NEPOZNATO O POZNATOME: DOSJEI X (prvi dio)

“Dosjei X” jedna su od najvažnijih, najpopularnijih i, mnogima, najdraža (ili najboja) serija u povijesti. Slučajevi koje su istraživali agent FBI-ja Fox Mulder i njegova suradnica i partnerica Dana Scully godinama su rješavali slučajeve koje prelaze granicu ovozemaljskog i normalnog – serija je u mainstream uvela teorije zavjere  – poslije “Dosjea X” više ništa nije bilo isto. Pred Vama je prvi dio priče o manje poznatim detaljima – GOODTALKING “Nepoznato o poznatome” o “Dosjeima X” počinje pričom iz videoteke odnosno trenucima kada se serija pojavila na domaćem tržištu.

 

Kada smo i kako upoznali Scully i Muldera?
Početak prikazivanja serije u SAD-u dogodio se 1993. godine – točan datum je 10. rujan. Međutim, u Hrvatskoj se “Dosjei X” pojavljuju nekoliko godina kasnije…
Godina je, ako pamćenje pisca ovih redaka ne vara, 1996. Vrijeme bez interneta, streaming servisa i sličnih čudesa na kojima danas pratimo filmove i tv serije. Postoje videoteke – tada su distributeri na VHS-u prodavali sve što se moglo – interes gledatelja bio je ogroman i prolazilo je gotovo sve. Na VHS-u su se mogli pronaći televizijski filmovi, niskobudžetne produkcije – sve je imalo prolaz odnosno publiku. 
Često se događalo da i sami dileri (osobe koje su nudile i prodavale filmove u videotekama – samo filmove, ništa više i ništa manje ) nisu imali pojma što prodaju – ne treba im zamjeriti, izlazio je veliki broj naslova na tjednoj bazi. Tako je bilo i s Dosjeima X – VHS izdanje s velikim X na naslovnici i natpisom “Truth is Out There” bio je prvi susret sa slučajevima Muldera i Scully.
Iako su prve informacije koje je pisac ovih redakadobio o “X-Files” VHS-u glasile, otprilike, kako se radi o odličnom znanstveno-fantastičnom trileru koji je igrao u kino dvoranama i prema njemu je napravljena serija (to, naravno, nije bilo točno). Na spomenutoj kaseti bilo su uvodne dvije epizode serije (“Pilot” i “Deep Throat”). Ubrzo se među članovima videoteke proširila priča o izvrsnoj SF-triler priči, gledanost je bila ogromna. Nakon dolaska u videoteke (kasnije je izašlo više epizoda) Scully i Mulder stigli su i na nacionalnu televiziju – ostalo je, znamo svi, povijest, ali prvi susret s “Dosjeima X” dogodio se u videotekama….  

Foto: Screenshot

Zanimljivosti o seriji koje možda niste znali (prvi dio):

 

U trenucima početka snimanja serije David Duchovny (Fox Mulder) imao je 33 godine dok je Gillian Anderson bila mlađa – 25 godina imala je u vrijeme snimanja američka glumica.

Pet sezona “Dosjei X” snimani su u Kanadi, Vancouveru. Nakon toga snimanje je na inzistiranje glavnih glumaca prebačeno u SAD – većinom u Los Angeles.

“Dosjei X” osvojili su 102 različite nagrade (uz 217 nominacija) – Gillian Anderson u istoj je godini za ulogu Dane Scully osvojila nagrade “Emmy”, “Zlatni globus” i nagradu Udruge filmskih i televizijskih glumaca i glumica (SAG).

U seriji se, između ostalih, pojavljuju Bryan Cranston, Aaron Paul, Giovanni Ribisi, Lucy Liu, Ryan Reynolds, Jodie Foster, Minnie Driver, Burt Reynolds….

Nastup Cranstona i Paula nije jedina poveznica između “Dosjea X” i Breaking Bad-aVince Gilligan, autor koji je stvorio Breaking Bad i Nazovi Saula napisao je priču za 29 epizoda Dosjea X (dvije epizode Giligan je potpisan i kao redatelj.)

Kao glavne i najvažnije serije i filmove koji su utjecali na stvaranje “Dosjea X”, Chris Carter je naveo filmove “Kad jaganjci utihnu” i Svi predsjednikovi ljudi” te serije “Zona sumraka” i Twin Peaks.