VIKEND TV PREPORUKE

PETAK, 05.05

 

RTL, 23.00: Don Juan de Marco 

Na simboličkoj razini “Don Juan de Marco” trebao je označiti početak glumačke ere Johnnyja Deppa. Depp je trebao preuzeti mjesto nasljednika Marlona Branda na glumačkoj sceni, ali to se dogodilo nije. Iako njegova filmografija nije nezanimljiva, Depp je ostao daleko od Branda i njegovog nasljeđa, ali “Don Juan de Marco” zanimljiv je i danas rado gledan film. Ne samo zbog Deppa i Branda već zbog priče o čovjeku koji je neodoljivo privlačan ženama, ali ne može osvojiti srce jedine koju voli. Čak i oni koji film gledali/voljeli nisu ne mogu zaobići Bryana Adamsa i njegovu “Have You Ever Really Loved A Woman”

 

 

SUBOTA, 06.06 

 

Doma Tv, 20.00: Pokojni

Martin Scorsese nije dobio Oscara za, između ostalih,  “Razjarenog bika”, “Posljednje Kristovo iskušenje, “Dobre momke” (za navedene filmove Scorsese je bio nominiran – nominaciju nije dobio za “Taksista”), ali je nagradu osvojio za remake filma “Pakleni poslovi”. Koliko je Oscar zakasnio s obzirom na filmografiju američkog redatelja i danas je predmet rasprave, ali bolje ikad nego nikad. Radnja remakea hongkongškog filma smještena je u Boston, riječ je o kriminalističkoj drami u kojoj je Scorsese okupio sjajnu glumačku ekipu (Matt Damon, Leonrdo DiCaprio,  Jack Nicholson, Martin Sheen, Vera Farmiga…), i osvojio glavnu nagradu. Remake koji je opravdao očekivanja, potvrdio status Martina Scorsesea i usmjerio interes američkih filmaša prema recentnoj filmskoj ponudi iz Azije. Nije jednostavno napraviti remake azijskog filma – uvjerio se u takvo stanje stvari i Spike Lee kada je pokušao dotaknuti kultni status “Oldboya”.

 

 

RTL, 22.20: BRZINA 

Adrenalinom nabijena akcijska priča u kojoj je Keanu Reeves Jack Traven, policajac iz Los Angelesa koji se spletom okolnosti nađe na meti bombaša u autobusu. Brzina autobusa ne smije pasti ispod 50 milja na sat inače će Traven i putnici odletjeti u zrak. Stvari se dodatno kompliciraju kada volan preuzima mlađahna putnica imenom Annie.

Veliki akcijski kino hit jedan je od najpoznatijih filmova u glumčevoj karijeri (jednako se može reći i za Sandru Bullock). Film u kojem akcija ne prestaje ima izvrsnog negativca (Dennis Hopper) i svaka je nelogičnost ili neuvjerljivost u priči prebrisana žestokim ritmom i atraktivnim akcijskim scenama.

 

RTL 2, 20.15: Kontakt

Film temeljen na istoimenom romanu Carla Sagana pokazuje kako kontakt s vanzemaljcima ne mora završiti rušenjem pola planete i sukobima treće vrste. Iako je film promijenio neke važne i manje važne detalje iz knjige, “Kontakt” je zanimljiv i slojevit komad filmske znanstvene fantastike. Jodie Foster izvrsna je u ulozi Eleanor Arroway – u filmu nastupaju i Matthew McConaughey, James Woods, Tom Skeritt, John Hurt i Geoffrey Rush. Vrijedi spomenuti kako je “Kontakt” vizualno besprijekoran uz dojmljive zvučne efekte.

 

 

NEDJELJA, 07.06 

 

HTV 1, 21.15: 1917

Iako nije bez mana “1917” redatelja Sama Mendesa jedan je od najdojmljivijih filmskih susreta s Prvim svjetskim ratom. Malo je filmova koji su vizualno impresivni, tehnički dotjerani i scenografski autentični kao što je slučaj s “1917”. Vizualni dio kao i uloga kamere u utrci s vremenom vojnika rijetko je viđena filmska majstorija za koju velike zasluge ima jedan od najvećih majstora kamere Rogeru Deakinsu (dugo bi trajalo nabrajanje svih Deakinsovih vizualnih majstorija – njegov potpis nosi rad na filmovima poput “Nema zemlje za starce”, “Blade Runner 2049”, “Sicario”, “Skyfall”….) Deakins (i Mendes, naravno) izvode nemoguće – stvaraju vizualno savršenstvo prikazujući grozne stvari ratne svakodnevice. Glumačku ekipu predvode George MacKay, Colin Firth, Dean-Charles Chapman, Mark Strong i Benedict Cumberbatch.

 

RTL, 22.30: Bourneov ultimatum

Završni dio Bourne trilogije koja je počela 2002. godine “Bourneovim identitetom”. U završnom činu Jason Bourne otkrivaju se špijunske tajne kao i detalji oko identiteta glavnog protagonista. Glavna ulog je Matt Damon – u filmu nastupaju i Albert Finney, Joan Allen, Edgar Ramirez i Julia Stiles. Napeto, nabijeno akcijom…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)