Naslovnica Akcija RECENZIJA: MEG 2: PUT U DUBINU – povratak Megalodona

RECENZIJA: MEG 2: PUT U DUBINU – povratak Megalodona

1976
0
Foto: Screenshot

REDATELJ: Ben Wheatley

GLAVNE ULOGE: Jason Statham, Jing Wu, Shuya Sophia Cai

TRAJANJE: 116 minuta

NAZIV ORIGINALA: Meg 2: The Trench

 

 

Nije prevelika mudrost zaključiti kako su OppenheimerBarbie spasili filmsko kino ljeto 2023. godine. Nakon nekoliko filmova koji su prošli ispod očekivanja spomenuti su filmovi, svaki na svoj način, vratili publiku u kino – veliki broj posjetitelja, ljubitelja filma hodočastili su u domaće kino dvorane. U petnaestak dana prikazivanja “Barbie” i “Oppenheimer” vidjelo je više od 250 000 gledatelja. Dani i tjedni koji dolaze povećat će broj gledatelja spomenutih filmova no hoće li “Barbenheimer” kao kino događaj godine označiti početak povratka velikog broja ljubitelja filma u kino dvorane ili je riječ tek o čudu koje će trajati tek jedno ljeto?

Nastavak pozitivnog trenda ovisit će o domišljatosti i sposobnosti distributera i kino prikazivača kako bi održali interes za odlazak u kino te, naravno, o filmskoj ponudi. Ako ne bude drastičnih odgoda do kraja godine ima dovoljno zanimljivih naslova za različite filmofilske ukuse – ponuda do kraja ljeta također je zanimljiva. “Warner” i “DC” pokušat će zaliječiti superjunačke rane filmom “Blue Beetle”, krajem mjeseca stiže “Zvuk tišine”, neočekivani blockbuster koji je izazvao ogroman interes (o filmu uskoro opširnije) – stižu i “Gran Turismo” te “Asteroid City”. Naravno, ništa bez nastavaka – do kraja ljeta stižu Pravednik 3 te Plaćenici 4 . No, prije navedenih filmova stigao je nastavak filma iz 2018. godine. Megalodoni su se vratili…

Početak filma vraća nas u davna vremena i pokazuje kako je funkcionirao hranidbeni lanacVeća životinja proždire manju – najveća dolazi iz morskih dubina. Skok u sadašnjost – Jonas Taylor, preživjeli iz prvo susreta s megalodonom, negdje na otvorenom moru postaje eko-ratnik – Taylor razotkriva ekipu kriminalaca koji zagađuju mora opasnim otpadom. Nakon uspješnog zadatka Taylor odlazi na morsku platformu na novi zadatak. Zadatak koji kreće u neželjenom smjeru…H

Hollywood je posljednjih mjeseci uzdrman štrajkom koji su počeli scenaristi – iz solidarnosti štrajk su podržali i glumci. Scenaristi i prateće osoblje tvornice snova traže bolje uvjete (čitaj: plaće) i pokušavaju upozoriti na sve snažniji utjecaj umjetne inteligencija na stvaranje filmova i serija. Scenaristi se žale da su potplaćeni no trojac koji je napisao “Meg 2” je, bez obzira koliko je njihov honorar iznosio, previše plaćen.

Priča filma je, na svim razinama, besmislena. Događaji se redaju bez reda, objašnjenja i logike – može se reći kako “Meg 2” ne mari previše za gledatelja već je važno (u nešto manje od dva sata) nabacati što više Megalodona (i nekih novih stvorenja iz dubina) i još više nepovezanih i infantilnih akcijskih scena. Likovi i njihovi odnosi gotovo da i ne postoje, klišeji vrište na sve strane – sve ono što se može dogoditi negativcima (motive negativaca ionako nećemo otkriti) neće se dogoditi većini glavnih protagonista koji moraju preživjeti. Uključujući i grabežljivca –  treba ostaviti materijala za nastavak.

Može li “Meg 2” unatoč besmislenosti proći kao ljetna kino zabava? Baš i ne – filmu nedostaje humora, akcijske scene su bizarne. Zabavno i jedino dosljedno u filmu je redateljevo uživanje u kreiranju scena gdje megalodoni i ostale podmorski predatori proždiru turiste na obali i otvorenom moru.

“Meg 2” ne možemo nazvati niti trashom – uvodne minute pokazuju kako redatelj ima veće ambicije, ali one nisu realizirane. Zapravo, produkcija i budžet ne sugeriraju trash namjere.

Od skromne glumačke ekipe vrijedi izdvojiti Jasona Stathama, najvažnijeg protagonista filma. Taylorovo epsko isplovljavanje skuterom na otvoreno more kako bi se obračunao s morskim beštijama pamti se i nakon izlaska iz kino dvorane.

Vrlo dobra popunjenost kino dvorane u kojoj je autor ovih redaka pogledao film i prvi rezultati na svjetskim kino blagajnama sugeriraju kako “Meg 2” neće postati komercijalni promašaj. Ipak, rezultati ne mogu sakriti činjenicu kako je riječ o nevjerojatno kaotičnom i bizarnom filmu koji je, većinom, lišen humora. I to je to –  kako bi Forrest Gump rekao…that’s all i have to say about that.

 

OCJENA: 2