RECENZIJA: NEDOKAZANA KRIVNJA (2024) – neki ljudi ubijaju zbog ljubavi

AUTOR SERIJE: David E. Kelly

GLAVNE ULOGE: Jake Gyllenhaal, Bill Camp, Ruth Negga, Peter Sarsgaard, Elisabeth Marvel

TRAJANJE: 1 sezona, osam epizoda

NAZIV ORIGINALA: Presumed Innocent

 

U stalnoj potrazi za idejama autori serija posljednjih su godina stvorili svojevrstan trend korištenja poznatih i popularnih filmova kao inspiraciju za realizaciju serija. “Fargo”, “Od sumraka do zore”, “Smrtonosno oružje”, “Istinite laži”, “12 majmuna”, “Westworld , Cobra Kai….mali su dio filmova koji su, u većoj ili manjoj mjeri, korišteni kao inspiracija za stvaranje serija. Rezultati su različiti – neke su serije iskoristile popularnost filma te nastavile razvijati nove ideje dok su neke ugašene ubrzo nakon prikazivanja uvodnih epizoda. S obzirom na veliki broj premijerno prikazanih serija trend se nastavlja. Nova serija inspirirana filmom je “Nedokazana krivnja”.

Godine 1990 američki filmaš Alan J. Pakula (“Klute”, “Sofijin izbor”, “Svi predsjednikovi ljudi”…) ekranizirao je bestseller, sudski triler “Nedokazana krivnja”, američkog pisca Scotta Turowa. Okupio je Pakula jaku glumačku ekipu (Harrison Ford, Brian Dennehy, Raul Julia, Greta Scacchi, Bonnie Bedelia, John Spencer…) i snimio film koji je osvojio publiku – “Nedokazana krivnja” zauzeo je osmo mjesto na top listi filmova s najvećom zaradom na kino blagajnama za 1990 godinu. Napeta priča o državnom tužitelju Rustyju Sabichu koji postaje predmet istrage nakon ubojstva kolegice i ljubavnice Carolyn Polhemus postao je neočekivani blockbuster i intrigantan predložak za seriju…

Od prve epizode radnja serije udara u glavu – upoznajemo Rustyja Sabicha (Harrison Ford u filmu – u seriji Sabicha interpretira Jake Gyllenhaal). Tužitelj, vrhunski pravnik koji je, onako, na površini za sve koji Sabichu nisu bliski, i obiteljski čovjek. Međutim, obitelj Sabich nagriza Rustyjeva nevjera. Brak između Rustyja i Barbare bio je pred raspadom zbog Carolyn Polhemus, pravnice i Rustyjeve kolegice. Prekinuo je Sabich vezu s Carolyn, ali stvari se kompliciraju u trenutku kada je Carolyn pronađena mrtva. Ubijena. Istraga počinje i već prva otkrića ubojstvo povezuju s Rustyjem…

Iako je riječ o različitim formatima odnosno načinima na koji je “Nedokazana krivnja” ispričana usporedbe filma i serije su neizbježne. Možda i nije toliko riječ o usporedbama koliko o prednostima i nedostacima spomenutih ekranizacija književnog predloška Scotta Turowa. U odnosu na film, serija (očekivano jer minuta trajanja je znatno više) nudi dublje zadiranje u intrigantno-provokativne odnose između likova (u uredima, sudnici ili domovima) te detaljniju karakterizaciju nekih protagonista.

Foto: Apple Tv Plus

Ipak, višak minuta odnosno serija od osam epizoda ima i neželjene posljedice (neželjene za ljubitelje trilera i napetosti). Zbog spomenute karakterizacije i seciranja odnosa među likovima te, u manjoj mjeri, redateljskih stilskih vratolomija, serija je (žanrovski) često više drama nego pravi, punokrvni triler. Nije serija “Nedokazana krivnja” u potpunosti lišena napetosti, ali često se radnja pretvara u (sudsku) dramu. Ništa loše u takvoj obradi “Nedokazane krivnje” nema no gledateljima koji očekuju snažniju napetost dojam serije mogao bi biti drugačiji od očekivanja.

Radnja serije, između ostalih, fokusirana je na istragu ubojstva – autor serije vješto nijansira većinu protagonista – Sabich je, primjerice, lik koji zapravo i nije bad guy , ali njegova nevjera i fatalna privlačnost prema Carolyn (samo)uništenju u privatnom, ali i poslovnom životu. Zanimljiv je lik i Tommy Molto, Sabichev kolega koji je, poput morskog psa, osjetio krv odnosno pronašao priliku za vlastitu promociju i napredak u karijeri nakon posrnuća Sabicha i ubojstva njegove ljubavnice.

Upravo su snažni likovi i glumačka ekipa najbolji dio serije – nakon izleta u akcijski žanr (Road House), Jake Gyllenhaal ponovo je u ulozi primjerenijoj njegovom glumačkom izričaju i potencijalu. Ne, nije interpretacija Rustyja Sabicha najbolja u glumčevoj karijeri, ali Gyllenhaal izgleda uvjerljivije u ovakvim (i sličnim ulogama) nego u onoj iz “Road Housea”. Dojmljive nastupe zabilježili su Peter Sarsgaard (spomenuti Tommy Moto) i Bill Camp u ulozi Raymonda Horgana. Vrlo dobra je Ruth Negga u ulozi gospođe Sabich – žene koja, čini se, bespogovorno pomalo i mazohistički podnosi Rustyjeve tajne i laži. Ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda u seriji “Nedokazana krivnja” – gospođa Sabich nije iznimka. Prigovor za odabir glumačke ekipe može se pronaći u izboru Renate Reinsve za interpretaciju Carolyn. 

“Nedokazana krivnja” intrigantna je i uspjela serija koja tematizira, između ostalih, nevjeru koja vodi do fatalnih posljedica. Najveći adut serije je vrlo dobra glumačka ekipa koja, uz rijetke izuzetke, vrlo uvjerljivo interpretira protagoniste serije u kojoj se isprepliću ubojstvo, bračna nevjera, politički interesi i o(p)stanak obitelji. Za sve koji su gledali film rasplet je poznat, ali razloga za gledanje serije ima i više nego dovoljno…

 

OCJENA: 7.5