Naslovnica Drama KUM

KUM

921
0
Photo: Paramount Pictures

NASLOV ORIGINALA:The Godfather
REDATELJ:Francis Ford Coppola
GLAVNE ULOGE:Marlon Brando,Al Pacino,Diane Keaton,Robert Duvall,John Cazal,Talia Shire,James Caan
TRAJAJNJE:171 minuta
GODINA PROIZVODNJE:1972

“I’m gonna make him an offer he can’t refuse” – Don Vito Corleone

Kada se rade liste najboljih filmova svih vremena, bez obzira govorimo li o listama kritičara ili gledatelja-filmofila,”Kum” je uvijek na samome vrhu ili vrlo blizu njega. Rijetkost je takvo jedinstvo mišljenja kritike i publike. Radnja filma temelji se na istoimenom romanu Maria Puza. Zapravo roman je iskorišten za snimanje prva dva dijela serijala; dio romana koji govori o dolasku Vita Corleonea i njegovom usponu u mafijaškoj hijerarhiji je iskorišten za podjednako dobar nastavak. Ostale dijelove romana Coppola je iskoristio za snimanje prvog “Kuma”

Stanley Kubrick jednom je prilikom izjavio da je “Kum” film s najboljom podjelom glumačkih uloga u povijesti. Kubrick je uistinu “pogodio”; glumačka ekipa je uistinu jedan od najvažnijih razloga popularnosti ovog filma. Međutim, dug je i trnovit bio put do stvaranja redateljsko-glumačke postave ovog filma. Nakon što je “Paramount” odlučio financirati ovaj projekt krenulo se u potragu za redateljem te glumcima. Prvi kojeg se spominjalo kao redatelja filma bio je Sergio Leone (“Bilo jednom u Americi”). No, Leone se na kraju predomislio (kružile su glasine da je redatelj odustao od filma smatrajući da “Kum” previše glorificira mafiju), te je za redatelja izabran Francis Ford Coppola. Zajedno sa Mariom Puzom Coppola je bio zadužen i za rad na scenariju. Izbor glavnih glumaca je bio prilično kompliciran i zahtjevan posao kako za redatelja tako i za šefove “Paramounta”. Za ključnu ulogu don Vita Corleonea šefovi studija su imali podužu listu kandidata. Na njoj su,između ostalih,bili i Anthony Quinn, George C.Scott i Orson Wells. U užem izboru su ostali Laurence Olivier, Marlon Brando i Ernest Borgnine. Olivier je zbog zdravstvenih razloga ubrzo odustao dok su u “Paramountu” favorizirali Borgninea. Zapravo željeli su bilo koga samo ne Branda koji je već tada stekao imidž “lošeg hollywoodskog dečka” zbog problematičnog, neodgovornog ponašanja na snimanju prethodnih filmova. Međutim, Coppola je bio toliko oduševljen Brandovom interpretacijom Corleonea na probama da je stao na stranu glumca, te je uspio nagovoriti šefove “Paramounta” da ga angažiraju. Hvala mu na tome. Tada malo poznati Al Pacino je izabran za ulogu Michaela Corleonea unatoč tome što ga producenti nisu željeli ponajprije zbog niskog rasta(?!). Coppola je u njegovom slučaju bio još žešći; prijetio je napuštanjem projekta ako se ne angažira Pacino iako mu je konkurencija bila vrlo jaka (Martin Sheen,Dustin Hoffman i Jack Nicholson). I na kraju treba spomenuti da je Robert Duvall (u filmu tumači Toma Hagena) izabran iako su za njegovu ulogu konkurirali i Paul Newman i Steve McQueen. Nakon svih tih poteškoća ekipirana je glumačka postava i moglo se početi sa stvaranjem jednog briljantnog dijela glumačke povijesti.

Photo: Gettyimages.com

“Kum” je bio i ostao klasik za sva vremena zbog, između ostalog, i sjajne, slojevite priče. Uistinu je sjajno da je Coppola bio toliko ustrajan i beskompromisan u odabiru glumaca bez obzira na pritiske. A oni su mu to “vratili” na najbolji mogući način. Briljantnim, nezaboravnim glumačkim ostvarenjima. Posebno Marlon Brando. Mišljenja sam da njegova interpretacija Vite Corleonea spada među nekoliko najboljih u povijesti filma. Tom ulogom Brando je zapravo postavio standard kako izgleda, razmišlja te govori mafijaški boss; dosljedan u svojim stavovima, promišljen u donošenju odluka, odan obitelji ali žestok, nemilosrdan i brutalan prema svojim neprijateljima. Danas kada pomislimo na mafijaškog kuma sjetimo se Branda i njegove glume. On je taj. Marlon Brando je za ovu ulogu dobio Oscara, ali ga je odbio primiti iz protesta zbog diskriminirajućeg prikazivanja Indijanaca u Americi. Al Pacino je sjajan u ulozi Michaela Corleonea. Njegov lik je izrazito zanimljiv; on je u početku prikazan kao osoba koju se previše ne tiče obiteljski posao. No, razvoj događaja i lojalnost obitelji ga prisiljavaju da se “pomiri” sa svojim porijeklom i identitetom. I Michael zauzima očevu poziciju. Za ulogu mladog Corleonea Pacino je nominiran za Oscara. Ostatak glumačke ekipe je također na visini zadatka; od Roberta Duvalla koji tumači vjernog obiteljskog “vojnika” Toma Hagena, Jamesa Caana (Sonny Corleone) i Johna Cazala (Fredo) do izvrsnih ženskih uloga gdje briljiraju Talia Shire i Diane Keaton.

Odmah nakon premijernog prikazivanja “Kum” je izazvao kontroverze; neki su prigovarali da blago i sa simpatijama prikazuje mafijaški ustroj i njegovo funkcioniranje dok je dio Talijana prosvjedovao zbog prikaza njihove zajednice. Iz današnje perspektive obitelj Corleone je prilično benigna ako uzmemo u obzir da je riječ o mafijaškoj obitelji. U filmu pripadnici obitelji potkupljuju političare i državne službenike; današnjim “mafijama”  i sličnim organizacijama takvo što ne treba. Naime, danas je čest slučaj da one upravljaju državama. Obitelj Corleone jest kriminalna organizacija, ali njeno djelovanje se rijetko odražava i direktno utječe na život “malog”,”običnog” čovjeka. Za razliku od nekih drugih “mafija” čije se djelovanje direktno reflektira na čitavo društvo. Ponekad bez kontrole i sankcija za učinjeno.

“Kum” je ep, jedan od najboljih filmova u povijesti “sedme umjetnosti” – tako će i ostati sve dok postoji film.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime