WESTWORLD (2016)

AUTORI SERIJE: Lisa Joy, Jonathan Nolan
GLAVNE ULOGE: Evan Rachel Wood, Ed Harris, Anthony Hopkins, Jeffrey Wright, James Marsden, Thandie Newton, Angela Sarafyan,
TRAJANJE: 1 sezona, 10 epizoda

“I sutra će sve ovo biti samo dalek san.” – Teddy Flood

Tamo negdje početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća u zimsko vrijeme na televiziji tadašnje države postojala je emisija zvana “Zimski bioskop”. U ranim poslijepodnevnim satima gledatelji su (ciljana publika bili su osnovnoškolci) mogli pogledati film. Ništa neobično kada se uzme u obzir današnja televizijska ponuda. No tada su postojala samo dva programa i za nove filmske, mlađe generacije “Zimski bioskop” imao je neprocjenjivu vrijednost. Izbor filmova bio je različit; od klasika poput “Samsona i Dalile” i “Olivera Twista” preko domaćih “Vuka samotnjaka” , “Kekeca” i “Salaša u malom ritu” pa do crtane verzija “Gospodara prstenova”. Jedan od najčešće prikazivanih filmova “Zimskog bioskopa” (da, većina filmova bila je više puta prikazana) bio je, iz tko zna kojeg razloga, “Westworld”. Priča o tematskom parku naseljenog umjetnom inteligencijom koji rekonstruira Divlji zapad ostala je u pamćenju po vrlo zanimljivoj priči i Gunslingeru – robotu revolverašu koji odbija poslušnost i od lovine postaje lovac (izvrsno ledeno izdanje Yul Brynnera).

 

Photo: HBO

S obzirom na intrigantnu priču “Westworld” je neočekivano dugo čekao na novu ekranizaciju. Prvi pokušaji da se oživi priča Michaela Crichtona dogodio se 1980 godine televizijskom serijom “Beyond Westworld”. Pokušaj nije uspio i zabavni park ostao je zaboravljen sve do kraja devedesetih kada je priča postala tiha patnja HBOa. Stvari su pokrenute tek 2013 kada je dogovoreno snimanje serije.
Kako je HBO marka koja rijetko promašuje kada su u pitanju televizijske serije (teško je nabrojati sve serijske uspješnice HBOa – od “Žice”, “Obitelji Soprano”, “Dva metra pod zemljom” do recentnih “Pravih detektiva” i “Igre prijestolja”) očekivanja su bila velika. Za njihovo ispunjenje angažirana je jaka ekipa. Autori serije su mlađi Nolan Jonathan i njegova bolja polovica Lisa Joy. Izvršni producent serije je sveprisutni J.J. Abrams a glumačka ekipa još jednom pokazuje da je serijski program postao potpuno ravnopravan onom filmskom, holivudskom. Glumačku ekipu predvode Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright, James Marsden i Thandie Newton. Ekipa koja teško može iznevjeriti. I nije.

Photo: HBO

Priča serije počinje u trenutku kada se u Westworldu, tematskom, zabavnom (hmmm) parku počinju događati neočekivane stvari. Umjetna inteligencija, likovi koji nastanjuju Westworld počinju emitirati simptome ljudskosti. Sanjaju (većinom je riječ o noćnim morama), muče ih sjećanja koje ne mogu definirati… Osjećaju. Takvo stanje stvari nije dobro za posao pa zaposlenici Westoworlda nastoje otkloniti kvarove. Osnivač i utemeljitelj tematskog parka dr. Robert Ford nije zabrinut. Iznenađen da, ali zabrinut ne. Ništa čudno; proračunati, genijalni Fordov um zna puno više o događanjima u parku od suradnika odnosno zaposlenika…
Od uvodne epizode, zapravo uvodnih minuta serije može se vidjeti da su autori serije, očekivano, produbili i proširili priču filma. Nolan vješto kombinira žanrove pa Westworld u samo nekoliko minuta od znanstveno-fantastičnog vesterna postaje hi tech korporativni triler i(li) ljubavna priča. Umjetna inteligencija autorima služi kako bi se, između ostalih, pozabavili o egzistencijalnim pitanjima (ponajviše o smislu života odnosno postanka). Priroda ljudske vrste (posebno njena tamna strana) razotkrivena je i secirana do sitnih detalja. Od Roberta Forda osnivača i mozga Westworlda, čovjeka koji se igra Boga do Čovjeka u crnom (Ed Harris) razočaranog, emotivno ranjenog čovjeka, revolveraša koji rane na duši liječi nasiljem i potragom za smislom. Westworlda, ali i vlastitog postojanja. Preispituje se nasilje kao zabava te trenuci kada sadizam izlazi na površinu. Upravo zbog mračnih ljudske prirode gledatelj brzo odabire stranu i razvija empatiju prema umjetnoj inteligenciji. Robotima koji postaju nesavršeni zbog buđenja, činjenice da postaju slični ljudima.

Priča serije dopušta različite interpretacije, gledatelj događanja i likove “Westworlda” može doživjeti na svoj način. Sudbine likova (prvenstveno stalnih stanovnika parka) i razlozi zbog kojih ljudski protagonisti dolaze u Westworld stvaraju galeriju sudbina zbog kojih je nemoguće odustati od gledanja. Ako ništa drugo motivacija je ljudska radoznalost. Radoznalost da saznamo sudbine protagonista serije.
“Westworld” prati više likova istodobno, niti jedan od njih nije nezanimljiv no postoje oni koji su  zanimljiviji od ostalih. Favorite odabire gledatelj. Podjela uloga izvrsno je napravljena; mnogi (opravdano) hvale Hopkinsovu i Harrisovu izvedbu. Da, rutineri su odlični no najsnažniji glumačke interpretacije pripadaju ljepšem spolu. Evan Rachel Wood i Thandie Newton su briljantne u ulogama probuđenih Dolores i Maeve.
Scenografija, kamera, kostimografija…. Detalji su koji, očekivano kada je riječ o HBO produkciji, izgledaju savršeno. Od rekonstrukcije Divljeg zapada do hladnih korporacijskih ureda i prostorija u kojima se popravljaju probuđeni serija lokacije snimanja izgledaju fenomenalno uvjerljivo i funkcionalno.

Photo: HBO

Ako bi tražili nedostatke serije onda bi to bila neujednačenost kvalitete pojedinih epizoda te ponešto predvidljivosti zbog ljudske trenutaka superiornosti umjetnoj inteligenciji. No, mora se napomenuti da su spomenute mane vidljive u prvoj polovici serije. Kasnije događaje je nemoguće predvidjeti; ne samo da gledatelj ne zna kako će priča prve sezone završiti nego to ne znaju niti glavni protagonisti.
“Westworld” je jedna od najboljih televizijskih priča 2016 godine. Nova serija HBOa koktel je vesterna, trilera, znanstvene fantastike i drame. Priča koja secira ljudsku prirodu, prikazuje njene tamne strane i propitkuje smisao postojanja. Završetak prve sezone najavljuje da nas najbolje od “Westworlda” tek očekuje.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)