NEPOZNATO O POZNATOME: BREAKING BAD

“Breaking Bad” je, za veliki broj ljubiteljica i ljubitelja serija, najbolja u povijesti. Članovi grupe Goodtalking seriju su izabrali za najbolju svih vremena – o Heisenbergu i nevjerojatnoj galeriji likova serije puno je toga poznato, ali možda Vam neki detalji nisu poznati. GOODTALKING Vam donosi nekoliko zanimljivosti o seriji

 

Realizacija serije nije bila jednostavna – prvu su verziju scenarija (godina 2005) odbili “Showtime”, “HBO” i “TNT”. “Showtime” je realizaciju serije odbio zbog drugih projekata, HBO nije pronašao potencijal u priči dok je “TNT bio najizravniji – šefovi nisu htjeli realizirati seriju u kojoj su glavni protagonisti proivođači i preprodavači droge. Ipak, Vince Gilligan je pronašao poslovne partnere …ostalo je povijest.

Bryan Cranston nije bio prvi izbor za ulogu Waltera Whitea. Matthew Broderick je odbio nastup u seriji – isto je učinio i John Cusack. Cusack je kasnije izjavio kako nije dobio službenu ponudu za nastup u seriji – možda je agent nešto krivo odradio.  Bryan Cranston (tada najpoznatiji po ulozi Hala u humorističnoj seriji “Malcolm u sredini”) je zgrabio priliku i ostvario ulogu karijere.

Jedan od najupečatljivijih i najpopularnijih protagonista serije je Gustavo Gus Fring. Ledeno nemilosrdan i sistematičan šef poslovnice restorana brze hrane “Los Pollos Hermanos” (restoran je tek paravan za distribuciju i proizvodnju droge) isprva se trebao zvati…Keyser Soze. Da, lik kojeg interpretira Giancarlo Esposito (glumac se pojavljuje u trileru”Privedite osumnjičene”) trebao je biti posveta filmu Bryana Singera. Ipak, to se na kraju priče nije dogodilo, ali Gus Fring ostaje u sjećanju za sva vremena…

U prvoj verziji scenarija Jesse Pinkman trebao je trajati tek devet epizoda. Nakon toga Pinkman umire i Walter White dobiva novog partnera. Gilligan je promijenio priču nakon što je vidio naduhnute trenutke audicije Aarona Paula za ulogu Pinkmana. Tako je Jesse (p)ostao jedan od glavnih likova serije.

Pedantni su statističari izbrojali čak 269 mrtvih u 62 epizode serije. Izgleda prilično veliki broj, ali statističarima treba vjerovati…

Foto: AMC

Vince Gilligan je inzistirao na pet sezona serije. Iako je, zbog popularnosti i velike gledanosti, “AMC” želio produžiti seriju na još nekoliko sezona, Gilligan je ostao dosljedan idejama i završio serije petom sezonom.

Gilligan je u seriju ugradio posvete omiljenim filmovima. Autor serije veliki je obožavatelj “Kuma” i “Lica s ožiljkom” (Al Pacino u glavnoj ulozi).

Bob Odenkirk (Saul Goodman), Bryan Cranston (Walter White) i Anna Gunn (Skyler White), uz nastup u “Breaking Bad-u” imaju još jednu zajedničku seriju. Riječ je o “Seinfeldu”. Cranston je Jerryjev zubar Tim Whatley, Anna Gunn interpretira Amy, jednu od djevojaka Jerryja Seinfelda dok je Bob Odenkirk Stevie.

Postoje i poveznice između Oppenheimera i, prema mnogima, najbolje serije u povijesti – u oba se projekta spominje Werner Heisenberg, njemački fizičar. Također, agent DEA Hank Schrader (izvrsni Dean Norris) prezime je dobio prema njemačkom kemičaru Gerhardu Schraderu koji je, spletom okolnosti, otkrio sarin kasnije korišten kao bojni otrov.

Serija je dobila i remake snimljen u Kolumbiji. “Metastatis” je trajala tek dvije sezone uz grozne ocjene kritike i publike…

 

GOODTALKING RECENZIJU SERIJE “BREAKING BAD” možete pročitati OVDJE