NICOLE KIDMAN: 10 ODABRANIH

BMX BANDITI (BMX Bandits) – (1983)

 

Redatelj: Brian Trenchard Smith

Na valu popularnosti BMX bicikala u Australiji je snimljen film “Bmx banditi” koji je bio iznimno popularan osamdesetih godina prošlog stoljeća u bivšoj državi. Šesnaestogodišnja Nicole Kidman dobila je jednu od glavnih uloga filma – ona je Judy koja zajedno s prijateljima, majstorima vožnje BMX-a, pronalazi dokaze koje bi pljačkaše banaka mogli poslati u zatvor. Naravno, ekipa se nađe na meti pljačkaša te se u priču uključuje i policija. “BMX Banditi” je drugi film u karijeri Nicole Kidman – jedan od onih nostalgičnih projekata za generacije koje su odrasle u osamdesetima. Mnogi su film pogledali nakon što je Kidman postala svjetska zvijezda. Najviše zbog filmske radoznalosti….

 

OPASNO MORE (Dead Calm) – (1989)

Redatelj: Phillip Noyce

Šest godina nakon tinejdžerske vožnje biciklom, Nicole Kidman nastupa u filmu koji je, na neki način, glumici širom otvorio vrata Hollywooda (ne samo Nicole Kidman već i redatelju te Samu Neillu i Billyju Zaneu). “Opasno more” napet je i originalan triler čija se radnja odigrava na moru. Priča prati Johna i Rae Ingram koji tijekom plovidbe na brod primaju stranca koji je preživio nesreću. Stranca koji ubrzo pokazuje tamnu stranuOtvoreno more, tri lika i nadahnuta režija – dovoljno za triler koji se pamti….

 

DANI GROMA (Days of Thunder) – (1990)

 

Redatelj: Tony Scott

Film koji je privatno i poslovno spojio Cruisea i Nicole Kidman. Cruise je Cole Trickle, perspektivni vozač auto utrka koji ima velikih problema s disciplinom i kontrolom vlastitog karaktera. Kada ga bogati vlasnik angažira u momčad za predstojeću Nascar utrku Trickle se mora prilagoditi pravilima momčadi i sportskom životu. Gdje je u čitavoj priči Nicole Kidman? Ona je Claire Lewicki koja će Coleu pomoći da uspije. “Dani groma” adrenalinom je nabijen film u kojem, uz Kidman-Cruise tandem, nastupaju Robert Duvall, John C. Reilly, Randy Quaid i Michael Rooker.

 

PAKOST (Malice) – (1993)

Redatelj: Harold Becker

Veliki, ogromni hit u videotekama devedesetih godina prošlog stoljeća.

“Pakost” (ili “Zloba”, oba prijevoda su u igri kada je film Harolda Beckera u pitanju) početak je karijere Aarona Sorkina. Scenarist koji je napisao “Zapadno krilo”, “Uredništvo”, “Društvenu mrežu” i “Stevea Jobsa” bio je jedan do suradnika na “Pakosti”. Radnja filma prati bračni par – uglednog profesora Safiana i njegovu lijepu suprugu Tracy. Situacija na sveučilištu izuzetno napeta – pronađeno je tijelo treće žrtve nepoznatog silovatelja. Zajedničko žrtvama je da su bile redovite na predavanjima profesora Safiana…
Intrigantan je i napet triler Harolda Beckera (“More ljubavi”). Uz istrage ubojstava u pozadini je priča o onoj vrsti liječnika koji se smatraju bogovima (“You ask me if i have God complex. Let me tell you something – i am God” – Jed Hill), umjetnoj oplodnji i još nekim temama. Nicole Kidman izvrsna u glavnoj ženskoj ulozi – glumici asistiraju Alec Baldwin i Bill Pulman. Zanimljivosti radi vrijedi spomenuti i manju ulogu Mrs. Robinson Anne Bancroft

 

ŽENA ZA KOJU SE UMIRE (To Die For) – (1995)

Redatelj: Gus Van Sant

Fatalna žena iz naslova filma je Suzanne Stone. Ona zna što želi i učinit će sve kako bi cilj ostvarila. Njen cilj je postati televizijska zvijezda. Prvi dio cilja je ostvaren – dobila je posao na lokalnoj televiziji. Za nešto više potrebno je puno više. Čak i ubojstvo. Supruga.

Za ulogu Suzanne Stone, Nicole Kidman je osvojila “Zlatni globus”. Potpuno zasluženo – Kidman dominira i uživa u ulozi manipulatorice i fatalne žene za mlađahne srednjoškolce koje glume Cassey Affleck i Joaquin Phoenix.

 

OČI ŠIROM ZATVORENE (Eyes Wide Shut) – (1999)

Redatelj: Stanley Kubrick

Glumački i bračni par Kidman-Cruise učinio je sve kako bi nastupio u posljednjem filmu Stanleyja Kubricka. Film prati bračni par Harford, Williama i Alice koje Kubrick stavlja na kušnju i preispituje njihov odnos, vjernost i snagu njihovog bračnog života. Kroz crtice iz bračnog života Williama i Alice, Kubrick preispituje mnoge stvari povezane sa odnosom muškarca i žene, institucijom braka i seksualnošću. Dodao je redatelj i dozu mistike kao i mogućnost različite interpretacije određenih trenutaka filma. Tko zna koliko je metafilmskih trenutaka u očima koje su širom zatvorene – Cruise i Kidman najbolje znaju odgovor na to pitanje. Nicole Kidman u jednom od najboljih izdanja karijere.

 

MOULIN ROUGE (2001)

Redatelj: Baz Luhrmann

Sve pršti od boja, pretjerivanja i poroka u filmu Baza Luhrmanna. Mladi pjesnik Christian usisan je u svijet Moulin Rougea s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća. Christian će potpuno izgubiti glavu kada upozna Satine zvijezdom kluba. Njihova će ljubav biti kratka i intenzivna s tragičnim završetkom – još jedna priča koju ispisao Moulin Rouge.

Nicole Kidman blista u ulozi Satine – njen seksepil i šarm pršte velikim platnom – nikakvo čuda da je Christian odnosno Ewan McGregor izgubio glavu. Za ulogu Satine, Kidman je nominirana za Oscara.

 

SATI (The Hours) – (2002)

Redatelj: Stephen Daldry

Kompleksan film čija se radnja proteže kroz tri vremenska razdoblja (od 1923 do 2001 godine). Poveznica svim razdobljima je roman “Mrs. Dalloway” Virginije Woolf. Upravo njenim samoubojstvom počinje film koji preispituje smisao života protagonista, samoubojstvo i način kako se nositi s vlastitim demonima. Transformacija u Virginiju Woolf glumici je donijela Oscara (Nicole Kidman je pobijedila Salmu Hayek, Julianne Moore, Diane Lane i Renee Zellweger).

 

ULJEZI (The Others) – (2001)

Redatelj: Alejandro Amenabar

Jezivi ugođaj filma prati Grace i njeno dvoje djece koje počinju progoniti nevidljiva stvorenja. Međutim, ono što se stvarno dogodilo u kući šokira i nemoguće je predvidjeti. Otkriti što se stvarno događa u filmu ovdje otkriti nećemo zbog svih koji “Uljeze” (ili “Nevidljive” kako glasi drugi prijevod filma.  Jedna od najboljih glumačkih izvedbi Nicole Kidman nagrađena je nominacijom za “Zlatni Globus”.

 

DOGVILLE (2003)

Redatelj: Lars Von Trier

Nicole Kidman je Grace, žena koja bježi od mafije. Utočište i spas pronalazi u gradiću pod imenom Dogville – njegovi stanovnici odluče prihvatiti Grace u zajednicu i zašititi je od vanjskog svijeta. Grace je, naizgled, spašena, ali dolazak i život u Dogvilleu ima svoju cijenu….

Lars Von Trier je jednom prilikom izjavio kako je kao mali bio oduševljen prijenosom kazališnih predstava na televiziji. Vjerojatno je spomenuta televizijska iskustva imao na pameti dok je snimao “Dogville” – u, autoru ovog teksta, najboljem autorovom filmu Von Trier maestralno prikazuje kako mjesto spasa postaje mjesto prokletstva i patnje. Nicole Kidman je izvrsna u ulozi Grace – u filmu nastupaju i Paul Bettany, Lauren Bacall, James Caan, Ben Gazzara, Philip Baker Hall i Stellan Skarsgard.

 

Blizu top deset su i:

  1. Daleki horizonti (Far and Away) – 1992
  2. Studengora (Cold Mountain) – 2003
  3. Prevoditeljica (The Interpreter) – 2005
  4. Hemingway i Gellhorn – 2012

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)