NAJAVA FILMSKE 2016 – PRVI DIO

Godina polako prolazi, 2016 dolazi, ali u kino ponudi neće se previše promijeniti. I slijedeće godine glavni kino aduti major kompanija biti će nastavci, remakeovi i rebootovi, superjunaci i filmovi inspirirani video igricama. Naravno biti će i zanimljivih projekata koji ne spadaju u navedene filmove, kao i svake godine bit’ će iznenađenja na box officeu. U tekstu možete pronaći najzanimljivije naslove čija je premijera potvrđena u prvoj polovici 2016 godine (tekst sadrži datume premijera u američkim kinima). Krenimo…

SIJEČANJ:

Početak godine obilježit će projekti koji će se spominjati i na ovogodišnjim dodjelama “Oscara”. Novi filmovi Quentina Tarantina i prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolju režiju Alejandra Gonzaleza Inarritua (“Mrska osmorka” i “Povratnik”) kino život započinju početkom godine. O filmovima se više-manje sve zna, čeka se početak prikazivanja kako bi provjerili formu dokazanih redateljsko-glumačkih imena. Sredinom mjeseca kreću “Ride Along 2” i ratna drama “13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi”. “13 Hours…” priča je o ubojstvu američkog ambasadora u Libiji a obzirom da je redatelj filma Michael Bay možemo očekivati puno kratkih rezova, pucnjave i eksplozija te dobru zaradu na kino blagajnama. Tjedan dana kasnije otvaraju se “Dirty Grandpa” i “The 5th Wave”. Najava za “Dirty Grandpa” opasno izgleda kao još jedna, velika rasprodaja ugleda Roberta De Nira (u filmu glumi i Zac Ephron). The 5th Wave znanstveno je fantastični triler sa zanimljivom glumačkom ekipom (Liev Schreiber, Chloe-Grace Moretz). Kraj mjeseca donosi triler “Mojave” (u glavnim ulogama sve bolji Oscar Isaac i Mark Wahlberg), drama “Exposed” (Keanu Reeves) i treći film serijala “Kung Fu Pande”. Zadnji vikend siječnja donosi povijesnu dramu “The Finest Hours” (redatelj Craig Gillespie glavne uloge Chris Pine i Eric Bana) te vestern “Jane got a gun” redatelja Gavina O’Connora (“Ratnik”) s Natalie Portman i Ewanom McGregorom u glavnim ulogama.

 

VELJAČA:

Mjesec ljubavi počinje novim filmom braće Coen. “Hail Cesar” okupio je vrlo dobru glumačku ekipu (George Clooney, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Channing Tatum, Josh Brolin, Frances McDormand i Christopher Lambert) i za očekivati je (barem) dobar proizvod Coenovih. Istoga dana kreće još jedan napad zombija i to na neočekivanom mjestu. Film “Pride and Prejudice and Zombies” režirao je Burr Steers (kratka epizoda u “Pulp fictionu”). Sredinom mjeseca kino život počinje još jedan superjunak iz marvelovog svijeta. “Deadpool” je redateljski prvijenac Tim Millera u glavnim ulogama nastupaju Ryan Reynolds i Gina Carano. Sudeći prema traileru Deadpool izgleda prilično brutalno i otkačeno. Istoga datuma otvara se i “Zoolander 2” (Ben Stiller i Owen Wilson dobili su zanimljiva pojačanja – Penelope Cruz, Benedict Cumberbatch) te romantična komedija “How to be single” (Dakota Johnson, Alison Brie). Kraj mjeseca biografsku priču o Jeeseju Owensu (“Race”) i jedan od besmislenijih remakeova posljednjih godina. Riječ je o “Ben Huru” kojeg režira Timur Bekmambetov.

 

 

OŽUJAK:

Treći mjesec donosi jedan od najočekivanijih blockbustera 2016 godine. Krajem mjeseca, točnije 25.03, kreće “Batman protiv Supermana”. Projekt koji je početak niza filmova o superjunacima DC Comicsa koje ćemo gledati u godinama koje dolaze režira Zack Snyder, jaku glumačku postavu predvode Henry Cavill i Ben Affleck (uz njih u filmu nastupaju i Jeremy Irons, Laurence Fishburne, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Gal Gadot, Jeffrey Dean Morgan i Holly Hunter.
Početak mjeseca donosi nekoliko zanimljvih premijera. Od 04.03 u kina dolaze “London has Fallen” (nastavak uspjelog akcijskog trilera “Pad Olimpa”), Disneyev adut “Zootropola”, komedija “The Brothers of Grimsby” (tema su nogometni navijači, glavne uloge tumače Penelope Cruz i Sacha Baron Cohen), kriminalistička drama “Triple 9” (Norman Reedus, Gal Gadot i Kate Winslet) te “Knight of Cups” novi projekt Terrenca Malicka (Tanka crvena linija) koji je ponovo okupio sjajnu glumačku postavu (Christian Bale, Natalie Portman, Cate Blanchett, Ben Kingsley….). Sredinom mjeseca gledat ćemo treći film serijala “Različita” i biografsko-povijesnu dramu “The Free State of Jones” kojoj je glavni adut Matthew McConaughey.

 

TRAVANJ:

Početak prvog proljetnoga mjeseca u kina donosi redateljski projekt Jodie Foster triler “Money Monster” u kojem glavnu ulogu tumače Julia Roberts i George Clooney. Istoga dana (08.04) otvara se komedija “Boss” (Mellisa McCarthy, Peter Dinklage) i “Gods Of Egypt” redatelja Alexa Proyasa s Gerardom Butlerom i Rufusom Sewellom u glavnoj ulozi. Sredinom mjeseca stiže jedan od najvažnijih Disneyevih projekata 2016 godine. Riječ je filmu “Knjiga o džungli” koju režira Jon Favreau (Iron Man) a u filmu ćemo slušati glasove Christophera Walkena, Idrisa Elbe, Scarlett Johansson i Billa Murraya. Kraj mjeseca donosi biografsku priču o Eddieju Edwardu, čovjeku koji je najbolji primjer kako je u sportu ponekad doista važno samo sudjelovati. U filmu nastupaju Christopher Walken i Hugh Grant.

 

 

SVIBANJ:

Od prvog do posljednjeg vikenda peti mjesec 2016 nudi projekte koji će biti u vrhu gledanosti 2016 godine. Mjesec starta s “Captain America: Civil War”. Prethodni film serijala jedan je od najboljih filmova o superjunacima i biti će zanimljivo gledati kako se stvari između Osvetnika zaoštravaju. Redatelji filma su braća Russo, glavnu uloge tumače Chris Evans, Robert Downey Jr i Paul Rudd. Tjedan dana kasnije kreće biografska priča o najpoznatijem američkom zviždaču Edwardu Snowdenu. Izbor redatelja idealan je za kontroverznu priču; film režira kroničar novije američke povijesti Oliver Stone koji je okupio jaku glumačku postavu (JL Hewitt, Shailene Woodley, Scott Eastwood, Tom WIlkinson i Nicholas Cage). Tjedan dana kasnije kreću “The Angry Birds Movie” i “The Nice Guys” kriminalistički film koji je ponovo spojio Kim Basinger i Russella Crowea. Radnja filma redatelja Shanea Blacka (Kiss, Kiss, Bang, Bang) vrti se oko privatnog detektiva koji istražujući ubojstvo porno zvijezde dolazi od iznenađujućih otkrića. Radnja filma događa se u Los Angelesu sedamdesetih godina prošloga stoljeća. U glavnih ulogama nastupaju Matt Bomer, Ryan Gosling i Keith David. Kraj mjeseca donosi “Alisu iza ogledala” (Johnny Depp, Mia Wasikowska, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter) i “X-Men: Apocalypse” Bryana Singera s Jennifer Lawrence, Michaelom Fassbenderom i Oscarom Isaacom u glavnim ulogama.

 

 

LIPANJ:

Šesti mjesec je mjesec nastavaka. Krenimo redom; 03.06 u kino vraća Ninja kornjače. Redatelj je novi (Dave Green) ali glumačka ekipa predvođena Megan Fox ostala je ista. Tjedan dana kasnije kreće horor “Prizivanja” (ista glumačko redateljska ekipa) te “Majstor iluzije 2” (redatelj Jon M. Cho, glumačkoj ekipi iz prvog filma pridružio se i Daniel Radcliffe). Istoga dana stiže i dugočekivani “Warcraft” pustolovna fantazija temeljena na poznatoj igrici. Redatelj filma je Duncan Jones (“Izvorni kod”, “Mjesec”) a u glavnim ulogama nastupaju Travis Fimmel i Paula Patton. Sredinom mjeseca u kina dolazi dogoočekivani nastavak pixarovog remek djela “U potrazi za Nemom”. “Finding Dory” je. obzirom na kreativno-komercijalnih uspjeha Nema, jedan od kandidata za najgledaniji film godine. Ekipa iz Pixara najavila je da će nastavak biti jednako zabavan kao i prethodnik a spomenuti su i novi likovi. Mjesec završava sa, pogađate, još jednim nastavkom. Vanzemaljci se vraćaju, ponovo su neprijateljski raspoloženi i ponovo napadaju na Dan nezavisnosti. Dvadeset godina prošlo je od prvog filma i red je da se snimi nastavak. Redatelj je ponovo Roland Emmerich, nema Will Smitha, nova glumačka lica su Maika Monro, Liam Hemsworth i Charlotte Gainsburg. Dobra vijest je ponovni nastup Jeffa Goldbluma, Judda Hirscha i Bill Pulmana….

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)