NASLOV ORIGINALA: The Godfather
REDATELJ: Francis Ford Coppola
GLAVNE ULOGE: Marlon Brando, Al Pacino,Diane Keaton,Robert Duvall, John Cazal,Talia Shire, James Caan
TRAJAJNJE:171 minuta
GODINA PROIZVODNJE:1972

 

“I’m gonna make him an offer he can’t refuse” – Don Vito Corleone

 

Kada se sastavljaju liste najboljih filmova svih vremena, bez obzira govorimo li o listama kritičara ili gledatelja,”Kum” je uvijek na samome vrhu ili vrlo blizu njega. Rijetkost je takvo jedinstvo mišljenja kritike i publike. Radnja filma temelji se na istoimenom romanu Maria Puza. Zapravo roman je iskorišten za snimanje prva dva dijela serijala – dio romana koji govori o dolasku Vita Corleonea i njegovom usponu u mafijaškoj hijerarhiji je iskorišten za jednako vrijedan nastavak. Ostale dijelove romana Coppola je iskoristio za snimanje prvog “Kuma”

Stanley Kubrick je izjavio kako je “Kum” film s najboljom podjelom glumačkih uloga u povijesti. Kubrick je uistinu pogodio – glumačka ekipa je jedan od najvažnijih razloga popularnosti filma. Međutim, dug je i trnovit bio put do stvaranja redateljsko-glumačke postave ovog filma. Nakon što je “Paramount” odlučio financirati ovaj projekt krenulo se u potragu za redateljem i glumcima. Prvi kojeg se spominjalo kao redatelja filma bio je Sergio Leone (“Bilo jednom u Americi”). No, Leone se na kraju predomislio (kružile su glasine da je redatelj odustao od filma smatrajući da “Kum” previše glorificira mafiju), i za redatelja je odabran Francis Ford Coppola (Coppola je objeručke prihvatio posao zbog financijskih problema). Mario Puzo i Coppola napisali su scenarij filma

Izbor glavnih glumaca je bio prilično kompliciran i zahtjevan posao kako za redatelja tako i za šefove “Paramounta”. Za ključnu ulogu, onu don Vita Corleonea šefovi studija su imali dugu listu kandidata. Na njoj su,između ostalih, bili i Anthony Quinn, George C.Scott i Orson Wells. U užem izboru su ostali Laurence Olivier, Marlon Brando i Ernest Borgnine. Olivier je zbog zdravstvenih razloga ubrzo odustao dok su u “Paramountu” favorizirali Borgninea. Zapravo željeli su bilo koga samo ne Branda koji je već tada stekao imidž  lošeg holivudskog dečka zbog problematičnog, neodgovornog ponašanja na snimanju prethodnih filmova. Međutim, Coppola je bio toliko oduševljen Brandovom interpretacijom Corleonea na probama da nitko drugi nije dolazio u obzir. Coppola je uspio nagovoriti šefove “Paramounta” da, unatoč svemu, odaberu, Branda.

Tada malo poznati Al Pacino je izabran za ulogu Michaela Corleonea unatoč tome što ga producenti nisu željeli ponajprije zbog niskog rasta(?!). Coppola je u njegovom slučaju bio još žešći; prijetio je napuštanjem projekta ako se ne angažira Pacino iako mu je konkurencija bila vrlo jaka (Martin Sheen, Dustin Hoffman i Jack Nicholson). Treba spomenuti kako je Robert Duvall (u filmu tumači Toma Hagena) izabran iako su za njegovu ulogu konkurirali i Paul Newman i Steve McQueen. Nakon svih tih poteškoća ekipirana je glumačka postava i moglo se početi sa stvaranjem jednog briljantnog dijela glumačke povijesti.

 

Photo: Gettyimages.com

“Kum” je bio i ostao klasik za sva vremena zbog, između ostalog, i sjajne, slojevite priče. Uistinu je sjajno da je Coppola bio toliko ustrajan i beskompromisan u odabiru glumaca bez obzira na pritiske. Oni su njegovo povjerenje vratili na najbolji mogući način. Briljantnim, nezaboravnim glumačkim ostvarenjima. Posebno Marlon Brando. Njegova interpretacija mafijaškog šefa Corleonea pripada među najbolje povijesti filma. Tom ulogom Brando je zapravo postavio standard kako izgleda, razmišlja te govori mafijaški vođa – dosljedan u svojim stavovima, promišljen u donošenju odluka, odan obitelji ali žestok, nemilosrdan i brutalan prema svojim neprijateljima. Kad pomislimo na mafijaškog kuma sjetimo se Branda i njegove glume. On je taj.

Marlon Brando je za ovu ulogu dobio Oscara, ali ga je odbio primiti iz protesta zbog diskriminirajućeg položaja domorodaca u Americi. Al Pacino je sjajan u ulozi Michaela Corleonea. Njegov lik je izrazito zanimljiv; on je u početku prikazan kao osoba koju se previše ne tiče obiteljski posao. No, razvoj događaja i lojalnost obitelji ga prisiljavaju da se “pomiri” sa vlastitim porijeklom i identitetom. Michael, u konačnici, zauzima očevu poziciju. Za ulogu mladog Corleonea Pacino je nominiran za Oscara. Ostatak glumačke ekipe je također na visini zadatka; od Roberta Duvalla koji tumači vjernog obiteljskog “vojnika” Toma Hagena, Jamesa Caana (Sonny Corleone) i Johna Cazala (Fredo) do izvrsnih ženskih uloga gdje briljiraju Talia Shire i Diane Keaton.

Odmah nakon premijernog prikazivanja “Kum” je izazvao kontroverze; neki su prigovarali da blago i sa simpatijama prikazuje mafijaški ustroj i njegovo funkcioniranje dok je dio Talijana prosvjedovao zbog prikaza njihove zajednice. Iz današnje perspektive obitelj Corleone je prilično benigna ako uzmemo u obzir da je riječ o mafijaškoj obitelji. U filmu pripadnici obitelji potkupljuju političare i državne službenike  današnjim “mafijama” i sličnim organizacijama tako nešto nije potrebno. Obitelj Corleone jest kriminalna organizacija, ali njeno djelovanje se rijetko odražava i direktno utječe na život malog, običnog čovjeka. Za razliku od nekih drugih “mafija” čije se djelovanje direktno reflektira na čitavo društvo. Ponekad bez kontrole i sankcija za učinjeno.

“Kum” je ep, jedan od najboljih filmova u povijesti “sedme umjetnosti” – tako će i ostati sve dok postoji film.” 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)