Naslovnica Akcija 22 JUMP STREET

22 JUMP STREET

550
0

REDATELJI: Phil Lord, Christopher Miller
GLAVNE ULOGE: Channing Tatum, Jonah Hill, Ice Cube, Amber Stevens, Peter Stormare
TRAJANJE: 105 minuta

Schmidt i Jenko su se vratili. Nakon uspjeha filma “21 Jump Street” (inspiriran televizijskom serijom iz osamdesetih u kojoj je glumio i Johnny Depp) prikazanog 2012 godine, “Sony” je vrlo brzo odlučio snimiti nastavak. Glavni glumci filma, Channing Tatum i Jonah Hill su se u periodu između dva filma “susreli” u prošlogodišnjem hitu “Ovo je kraj”. Glumci su se pojavili u sporednim ulogama i glumili sami sebe. Treba spomenuti da je Hill u međuvremenu nominiran za “Oscara” za ulogu Donnieja Azoffa u sjajnom “Vuku s Wall Streeta”. Channing Tatum je (slično kao i Jenko) više akcijski tip; glumio je u filmovima “G.I.JOE: Osveta” i “Misija: Bijela kuća”. Zahtjevniji glumački zadatak imao je u kratkoj, sporednoj ulozi u “Nuspojavama” Stevena Soderbergha. Hill i Tatum, su bez previše razmišljanja, pristali na nastavak; prvi film je uspješno prošao na kino blagajnama i kod velikog dijela američkih kritičara. Redatelji nisu puno promijenili formulu uspjeha (priču filma) i film je ponovo “opljačkao” kino blagajne….

 

Nakon istrage u srednjoj školi, Schmidt i Jenko ponovo kreću na zadatak. Njihova baza je sada na adresi 22 Jump Street (na staroj adresi je crkva) a šef im je i dalje detektiv Dickson (Ice Cube). Dečki se vraćaju na fakultet kako bi pronašli dilere i dobavljače droge koja je postala vrlo popularna među studentima…
Redatelji Lord i Miller su ove godine osvojili publiku i kritiku “Lego” filmom. Slično kao i u “Legu” redatelji su film nakrcali s različitim vrstama humora (“buddy” komedije, parodije…) a u jednoj epizodi filma možemo vidjeti i animaciju. Autori se kroz razgovore (ponajviše se to odnosi na glavne junake) poigravaju granicama između filmskog i stvarnog života (npr. Jenko predlaže kako bi mogao štiti predsjednika odnosno raditi u Bijeloj kući; autori aludiraju na prošlogodišnju ulogu Channinga Tatuma u filmu “Misija: Bijela kuća”). Scenarij filma nije pregledan, događaji se često čine “nabacani”. Priča je vrlo slična prvom filmu. Ponovo gledamo potragu za dilerima i dobavljačima droge (ovoga puta na fakultetu), policijska baza više nije na adresi 21 Jump Street nego nasuprot na 22 Jump Street (u staroj zgradi je crkva) i ponovo gledamo odnos glavnih junaka koji prolazi različite izazove nakon dolaska na fakultet (stereotipna podjela na popularne ali ne previše pametne sportaše i pametne i nepopularne umjetnike i intelektualce).

“22 Jump Street” funkcionira prilično dobro u dijelovima filma kada je naglasak na akcijskoj “buddy” komediji. Posebno kada se Jenku i Schmidtu pridruži i njihov šef Dickson kojega glumi Ice Cube. Dicksonov lik je vrlo zanimljiv kada se prisjetimo rap karijere Ice Cubea. N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes) je hip-hop sastav u kojoj je jedan od članova bio i Ice Cube. Grupa se smatra utemeljiteljima tzv. “gangsta rapa”. Ice Cube i ekipa su bili žestoki, njihovi hitovi su bili “bojani” nasiljem, rasizmom i kritikom sustava odnosno policije (jedan od njihovih najvećih hitova nosio je naslov “Fuck The Police”). Godinama kasnije čovjek koji je bio protivnik sistema postaje filmski šef policije. Na večeri, kada Dicksonovu suprugu upitaju “Odakle ste?” ona odgovara “Straight Outta Compton”. Ponovo prisjećanje na N.W.A i jedan od njihovih hitova.

 

Dijelovi filma koji su realizirani kao studentska komedija nisu toliko zanimljivi i originalni. Ovdje redatelji ponavljaju teme i motive koji su (pre)često viđeni u komedijama. Uz već spomenutu podjelu na sportaše i intelektualce (sa svim stereotipima koje ona donosi) redatelji se bave, između ostalih,  (ne)zrelošću odnosno “odbijanjem” glavnih likova da odrastu, bratstvima, opijanju i korištenju droga koji su neizbježan dio studentskih dana….. Ništa novo, ništa originalno, bez previše duhovitih situacija.
Tijekom trajanja filma Lord i Miller se poigravaju rasizmom i potencijalnim erotsko-ljubavnim iskricama između muških likova u filmu. No, redatelji u svakom trenutku paze da ne postanu preotvoreni i previše provokativni. Razlog njihove suzdržanosti je što bolja zarada na kino blagajnama.
“22 Jump Street” je ispunio komercijalna očekivanja te je nadmašio uspjeh prethodnika (film je zaradio preko 300 milijuna dolara, budžet je iznosio oko 50 milijuna). Bez obzira na zaradu i činjenicu da gledatelj može pronaći poneku foru koja će ga nasmijati, film je neujednačen i radnjom ne nudi puno više od “21 Jump Streeta”.

OCJENA: 6

 

Prethodni članakHERKUL
Sljedeći članakKRIVE SU ZVIJEZDE
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime