REDATELJ: Andrej Zvjagincev
GLAVNE ULOGE: Aleksej Srebrijakov, Vladimir Vdovichenkov, Roman Madyanov, Elena Ljadova
TRAJANJE: 140 minuta
NAZIV ORIGINALA: Leviathan 

 

Levijatan (“svinuta zmija”) – u Bibliji, mitološka vodena neman; u kršćanskoj ikonografiji i demonologiji predstavlja predodžbu Sotone.  (Wikipedia)

 

Rusija. Obala Barentsovog mora. Automehaničar Kolja (Aleksej Serebjakov) zajedno sa suprugom i sinom živi na prelijepom komadu zemlje. Ne, nije Kolja imućan čovjek; njegov dom je skroman, nalazi se na zemljištu koje je desetljećima u vlasništvu njegove obitelji. Kolja je pomalo razočaran čovjek; odnosi između članova njegove obitelji su napeti, financijska situacija nije idealna. Razočaranje životom Kolja redovito “liječi” votkom. Unatoč obiteljskim i “tekućim” problemima, pravo iskušenje je nedavno zakucalo na vrata Koljina doma. Lokalni moćnik, gradonačelnik Vadim (Roman Madijanov) želi postati vlasnik imanja te prisiljava Kolju da mu proda kuću i zemljište po niskoj cijeni. Kolja se odlučuje na pravnu borbu i angažira odvjetnika, starog prijatelja Dimitrija (Vladimir Vodvichenkov). Dimitrij pristaje pružiti pravnog pomoć te pronalazi informacije koje dokazuju gradonačelnikovu korumpiranost….

Redatelj Andrej Zvaginjcev opasno je iznervirao, pomalo i naljutio ruskog ministra kulture Vladimira Medinskog. Nakon dvadesetak nagrada koje je “Levijatan” osvojio na filmskim festivalima diljem svijeta (uključujući i “Zlatni Globus” za najbolji strani film), a neposredno prije objave ovogodišnjih nominacija za nagradu “Oscar” (izgleda da je ministar imao dobru intuiciju ili dobru informaciju da će “Levijatan” biti među nominiranima), Medinski je u razgovoru za novine izjavio da je riječ o “antiruskom filmu koji je snimljen ruskim novcem” (“Levijatan” je financiran sredstvima  ministarstva kulture Rusije). Medinski je naglasio da je radnja filma “inspirirana događajima u Americi” te da “Levijatan” obzirom da “kritizira vlast i prikazuje “beznađe” ne bi smio biti financiran novcem ruskih poreznih obveznika. Ministar smatra da je Zvjagincev snimio film kako bi se dodvorio Zapadu odnosno članovima žirija na filmskim festivalima. Međutim,  nije propustio spomenuti da je zadovoljan zbog nagrada koje je “Levijatan” osvojio jer one dokazuju “kvalitetu ruske kinematografije”. “Zgodna” i zanimljiva, reklo bi se tipična retorika političara. Snimaj Ti druže Andrej filmove, osvajaj nagrade i promoviraj kinematografiju države u kojoj si rođen (nekako je logično da Zvjagincev snima filmove upravo o Rusiji), ali nemoj “talasati”, prikazivati i prokazivati društvene probleme.

Zvjagincev je isprovocirao i neke članove pravoslavne crkve koji su film nazvali “zlim ostvarenjem”. Čime je to redatelj isprovocirao reakcije duhovne i svjetovne vlasti “majčice” Rusije ?

 

Photo: Sony Pictures Classic

 

Zvjagincev spaja krajnosti; predivna, bajkovita obala dom je dezorijentiranih, votkom natopljenih ljudskih sudbina. Jedan od stanovnika je Kolja kojega je pronašao Levijatan u liku gradonačelnika Vadima (izvrsni Roman Madjanov). Vadim je simbol korumpiranog sustava. Bahat i beskrupulozan, sa podebljim dosjeom prepunim grijeha prošlosti, on je predator koji uzima, točnije otima sve što poželi. Film nije priča u kojem je državni aparat servis kriminalnih organizacija, krupnog kapitala i(li) velikih korporacija. Gradonačelnik uništava sudbinu Kolje i njegove obitelji iz čistog hira, “nabrijavanja” ega. Vadim je lokalni moćnik koji, podržan sudstvom i policijom, može uništiti svakog. Uz poluge vlasti koje su mu na raspolaganju gradonačelnik ima i “blagoslov” crkvenih moćnika. Kolja, unatoč pravnoj borbi nema nikakve šanse. Postoji mnogo načina,metoda kojima se mali čovjek može uništiti.

Koliko duboko zadire redateljeva kritika i frustriranost ruskog čovjeka oslikava i scena kada Kolja s obitelji i prijateljima odlazi na izlet. Glavne aktivnosti na izletu su opijanje (da, votka je u pitanju teško je Rusa zamisliti s pivom ili whiskeyem) i gađanje boca vatrenim oružjem. Kada boca ponestane gađaju se slike ruskih političara. Gorbačov, Jeljcin i ostala ekipa postaju meta izletnika. Ne, nema slike Vladimira Putina. Njega, odnosno njegovu Rusiju nišani i pogađa redatelj Zvjagincev.

“Levijatan” znatno bolje funkcionira u minutama kada se bavi društveno-političko-socijalnom kritikom Rusije nego kada prikazuje probleme u Koljinoj obitelji. Međutim, kako film odmiče i bliži se kraju navedena dva motiva spajaju se u jednu, tragičnu priču.

“Levijatan” izgleda izvrsno. Najveće zasluge za vizualni izgled filma su izvrsna fotografija i lokacije na kojima je film snimljen. Način snimanja, kutevi kamere vrlo vješto “uvlače” gledatelja u radnju filma. Film je prepun simbola, religijskih i društvenih. Žanrovski, “Levijatan” je kombinacija sudskog političkog trilera i obiteljske drame s dozom crnog humora

Iako je “Levijatan” kritika ruskog sustava, Zvjagincev je snimio univerzalan film s likovima kakve možemo sresti širom zemaljske kugle. Bahati, korumpirani političar i njegovi poslušnici, svećenik koji nema veze s Božjim učenjem i mali čovjek kojeg proždire sustav  glavni su likovi “Levijatana”. Zvuči poznato, zar ne?

OCJENA: 9

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)