KINO ILI STREAMING SERVISI? I JEDNO I DRUGO….

Nije (pre)velika mudrost napisati kako su streaming servisi postali iznimno popularan i pristupačan način kućne zabave odnosno gledanja filmova. Sve veća i snažnija konkurencija, veliki broj naslova (iako kvantiteta ne znači i kvalitetu) te pristupačne cijene neki su, ne i jedini, razlozi zbog kojih su streaming servisi dio mnogih kućanstava. Korona kriza i različita zatvaranja dodatno su popularizirale različite platforme i donijele milijune novih pretplatnika (za razliku od kino dvorana – primjer izreke dok jednom ne smrkne drugom ne svane). 

Takvo stanje stvari donijelo je niz analiza, prognoza o propasti i nestanku kino dvorana – na suprotnoj strani pojavili su se dežurni naricatelji za prošlim (filmskim) vremenima kada su, osim kino dvorana, postojale i videoteke kao mjesto okupljanja ljubitelja filma. Iako je piscu ovih redaka videoteka bilo radno mjesto nešto manje od deset godina (da, riječ je o sjajnom razdoblju za filmofile svih vrsta) žaliti za prošlošću je nepotrebno i suvišno. Streaming servisi na neki su način nova stepenica razvoja u gledanju filmova i praćenju sedme umjetnosti.

Čak i osobe koje se profesionalno bave pisanjem o filmu opipljivo i lako vidljivo daje veće ocjene kino filmovima dok istodobno podcjenjuju sve ono što dolazi sa streaming servisa. Polemizira se u stilu “ili,ili” (nešto slično kao i kada je o serijama i filmovima riječ), ali odgovor je jednostavan. Nema “ili” – i streaming servisi kao i kino dvorane imaju svojih prednosti i mane te zaslužuju (koliko mogućnosti dopuštaju) pažnju svakog filmofila. U rečenicama koje slijede pokušat ću objasniti zašto i kino i streaming servisi te njihove probleme kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini…

 

KINO: Razlozi zbog kojih treba biti optimist…

 

Odlazak u kino i gledanje filma na velikom platnu najbolji je mogući doživljaj sedme umjetnosti. Autor ovih redaka prije otprilike mjesec dana ponovo je doživio kino susret s Avatarom i doista ništa ne može nadmašiti doživljaj gledanja filma u kino dvorani. Nakon korona zatvaranja koja su kinoprikazivače dovele u iznimno težak, nemoguć položaj stvari se koliko-toliko normaliziraju. Skupi superjunački spektakli i dalje će donositi veliku zaradu na kino blagajnama, ali oni su ipak namijenjeni ciljanoj publici (tinejdžerima, prije svega). Srednje i starije generacije i dalje vole odlazak u kino (velika gledanost filmova poput Top Gun: MaverickZa smrt nema vremena ), ali je problem što nema puno takvih projekata. The Batman je unatoč činjenici kako je već nakon 45 dana bio u ponudi streaming servisa napravio vrlo dobar posao kada je o gledanosti riječ. Kino ima budućnost, ima nade…ali postoje i problemi…

 

i zašto se ipak treba (za)brinuti?

 

Sredinom mjeseca najveći je domaći kinoprikazivač u domaćim kinima organizirao akcijski vikend tijekom kojeg je cijena kino ulaznice iznosila 20 kuna. Rezultati su bili izvrsni – više od 100 000 ljudi je tog vikenda posjetilo kino dvorane. Kinoprikazivač je podsjetio neke (mnoge?) ljubitelje filma kako kino dvorane i dalje postoje dok je dio filmofila odlaskom u kino baš spomenutog vikenda poslao poruku o cijeni ulaznica. Lokalni kino problemi se odnose i na činjenicu kako neki naslovi koji zaslužuju kino termine nikada ne ugledaju svjetla kino dvorana u Hrvatskoj – globalni problem je nedostatak filmova srednjeg budžeta (s većim kreativnim slobodama) i filmova koji bi u kino ponovo doveli srednju i stariju generaciju kojima superjunaci nisu filmski odabir (interes postoji – uz spomenute “Mavericka” i “Za smrt nema vremena” autor ovih redaka uvjerio se kako filmofili u zlatnim godinama neće preskočiti filmove poput “Cry Macho” – razlog je, naravno, Clint Eastwood. U vremenima krize uvijek se treba razgovarati u cijenama (kino ulaznica, ali i dodatne opreme u obliku kokica i ostalih sadržaja), ali možda i veći problem od cijena su određene marketinške sporosti i nemaštovitosti kada je o distributerima i kinoprikazivačima riječ. Filmovi se najavljuju mehanički, bez kreativnosti bez ambicije da se proizvod (čitaj: film) približi gledatelju, potencijalnom posjetitelju kino dvorana. U tom segmentu su streaming servisi puno kreativniji….

 

 

STREAMING SERVISI – filmska ponuda koju je teško odbiti 

 

Nevjerojatna količina naslova, naslovi iz prošlosti kojih se vrijedi prisjetiti, filmovi iz manje poznatih kinematografija….samo su neki od razloga zašto izabrati neki od streaming servisa. Maksimalno su skraćeni rokovi od kino premijere do premijere na streaming servisima – u ponudi glavnih streaming igrača na domaćem tržištu (“Disney Plus”, “Netflix” i “HBO”) mogu se pronaći blockbusteri, ali i filmski klasici. Dio filmova koji nikada ne doživi kino premijeru pojavi se direktno na platformama za gledanje filmova dok su posebne filmofilske poslastice projekti iz manjih i(li) manje poznatih kinematografija. Da, ponuda je velika i raznolika…

 

….ali i tamo postoje problemi…

 

Kvantiteta nužno ne znači i kvalitetu – u ponudi streaming servisa mogu se pronaći filmovi koji su doista…ispod svakog kriterija. U suludoj utrci s kino blockbusterima (ovo se najviše odnosi na “Netflix”) ulažu se stotine milijuna dolara u generičke i nezanimljive projekte. Ponekad su streaming servisi odlagališta za projekte za koje je procijenjeno kako neće uspjeti u kinima. Zbog velikog broja streaming servisa postoje isti filmovi u ponudi (većinom je riječ o starijim, rado gledanim naslovima) – upravo veliki broj servisa i ogroman broj sati sadržaja mogao bi, u budućnosti, neke od servisa dovesti u probleme. Ako uz spomenute “HBO”, “Netflix” i “Disney Plus” dodamo i “Amazon Prime Video” te uskoro dostupni “Paramount Plus” dobivamo čak pet servisa s ogromnom ponudom koju je nemoguće ispratiti – korisnici sve pažljivije biraju streaming servis za koji će platiti pretplatu.

 

Ovo je bio dio priče o filmovima u kinu i streaming servisima. Ponuda je velika, bogata i nije lako izabrati – zbog toga, između ostalog,  postoji i Goodtalking,  portal na kojem čitate ovaj tekst kao i Facebook stranica te istoimena Facebook grupa koja Vam pomaže da izaberete filmove koje vrijedi pogledati. U kino i na streaming servisima….

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)