noći ubojstva je sve samo ne predvidljivo.
Nakon divljanja u novom “Pobješnjelom Maxu”, “Dark Places” je ponovo spojio Nicholas Houlta i Charlize Theron. Iako im likovi nisu dovoljno razrađeni (posebno se to odnosi Libby) glumci su korektno odradili posao. Glumački, film su “ukrale” mlade snage. Tye Sheridan i Chloe Grace-Moretz izvrsni su u ulogama mladih Bena i Diondre.
“Dark Places” pati zbog redateljeve igre na sigurno te slabašne razrade pojedinih likova. Unatoč tome riječ je o fimu koji je vrijedan gledanja. Mračno i šokantno putovanje kakvo je prikazano u filmu Gillet Paquet-Brennera nije česta  pojava.

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)